(VIDEO) Atenție, se lucrează! Cetatea Devei a intrat în șantier

812

Zidurile palatului medieval din Cetatea Devei sunt acoperite în aceste zile cu schele, în pregătirea lucrărilor de refuncţionalizare a Incintei I.

Investiția în valoare de 16,6 milioane de lei, finanțată cu fonduri europene, vizează reabilitarea monumentelor turnul porţii, curtea mică, magazia de arme, palatul princiar, pivniţele, corpul de gardă, arestul, temniţa și a versantului cu stânci dislocate în urma exploziei din 1849. Se va interveni pe o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați. Potrivit proiectului, zidurile vor fi consolidate, turnurile vor fi reabilitate, planşeele intermediare şi şarpanta din lemn vor fi refăcute, ușile și ferestrele vor fi închise cu tâmplărie din lemn. Zona va fi branşată la reţeaua de apă şi canalizare, va fi iluminată arhitectural și dotată cu sisteme de supraveghere video. Termenul de realizare a investiţiei este de doi ani.

Celelalte două incinte, exterioare, ale Cetăţii Devei au fost reabilitate în perioada 2013 – 2016, printr-un alt proiect finanțat de UE, estimat la nouă milioane de euro.

Al doilea șantier deschis în Cetatea Devei vizează modernizarea ascensorului de pe Dealul Cetății și a stațiilor acestuia. O nouă telecabină a fost adusă și montată la începutul acestui an, în locul vechiului lift, inaugurat în 2003. Investiţia finanţată din bugetul local se ridică la 15,3 milioane de lei, iar lucrările vor trebui finalizate în acest an.

FOTO: zhd.ro

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *