Rămâne Hunedoara fără mineri? Val de disponibilizări în minele din Valea Jiului

320

Complexul Energetic Hunedoara, compania de stat care administrează minele Lupeni, Lonea, Livezeni (Petroșani) și Vulcan și Termocentrala Paroșeni din vecinătatea municipiilor Vulcani și Lupeni mai are circa 2.500 de salariați, iar 350 dintre ei se află în preaviz și vor fi disponibilizați de la 1 octombrie. Alte disponibilizări sunt pregătite pentru anii următori, iar în 2031 Valea Jiului va rămâne fără mineri.

Angajații care vor părăsi exploatările în următoarele zile lucrează la minele de cărbune și și-au exprimat în scris intenția de a fi incluși în planul de reducere a personalului, susține Cristian Roșu, administratorul special al CEH.

Circa jumătate dintre ei îndeplinesc condițiile de pensionare. Ei vor beneficia de plăți compensatorii în valoare de 10.000 de euro, venituri complementare și de vechime în muncă pentru patru ani, în cazul minerilor, şi doi ani pentru energeticieni.

În Valea Jiului, soarta minelor de cărbune pare pecetluită, deși mulți dintre localnici, care au lucrat în minerit spun că sutele de locuri de muncă din exploatări ar fi reprezentat o șansă pentru dezvoltarea zonei. Alți hunedoreni spun că zona a rămas bogată în resurse, dar investițiile nu au fost suficiente pentru menținerea minelor în activitate.

Politicienii din zonă susțin, la rândul lor, că deciziile de închidere a minelor nu sunt oportune, în timp ce în state ca Germania și Austria, oficialii guvernamentali au propus reducerea consumului de gaz și folosirea prioritară a cărbunelui în producția de energie.

Din 2019, minele Lonea (Petrila) şi Lupeni, care numără împreună 1.300 de salariaţi, se află în programul de închidere definitivă stabilit de Guvernul României şi Comisia Europeană.

Lucrările de închidere şi ecologizare din Lupeni şi Lonea vor trebui finalizate cel târziu în anul 2026, iar producţia de cărbune a celor două mine va înceta până la sfârşitul anului 2024, potrivit unei ordonanțe de urgenţă privind decarbonizarea sistemului energetic, eleborată de Ministerul Energiei.

Minele Livezeni şi Vulcan, care au împreună circa 1.700 de angajaţi, nu sunt incluse oficial în programul de închidere a exploatărilor miniere, însă activitatea lor va fi oprită până în 2030, conform angajamentelor luate de România,cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

De asemenea, tot până în 2030, Termocentrala Paroşeni va trebuie să renunţe definitiv la folosirea huilei. Terenurile pe care au funcţionat minele din Valea Jiului vor fi ecologizate, în încercarea autorităţilor de a le reda circuitului economic. Foştii mineri afectaţi de restructurări vor fi incluşi în programe de reconversie profesională şi recalificare, arată documentul elaborat de Ministerul Energiei.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *