Veşti bune pentru Retezat. Pădurile din ariile protejate, refuzate “la export”!

129

Reprezentanţii Agent Green anunţă veşti bune pentru Retezat, acolo de unde pădurile au fost tăiate fără milă, deşi vorbim despre oa rie protejată.

PadureAstfel, potrivit reprezentanţilor Agent Green, la Viena a avut loc o întâlnire cu oficialii Holzindustrie Schweighofer. “Părţile au agreat să formalizeze în cel mai scurt timp posibil angajamentul companiei prin care aceasta refuză copacii din Parcuri Naţionale, precum şi un sistem de trasabilitate, adică traseul lemnului din padure până la produsul finit, prin care să se facă dovada respectării deciziei luate. Urmatorul pas va fi o intalnire între Ministerul Mediului, Holzindustrie Schweighofer şi Agent Green pentru a pune bazele angajamentului”, au precizat reprezentanţii organizaţeii de mediu.

De precizat că Agent Greena fost înfiinţată tocmai pentru a proteja munţii Retezat, ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperata a Europei. Ei sunt şi cei care au scos la iveală, în urma unei ample investigaţii masacrul pădurilor, distrugertea Parcului Naţional retezat sub ochii indolenţi au celor care trebuie să împiedice distrugerea ariei protejate. Militanţii ecologişti au arătat cu dovezi că brichete tubulare şi peleti fabricate la fabrica Schweighofer din Sebeş se comercializează în supermarketuri din alte ţări precum ŞPAR, benzinării precum Shell şi magazine de bricolaj precum OBI. „Retezat nu este un parc oarecare, ci este centrul biodiversităţii din Europa, ultima oază de sălbăticie de mari dimensiuni şi trebuie scutit complet de orice intervenţii umane, mai ales de drujbe. Faptul că cei mai valoroşi copaci au ajuns un banal lemn de foc este surprinzător pentru consumatorii care doresc să facă o alegere educată atunci când trebuie să îşi incazeasca căminul”, a spus Gabriel Păun, preşedinte AGENT GREEN. Compania austriacă s-a angajat să refuze copacii din ariile protejate după ce i s-au prezentat rezultatele investigaţiilor realizate în 9 luni.

 

Probeleme au început încă din februarie 2014

 

Problemele cu tăierile din zonă Rău Şes a Parcului Naţional Retezat au început din februarie 2014, au arătat cei de la Agent Green, când Lucia Varga, fost ministru responsabil de păduri, a ordonat în mare discreţie chiar înainte de a-şi înceta mandatul, o derogare pentru a sărăci Retezatul de cel puţin zece mii de metri cubi de lemn. Zona a fost vizată de tăieri ilegale masive în anul 2011 când ministrul Laszlo Borbely a intervenit şi le-a stopat cu solicitarea de a ridica zonă la rang de protecţie integrală, mai spun militanţii ecologişti, care susţin că decizia sa a fost spriijinita de Academia Romană şi de Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Retezat. Cei de la Agent Green spun că zona ar putea scăpa de drujbe dacă prim ministrul ar semna planul de management ce are deja toate aprobările, dar care este reţinut de Romsilva. Un scandal similar a izbucnit şi în 2011, iar atunci tăierile au fost justificate de atacurile unor insecte ipidae despre care se presupune că au făcut necesară intervenţia omului pentru a salva şi alţi arbori de la uscare prin devorarea lor de către aceste insecte care sunt prezente în mod natural în pădurile de molid. Acum, aceeaşi insectă este trasă la răspundere pentru tăieri de arbori, mai ales seculari, şterşi de pe faţa pamântului şi care erau de o imensă importanţă pentru conservarea biodiversităţii. „Mai bine de zece mii de metri cubi de lemn au părăsit deja Retezatul, tăiaţi de compania SUSAI Servcom SRL, un partener stabil al companiei Schweighofer. În timpul investigaţiilor anumite camioane ale companiei Susai au fost declarate drept “ilegale” de noul sistem “radarul pădurilor” în urma apelurilor repetate la 112. Mai târziu acestea au intrat pe poarta fabricii Scweighofer de la Sebeş, moment în care echipa de investigaţii a fost agresată de firma de paza de poartă iar poliţia chemată de Agent Green a părăsit zona”, au reclamat ecologiştii.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *