(VIDEO) A nins în satele de munte din Ținutul Pădurenilor. Poiana Răchițelii – loc de basm, după prima zăpadă

233

Satul Poiana Răchițelii din Munții Poiana Ruscă a fost împodobit luni dimineața de primul strat de omăt din acest început de iarnă. A nins viscolit în cele mai înalte zone din Ținutului Pădurenilor – unde se află satele Vadu Dobrii și Poiana Răchițelii -, iar temperaturile negative au menținut zăpada așternută în primele ore ale zilei.

„Aici lumea se pregătește din timp pentru iarnă, pentru că în alți ani ninsorile erau mult mai timpurii, iar drumurile greu de străbătut, nu ca acum, când este șosea până în Hunedoara. Oamnii își pun în ordine gospodăria, își fac provizii din legumele cultivate în grădină, au strâns lemnele, fânul și au grijă ca animalele lor să nu aibă lipsă de nimic. Pădurile din jur ne protejează de vijelii, altfel ne-ar fi mult mai greu”, spune Maria, o localnică.

A nins și în zona alpină a munților Retezat, Parâng și Vâlcan, la peste 1.400 de metri altitudine, iar pe unele șosele de munte, a fost nevoie de intervenția utilajelor de deszăpezire.

Poiana Răchiţelii, localitatea cea mai populată dintre satele comunei Cerbăl, se află la circa 40 de kilometri de Hunedoara în Munţii Poiana Ruscă. Satul în care locuiesc circa 100 de oameni se înfăţişează pe o culme înconjurată de codrii seculari, la capătul unui traseu care urcă aproape continuu de la Castelul Corvinilor, pe valea pârâului Zlaşti până la izvoarele acestuia, aflate la peste 1.000 de metri altitudine. Drumul principal spre Poiana Răchiţelii traversează aşezările Cerbăl şi Socet, cu câteva zeci de locuitori şi case vechi ridicate pe creste, în mijlocul unor păduri întinse ce acoperă versanţii. A fost modernizat în ultimii ani, astfel că locul retras din munți a devenit mai accesibil turiștilor. La fel ca și în alte sate din zonă, Poiana Răchițelii este afectată de îmbătrânirea populației, iar numărul locuitorilor săi a scăzut continuu în ultimele decenii. Unii dintre săteni preferă să își încuie gospodăriile și să petreacă iarna în locuințele din Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *