Vechea biserică de lemn din satul părăsit Baștea prinde viață în Hunedoara

De două decenii, satul Baştea (comuna Lăpugiu de Jos) nu mai are niciun locuitor, iar biserica din lemn ridicată la sfârşitul secolului XVIII, cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” a ajuns în pragul dărâmării.

Soarta așezământului s-a schimbat pe neașteptate. Biserica a fost strămutată în Hunedoara și va fi reclădită, până în primăvara anului viitor, pe un deal de pe Strada Mureșului, după ce municipalitatea a atribuit terenul necesar, de 850 de metri pătrați, Parohiei Ortodoxe Sf. Ioan Botezătorul. Construcţia bisericii va avea forma dreptunghiulară, capătul cu altarul fiind conformat octogonal, rezultând o lungime maximă de 17,50 m şi regim de înălţime parter (suprafaţa construită la sol 110,83 mp şi suprafaţa construită desfăşurată 110,83 mp). Fundaţiile şi platforma pe care se va amplasa biserica se vor realiza din beton, iar biserica propriu-zisă va fi din lemn.

Biserica de lemn din Baștea a fost construită la sfârșitul secolului XVIII-lea și avea hramul „Cuvioasa Paraschiva”. A fost clădită din bârne masive de stejar, după sistemul „blockbau”. Turnul ei prezintă, ca și bisericile din zona Făgetului, elemente constructive si decorative ale barocului apusean. O particularitate este prelungirea acoperișului deasupra intrării, pe latura de vest, realizându-se o formă simplă de pridvor care se mai întâlnește doar la bisericile din Coșevița și Românești. În ultimele decenii a fost lăsată să se degradeze.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + treisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
REAL TIME – SINE DIE! Judeţul Hunedoara, incapabil să testeze Covid – 19 cu două aparate în dotare         Starea de Urgență prelungită cu o lună în România         Viorel Demean, șeful ISU Hunedoara, a fost externat din spital         Scrisoare deschisă Sindicatului Medicorul Honorem al medicilor de la Spitalul Județean din Deva         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 06 aprilie 2020         Tâlhărie în Călan         Coronavirus, situația la zi în 6 aprilie. Câte cazuri sunt în Hunedoara         A murit istoricul hunedorean Ioachim Lazăr         16 incendii de vegetație în județul Hunedoara         Al 15-lea deces al unui pacient în județul Hunedoara, infectat cu coronavirus         PARLAMENTUL UE. Noi măsuri financiare pentru combaterea pandemiei         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 05 aprilie 2020         Cadrele medicale din Hunedoara respiră ușurat. Rezultate negative la testele coronavirus         124 de persoane infectate cu coronavirus în Hunedoara         Accident grav pe un câmp din zona Orăștiei         Spargere la un magazin din Lupeni. Hoții au fost prinși în flagrant         Doamnă/domnule doctor, vă respect decizia! La război nu mergi fără pușcă         Amenzi pentru cei care nu poartă măști în Simeria         Încă trei decese ale unor bolnavi infectați și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Câte cadre medicale au fost diagnosticate cu coronavirus