(VIDEO) Ce s-a descoperit la câțiva kilometri de fosta bază militară secretă de rachete de la Vadu Dobrii

La circa 10 kilometri de fosta unitate militară anti-aeriană de la Vadu Dobrii, pe o colină, se află, spun localnicii, rămăşiţele unei rachete, prăbuşite aici în urmă cu mai mulţi ani.

Autorităţile au fost anunţate, iar luni, poliţiştii şi angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-au deplasat la locul indicat pentru a cerceta elementul de muniţie.

Ceea ce pare a fi corpul rachetei, un tub cu diametrul de peste 50 de centimetri şi cu o lungime de cel puţin doi metri, a rămas adânc înfipt în colină. O bucată de fuselaj şi alte câteva componente au rămas agăţate de „coada” rachetei.

Nu se cunoaşte exact cum a ajuns aceasta în locul din Munţii Poiana Ruscă, însă una dintre ipoteze este că a fost lansată în urmă cu trei decenii, în zilele Revoluţiei din decembrie 1989.

De la baza militară anti-aeriană din Vadu Dobrii, singurele rachete au fost activate, potrivit foştilor militari, în seara de 22 spre 23 decembrie 1989, în timpul Revoluţiei. Atunci, pe ecranele staţiilor de radiolocaţie au apărut zeci de ţinte aeriene neidentificate, iar din Divizioanele de la Sânpetru – Haţeg şi Vadul Dobrii – „Valea Ursului”, au fost lansate rachete, care s-au autodistrus în aer, deoarece nu întâlniseră nicio „ţintă” dintre cele vizualizate pe radar.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului