(VIDEO) Ce a mai rămas din vechiul baraj al Cernei, din Hunedoara

617

O suprafață întinsă din Centrul vechi al Hunedoarei este ocupată de rămăşiţe unuia dintre vechile baraje înfiinţate pe râul Cerna.

 

Locurile unde a funcţionat fosta priză de apă a Combinatului Siderurgic din Hunedoara sunt împânzite de construcţii industriale ruinate, de bazine de apă, conducte şi alte instalaţii hidrografice abandonate.

În trecut, aici era filtrată apa din Cerna, înainte de a fi redistribuită în uzinele Hunedoarei. Construcţiile au fost abandonate după 1990, iar zona s-a transformat într-un teren viran.

Vegetaţia crescută pe terenul vechii amenajări hidrografice ascunde adevărate pericole, iar cei ce se aventurează printre ruine riscă, dacă nu sunt precauţi, să alunece în fostele bazine de apă, colmatate, sau în numeroasele guri de canal mascate de buruieni. Zona fostului baraj de pe râul Cerna este evitată de localnici.

Oamenii povestesc că vechea captare de apă aflată la intrarea în Hunedoara dinspre Teliucu Inferior a funcţionat din primii ani de comunism, când combinatul siderurgic a început să se extindă. Constrcţia ei datează din anii 1950 – 1951.

„Se capta apa din Cerna si se folosea în combinat. Exista si tratare pentru apa potabilă. Bazinele de pe malul Cernei erau de sedimentare şi stocare. Tratamentul final al apei era realizat în bazinele interioare din construcţiile din stânga drumului, unde erau şi pompele de apă. Acum, pentru combinat, se mai foloseşte doar aducţiunea din Lacul Cincis, prin conductele mari ce trec peste Zlaşti, în vecinătatea Castelului Corvinilor”, a povestit un localnic.

Şi fosta clădire a pompelor de apă, aflată pe malul râului Zlaşti, la vărsarea acestuia în Cerna, s-a ruinat, în timp ce instalaţiile sale au dispărut. La începutul anilor ´60, la circa 10 kilometri de Hunedoara, pe râul Cerna, a fost construit barajul lacului de acumulare Cinciş, care avea să devină pentru următoarele decenii sursa primară de alimentare cu apă a Combinatului siderurgic şi a Hunedoarei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.