Vechea biserică de lemn din satul părăsit Baștea prinde viață în Hunedoara

882

De două decenii, satul Baştea (comuna Lăpugiu de Jos) nu mai are niciun locuitor, iar biserica din lemn ridicată la sfârşitul secolului XVIII, cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” a ajuns în pragul dărâmării.

Soarta așezământului s-a schimbat pe neașteptate. Biserica a fost strămutată în Hunedoara și va fi reclădită, până în primăvara anului viitor, pe un deal de pe Strada Mureșului, după ce municipalitatea a atribuit terenul necesar, de 850 de metri pătrați, Parohiei Ortodoxe Sf. Ioan Botezătorul. Construcţia bisericii va avea forma dreptunghiulară, capătul cu altarul fiind conformat octogonal, rezultând o lungime maximă de 17,50 m şi regim de înălţime parter (suprafaţa construită la sol 110,83 mp şi suprafaţa construită desfăşurată 110,83 mp). Fundaţiile şi platforma pe care se va amplasa biserica se vor realiza din beton, iar biserica propriu-zisă va fi din lemn.

Biserica de lemn din Baștea a fost construită la sfârșitul secolului XVIII-lea și avea hramul „Cuvioasa Paraschiva”. A fost clădită din bârne masive de stejar, după sistemul „blockbau”. Turnul ei prezintă, ca și bisericile din zona Făgetului, elemente constructive si decorative ale barocului apusean. O particularitate este prelungirea acoperișului deasupra intrării, pe latura de vest, realizându-se o formă simplă de pridvor care se mai întâlnește doar la bisericile din Coșevița și Românești. În ultimele decenii a fost lăsată să se degradeze.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *