(VIDEO) Cum arată fostul centru de comandă al Regimentului de rachete din Hunedoara, locul secret, interzis civililor

1461

La marginea Hunedoarei, o pădure păstrează rămășițele uneia dintre cele mai spectaculoase construcții militare din România. Un buncăr uriaș, cu mai multe niveluri, semiîngropat și abia vizibil din satelit, care a funcționat în trecut ca punct de comandă al Regimentului 15 Rachete şi artilerie antiaeriană. Acum, întregul edificiu este distrus, iar locul inaccesibil timp de mai multe deceniile oferă oaspeților săi o priveliște dezolantă.

În anii „Războiului Rece” centrul de comandă al unității militare din Hunedoara era un loc secret, de care civilii nu îndrăzneau să se apropie. De aici erau coordonate acțiunile celor patru divizioane de foc, dotate cu rachete, înființate la sfârșitul anilor ´50 în împrejurimile Hunedoarei, pentru a apăra regiunea industrială de atacurile aeriene. Sub „umbrela” lor se aflau oraşele Deva, Hunedoara, Haţeg şi Orăştie, combinatele din Călan şi Hunedoara, termocentrala Mintia, uzinele din Orăştie, minele de fier din Ghelari şi Teliuc, nodul feroviar Simeria şi uzina militară din Cugir.

„Regimentul 15 Rachete şi artilerie antiaeriană avea în compunere patru divizioane de foc şi un divizion tehnic. Divizioanele de foc au fost amplasate în Haţeg, Orăştie, Vadul Dobrii şi Ilia, iar divizionul tehnic la Hunedoara. În cadrul regimentului se afla şi punctul de comandă al acestuia, de tip semiîngropat. Aici exista o tură de serviciu permanent asigurată printr-un şef de tură, ofiţer în statul major şi un ofiţer de serviciu pe transmisiuni cu echipele aferente. Tot aici se afla şi punctul de dirijare a aviaţiei militare, deservit de un ofiţer”, informa Asociația Județeană a Cadrelor Militare în Rezervă si Retragere din județul Hunedoara „Sarmizegetusa”.

Vechile unități militare antiaeriene din județul Hunedoara au fost dezafectate din 2003, iar unele dintre construcțiile lor au rămas în conservare, fiind preluate de administrațiile locale, ori au căpătat alte destinații. Altele s-au ruinat. Fostul centru de comandă a rămas abandonat în pădure, iar puțini localnici știu de existența lui. Nu a fost ocolit însă de distrugeri. Construcția uriașă, cu două niveluri subterane întinse pe mai multe sute de metri pătrați, arată ca după un bombardament.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.