(VIDEO) Ce a rămas din calea ferată Hațeg – Subcetate, după închiderea circulației feroviare

685

Oraşul Haţeg a rupt legăturile feroviare cu restul României din anii 2000. În secolul XX, oraşul de la poalele Retezatului era traversat de calea ferată Subcetate – Caransebeş, construită la începutul anilor 1900.

 

Tronsonul feroviar era cunoscut pentru sectorul de şase kilometri dotat cu cremalieră, o instalaţie cu ajutorul căreia locomotivele puteau traversa „Porţilel de Fier” ale Transilvaniei. Calea ferată în lungime de aproape 80 de kilometri a fost dezafectată, pe bucăţi, începând din anii ´70.

Primul sector, de circa 10 kilometri, între Bouţari şi Sarmizegetusa, cu cremalieră, a fost scos din uz în 1978, al doilea pe distanţa Haţeg – Sarmizegetusa, la mijlocul anilor ´90, iar al treilea, între Bouţari şi Caransebeş, în 2012.

Doar câteva trenuri de marfă au mai circulat rareori, între localităţile învecinate Haţeg şi Subcetate, până la începutul anilor 2000. De atunci, cei şase kilometri de cale ferată au fost abandonaţi. Unele sectoare au fost dezafectate, în timp ce în alte locuri hoţii au acţionat nestingheriţi.

 

Podul feroviar peste râul Galbena, vechi de 120 de ani, s-a numărat printre monumentele călcate de hoţi. Şuruburile de legătură ale liniilor ferate au fost luate, la fel şi bucăţi de fier din ansamblul acesteia. Şinele au rămas încă pe pod, chiar dacă legăturile lor cu terasamentul au fost luate.

 

Alunecările de teren au acoperit cu bolovani imenşi mai multe locuri unde calea ferată încă s-a păstrat., iar vegetaţia a ocupat perimetrul acesteia. Clădirea gării Haţeg a rămas pustie. În faţa ei, peronul şi liniile ferate ruginite au fost acoperite cu buruieni. Faţadele monumentului vechi de peste un secol s-au scorojit, tocăria a putrezit, iar acoperişul a suferit stricăciuni. Foişorul de lemn al gării, ridicat odată cu clădirea, a rezistat timpului deşi se află şi el într-o stare avansată de degradare. Liniile ferate şi câteva instalaţii feroviare se mai întind pe câteva sute de metri în stânga şi în dreapta clădiri.
Gara Subcetate a rămas funcţională, fiind traversată de calea ferată care dintre Simeria – Petroşani, care leagă Valea Mureşului de Valea Jiului, conectând astfel zona de vest şi zona de sud a României.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.