Variante ieftine de vacanță – Serbia sau Bosnia

Pentru că vacanța bate la ușă și nu tot românul este atât de bogat încât să își permită un concediu pe litoralul Mării Negre sau pe Valea Prahovei (sau nu beneficiază de vouchere de vacanță) vă propunem astăzi două variante de concediu de vis pe bani puțini. Marele avantaj ale celor două destinații propuse astăzi e că nu sunt membre UE, deci prețurile sunt mai mult decât decente la tot. Dezavantajul este că roamingul poate fi extrem de costisitor.

Serbia

Cum Serbia nu (mai) are ieșire la mare, vă așteaptă cu ape termale, o Dunăre exploatată turistic, nu precum în România și cu munții Tara, un fel de prelungire a Carpaților. Am ales un concediu la munte în Serbia, în regiunea Zlatibor.

Situată în vestul Serbiei, la 500 de km de Deva, Zlatibor este o regiune de munte, una dintre principalele atracții turistice ale Serbiei, renumită pentru pârtiile de schi și izvoarele termale. Situată la o altitudine medie de 1000 de m, pe timpul verii are un climat alpin răcoros cu foarte multe zile însorite.

Din punct de vedere turistic, zona este foarte bine dezvoltată, oferind cazare de la bungalow-uri și cabane moderne până la hoteluri de lux cu Spa și Wellness. Există numeroase poteci, Mokra Gora, un alt landmark turistic datorită mocăniței este la 20 de km, sunt lacuri alpine și un peisaj de poveste. Nu ratați o tură cu cea mai lungă telegondolă din Lume, parcurgând 9 km în 25 de minute. Sa mai spunem că Sarajevo, capitala Bosniei este la doar câteva zeci de km, deci merită o vizită.

Am ales cazare la bungalow de lux, într-un complex cu piscină la un preț de 40 de euro/noapte pentru două persoane. Cazare în apartamente sau cabănuțe, dotate cu tot confortul se găsesc și la 20-25 de euro pe noapte Un mic dejun copios, cu produse tradiționale costă 4 euro, o masă pentru două persoane cu trei feluri de mâncare ajunge cu greu la 20 de euro, o bere draft la 500 de ml este 1 euro, o cola sau o cafea, la fel. Un pachet de țigări fine este 2.50 euro, iar un litru de combustibil este 0,90 – 1,40 euro.

Dată fiind distanța relativ mică, drumul de la Deva se poate face dintr-o bucată, deci un sejur de 7 zile poate fi satisfăcător. Buget estimat, cu cazare, drum, alte cheltuieli 600-700 de euro pentru două persoane.

Bosnia și Herțegovina

Cu o hartă ciudată și o ieșire la Marea Adriatică de doar câțiva km, Bosnia are o ofertă turistică vastă și chiar știe să se promoveze. Are munți frumoși, lacuri și ape termale, dar, mai important decât toate are prețuri chiar mai mici decât în Serbia. Vă propun o variantă de scenariu de vacanță care combină și Croația, dar la prețurile din Bosnia.

Rezervați câteva nopți la Bihac.

Dincolo de frumusețea sa și de atractivitatea râului Una, Bihac se află la doar 20 de km de faimoasele lacuri Plitvice din Croația, unde în plin sezon nu vă prea puteți apropia de o cazare la prețuri decente. Așa că, fără a cheltui aiurea pe cazări, vedeți și Plitvice și canioanele de pe Una. Ideală ar fi o cazare de 3-4 nopți, una dintre zilele de ședere fiind rezervată pentru Plitvice.

După trei zile la Bihac, îndreptați-vă spre litoralul bosniac, mai precis spre singura stațiune bosniacă de la Marea Adriatică, Neum. Ar fi ideală o oprire de o noapte la Mostar, pentru a vizita orașul medieval cu al său celebru pod.

În Neum și în zonă veți găsi cazare mai mult decât acceptabilă, ca preț și confort. Și, chiar dacă litoralul bosniac nu excelează, sunteți la câțiva km spre nord sau sud de litoralul croat. Celebrul oraș Dubrovnik este la 65 de km, deci măcar una sau două zile le puteți petrece aici, în orașul sufocat de turiștii care vin să vadă unde s-a filmat Game of Trones.

La fel, renumitul golf Kotor din Muntenegru este la 160 de km, deci se poate face o vizită și aici.

Cum drumul de întoarcere înseamnă 800 de km parcurși în 12 ore, recomandarea noastră este să îl împărțiți în două, cu un popas la Sarajevo sau Belgrad.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului