(VIDEO) Beciul lui Dracula, viitoare atracție turistică la Castelul Corvinilor. Povestea înfiorătoare a temniței secrete

870

O celulă subterană aproape necunoscută turiştilor poate fi cea mai veche închisoare din Castelul Corvinilor.

O legendă, nesusţinută documentar, spune că aici ar fi fost întemniţat Vlad Ţepeş. Intrarea în încăpere se face prin podeaua Sălii Cavalerilor, unde o trapă de lemn deschide accesul la scara abruptă ce coboară în întuneric. O mică fereastră medievală lasă să intre lumina în spaţiul misterios, de circa 15 metri pătraţi, care, potrivit legendei ar fi fost folosit în trecut ca loc de detenţie. Este posibil însă ca acest spaţiu să fi fost  un culoar care lega mai multe spaţii şi turnuri din castelul medieval.

Încăperea de sub Sala Cavalerilor ar fi fost înfiinţată, potrivit unor istorici, în vremea lui Ioan de Hunedoara. Potrivit unei legende a Castelului Corvinilor, Sala Cavalerilor era folosită atât pentru mesele festive ale nobililor, dar şi ca sală de judecată, iar celula de sub ea ar fi fost folosită ca loc al executării pedepselor.

„În dreptul ferestrei din mijloc se găseşte amplasată o trapă în podea, care era mascată cu un covor, iar deasupra era aşezat un jilţ, pe care era invitat să se aşeze acuzatul, după care începea interogatoriul. Doar că aici, la castel, soarta iinculpatului depindea de răspunsurile oferite. Dacă ele nu erau pe placul judecătorului, care era, de fapt, de cele mai multe ori proprietarul castelului, acesta făcea un semn discret către unul dintre aghiotanţii lui şi se acţiona trapa. Prin deschiderea ei, omul aşezat în jilţ cădea câţiva metri, deci sentinţa era executată pe loc. În cazul în care cel judecat avea norocul să nu moară, el era graţiat, pentru că divinitatea i-ar fi salvat viaţa. Erau şi situaţii când se dorea scăparea cu orice preţ de cel acuzat, aşa că atunci, acolo jos, acesta era aşteptat de cineva care avea grijă să termine execuţia prin aplicarea unei lovituri fatale”, arăta o legendă menţionată de cercetătorii Ioan Bodochi şi Nicolae Cerişer, în volumul „Istoricul şi legendele castelului” (Hunedoara, 2011).

În viitor, spune arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor, încăperea de sub Sala Cavalerilor ar putea fi reabilitată şi introdusă într-un circuit turistic. Sunt necesare lucrări de înlăturare a materialelor care au astupat-o parţial, în timpul restaurării castelului din secolele trecute şi de investiţii pentru siguranţa vizitatorilor.

Celula se află în imediata vecinătate a unui alt loc plin de secrete întunecate din Castelul Corvinilor: temniţa condamnaţilor la moarte. 

Fosta închisoare a castelului din Hunedoara este mai cunoscută pentru că poate fi vizitată, însă nu este la fel de veche ca spaţiul de sub Sala Cavalerilor. Ar fi fost clădită în secolele XVI – XVII. Legendele locale i-au atribuit ei destinaţia de temniţă a lui Vlad Ţepeş, deşi unii istorici susţin că locul ar fi fost clădit cu cel puţin un secol de la vremea faimosului „Dracula”. O legendă spune că Ţepeş ar fi fost întemniţat timp de şapte ani într-un beci al Castelului Corvinilor. În timpul în care ar fi prizonier al cetăţii medievale, Vlad Ţepeş i-ar fi înspăimântat pe cei care îl aveau în grijă, prin setea de sânge şi cruzimea sa. „Nici în temniţă Dracula nu şi-a lăsat obiceiul său cel rău, drept care vâna şoareci şi punea să i se cumpere păsări la târg, pe aceste animale satisfăcându-şi pofta de a chinui”, scriau autorii versiunii slave a „Povestirii despre Dracula voievod”, citaţi în volumul „Vlad Ţepeş (Dracula), între legendă şi adevăr istoric” (Editura Enciclopedică).

În toamna anului 1462, Vlad Ţepeş, fost aliat al lui Matia Corvin, a fost arestat din ordinul regelui, deposedat de tron şi trimis într-o captivitate prelungită pe durata a 12 ani, la Vişegrad, lângă Buda. Unii istorici au susţinut că înainte de a fi expulzat, este foarte posibil ca Ţepeş să fi stat la Castelul Corvinilor pentru o perioadă.

„Localnicii din Hunedoara îşi amintesc poveştile pe care bătrânii lor le şopteau despre un spirit vampir numit Dracula, care nu putea fi omorât decât dacă îi era înfipt un par ascuţit în inimă. Dracula avea picioare de capră şi pentru a-l putea ţine departe de casele lor, localnicii înfigeau un cuţit în uşa casei”, scria jurnalista americană Aline Mosby, după ce a vizitat castelul în 1969. Oamenii îi povestiseră jurnalistei că sub castel ar fi existat un tunel plin cu ţepuşe, unde Dracula ar fi locuit în timpul zilei. Şi că în părţile locului, încă se practica străpungerea inimilor celor morţi cu un ţăruş, pentru ca aceştia să nu se ridice din cripte, transformaţi în vampiri.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *