Patriotism înseamnă să salvezi mineritul din Valea Jiului, nu să-l închizi definitiv. Varujan Vosganian: „Programul ALDE Hunedoara este o inițiativă curajoasă, menită să contribuie la modernizarea Văii Jiului”

221

Programul ALDE Hunedoara, care prevede instituirea unei Zone Economice de Interes Strategic (ZEIS) în Valea Jiului este asumat la cel mai înalt nivel. Imediat după prezentarea publică a acestei inițiative propuse de ALDE Hunedoara, prin vocea vicepreședintelui Alin Bena, care este și candidat la Senatul României din partea formațiunii, au apărut primele declarații de sprijin, una dintre ele fiind chiar de la Varujan Vosganian, fostul ministru al Economiei și Comerțului în guvernul Tăriceanu, guvern considerat cel mai performant din perioada post-decembristă. Senatorul ALDE Varujan Vosganian spune că, în viitorul guvern, ALDE va solicita „inclusiv din perspectiva instituirii ZEIS – Zonă Economică de Interes Strategic în Valea Jiului -, rediscutarea Strategiei energetice pe care Guvernul tehnocrat a abordat-o cu lipsă de profesionalism, de transparență și, aș spune, de patriotism”.

 

După cum aminteam în ediția de ieri a ziarului nostru, unul dintre cele mai interesante proiecte propuse de candidații la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 a fost pusă pe tapet, la sfârșitul săptămânii trecute, într-o conferință de presă susținută la Petroșani, prin vocea vicepreședintelui ALDE Hunedoara, candidat la Senatul României, Alin Bena. Este vorba de propunerea de a se institui o Zonă Economică de Interes Strategic (ZEIS) în Valea Jiului.

 

„Să nu mai închidem mine”

 

Alin Bena ne spunea că acest proiect al ALDE Hunedoara este rezultat nu numai al unei munci de echipă, cu specialiști în domeniu, dar și al experienței personale ca inginer geolog în subteran și apoi jurnalist, o experiență care a adunat, din politică și guvernare, toate încercările eșuate ale guvernărilor de a da o șansă reală Văii Jiului și județului Hunedoara.

Ideea prezentată de Alin Bena este pe cât de simplă, pe atât de evidentă, ca variantă de lucru pe termen lung, complementară turismului, variantă care implică salvarea unor obiective economice hunedorene, fără de care județul nostru este trimis într-o adevărată groapă comună a istoriei.

Pornind de la exemplul pompierului, cel care este plătit și când nu e incendiu, tocmai pentru a fi capabil în orice clipă să îl stingă, ALDE Hunedoara susține ideea că resursa energetică de huilă din Valea Jiului trebuie menținută în exploatare, ea fiind vitală în momentele de criză.

Vicepreședintele ALDE Hunedoara, Alin Bena, spune că a proteja România, mai ales în actualul context internațional, cu schimbări greu de prevăzut, înseamnă și a menține, strategic, resurse extrem de importante de energie, între care și cărbunele energetic scos din minele din Valea Jiului – câte au mai rămas, după valurile de închideri din ultimele decenii. Iar soluția limpede de protejare a exploatărilor miniere în viață din Valea Jiului – exploatări care înseamnă, totuși, și locuri de muncă, respectiv venituri pentru o masă importantă de locuitori din zonă – ar fi instituirea unei Zone Economice de Interes Strategic.

 

„Nu putem recurge la gesturi politice antinaționale”

 

După cum poate fi verificat, strategia energetică anunțată de guvernul de tehnocrați ai lui Dacian Cioloș are, pentru producția de huilă din Valea Jiului, exact CINCI RÂNDURI (s.n.), asta arătând „interesul” actualului guvern pentru viitorul Văii Jiului.

În aceste condiții, proiectul ALDE Hunedoara arată că renunțarea la producția de huilă – atât, cât mai este! – reprezintă un gest politic care poate fi catalogat drept „antinațional”: „nu poți renunța la rezerve strategice de combustibil folosit în energie, cum este huila din Valea Jiului, ajungând în situația să nu te poți salva în situații de criză”.

În linii principale, instituirea, în Valea Jiului, a unei Zone Economice de Interes Strategic (ZEIS) înseamnă păstrarea exploatărilor miniere din Valea Jiului în funcțiune în acest moment, oprirea închiderilor suplimentare de mine, retehnologizarea minelor funcționale și sprijinirea lor pentru a reduce pierderile economice.

 

Investițiile nu vin fără sprijin concret

 

Pe de altă parte, o Zonă Economică de Interes Strategic (ZEIS) în Valea Jiului înseamnă că viitorul guvern va trebui să conceapă un set de măsuri în sprijinul investitorilor serioși care ar veni în zonă: impozite și taxe scăzute, oferirea unor terenuri și spații industriale, sprijin pentru angajarea de forță de muncă.

„Am văzut, cu toții, cât reprezintă, pentru actualul Guvern, mineritul românesc, în noua Strategie Energetică prezentată în aceste zile – document în care producției de huilă îi sunt dedicate fix 5 rânduri, în care se vorbește despre închiderea a încă două mine. Noi considerăm că, având în vedere ce se întâmplă în jurul nostru și peste tot în lume, unde țările își protejează tot mai mult resursele și își pun în valoare propriile resurse de producție energetică, este realmente o crimă să închizi minele, este un act antinațional. În fața unei astfel de situații, ALDE lansează astăzi (vineri, 18 noiembrie 2016, n.n.) un proiect politic dedicat Văii Jiului, dar cu efrecte economice pentru tot județul Hunedoara. Intitulat ZEIS (Zonă Economică de Interes Strategic), proiectul nostru își propune să repună în valoare resursele minerale și energetice din această zonă, prin investiții în retehnologizare și creșterea rolului sectorului termoenergetic în asigurarea stabilității Sistemului Energetic Național”, a declarat vicepreședintele ALDE Hunedoara, Alin Bena.

 

Varujan Vosganian susține fără rezerve proiectul ZEIS

 

Senatorul ALDE Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei și Comerțului în cel mai performant guvern de după 1989, cel condus de Călin Popescu Tăriceanu, susține că proiectul inițiat de ALDE Hunedoara este extrem de important, curajos, și va beneficia de suportul parlamentarilor ALDE, unii dintre ei probabil viitori miniștri în noul guvern ce se va forma după alegerile din 11 decembrie.

„Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu a fost un susținător al industriei românești. În acea perioadă industrii importante, de la automobile și până la chimie, electronică, electrotehnică și tehnologia informațiilor, s-au dezvoltat, au investit, au adus tehnologie și au format parcuri tehnologice. De atunci încoace, industria a pierdut 500 000 de locuri de muncă. Industrii importante, tradiționale au dispărut sau sunt pe cale de dispariție. În același timp, au apărut 200 000 de noi locuri de muncă în comerț. Producem mai puțin, în schimb vindem  ce produc alții.

În timpul în care Călin Popescu Tăriceanu era prim-ministru iar eu ministrul economiei și finanțelor, deci și al energiei și al industriei extractive, mineritul românesc a fost susținut. Locurile de muncă ale minerilor erau stabile și bine plătite, s-au efectuat unele investiții iar mineritul era considerat o prioritate în Strategia energetică pe care am prezentat-o în anul 2007, dar care, din păcate, nu a fost aplicată după ce noi am părăsit Guvernul”.

 

„Să ne mândrim cu Valea Jiului!”

 

„Valea Jiului constituie un obiectiv economic cu care merită să ne mândrim”, mai spune Varujan Vosganian. „Pe harta europeană a cărbunelui, România a avut mereu o poziție importantă. De aceea prezența noastră în Uniunea Europeană trebuie să reprezinte pentru mineritul din Valea Jiului o șansă și nu o amenințare.

Desigur că e nevoie și de alternative, mai ales pentru tânăra generație. Programul economic ALDE include proiecte pentru zone precum Valea Jiului. Programul Prima afacere, diverse forme de susținere pentru întreprinderile mici și mijlocii, programe speciale pentru orașe monoindustriale. Dar aceste programe trebuie să se adauge mineritului și nu să-l substituie.

România are numeroase resurse pe care nu le utilizează. Patruzeci la sută din zăcămintele de cupru nu mai sunt exploatate. Numeroase zăcăminte de metale rare și prețioase nu sunt nici măcar exploatate. Ca să nu mai vorbim de minele de cărbuni închise ori aflate în conservare ce, potrivit actualei legislații a minelor, nu mai pot fi reintroduse în circuitul economic. Experiența ne arată că o mină, odată închisă, nu se mai redeschide și zăcămintele rămân neutilizate. Ar fi dramatic și nedrept ca așa ceva să se întâmple în Valea Jiului.

Programul ALDE Hunedoara, ce propune instituirea unei Zone Economice de Interes Strategic (ZEIS), este o inițiativă curajoasă, menită să contribuie la modernizarea Văii Jiului, dar și la păstrarea unor industrii tradiționale. Această propunere merită să fie luată în dezbatere atunci când, după alegeri, ALDE va face parte din coaliția de guvernare. Noi vom solicita, inclusiv din perspectiva instituirii ZEIS, rediscutarea Strategiei energetice pe care Guvernul tehnocrat a abordat-o cu lipsă de profesionalism, de transparență și, aș spune, de patriotism”, a declarat senatorul ALDE Varujan Vosganian.

 

 

Varujan Vosganian

 

Varujan Vosganian s-a născut la data de 25 iulie 1958, în municipiul Craiova, într-o familie de etnie armeană. După finalizarea studiilor medii la Liceul “Alexandru Ioan Cuza” din Focşani, a absolvit Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (1982, ca şef de promoţie) şi Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti (1991). A obţinut în anul 1998 titlul academic de doctor în Economie la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

În 2006, Vosganian a fost numit în funcţia de ministru al economiei şi comerţului în Guvernul Tăriceanu, apoi, după restructurarea guvernamentală din aprilie 2007, a preluat portofoliul de ministru al economiei şi finanţelor.

Din decembrie 2012 până în octombrie 2013, a fost ministru al economiei în guvernul Ponta 2.

În prezent, Varujan Vosganian este senator ALDE și candidat ALDE Iași la Camera Deputaților.

În paralel cu activitatea politică, Vosganian este conferenţiar universitar la Facultatea de Relaţii Internaţionale a Academiei de Studii Economice din Bucureşti, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (din 2005), membru fondator al Societăţii Române de Economie (SOREC), membru al Consiliului Experţilor Internaţionali ai Centrului European de Studii Politice cu sediul la Bruxelles (1992-1995), membru onorific al Consiliului Ştiinţific al Institutului Naţional de Prognoză şi Senior Cercetător al Institutului Naţional de Economie.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.