UNDE SE RĂRESC PĂDURILE. Lista noilor exploatări forestiere din 2020, în județul Hunedoara

Romsilva – Direcţia Silvică Hunedoara a scos la licitaţie publică un contract de 5,3 milioane de lei, prin care achiziţionează servicii de exploatare forestieră pentru anul 2020.

Conform documentelor, masa lemnoasă va fi exploatată din 162 de locuri din judeţul Hunedoara cu o suprafaţă totală de peste 1.700 de hectare, iar volumul total de lemne procesate va fi de 63.542 de metri cubi. Exploatările forestiere vor viza păduri de fag, brad, molid, carpen, pin negru, douglas, gorun, plop, tei, ulm, mesteacăn, cer, iar cele mai multe dintre tipurile de tăieri aplicate vor fi de răritură. Firmele care vor obţine lucrări vor semna contracte pe şapte luni, cu o durată de 3 – 6 luni de recoltare.

17 loturi forestiere vor fi atribute de Direcţia Silvică Hunedoara în zona Brad. Cele mai întinse dintre ele vor fi la Ribaru (un lot de 20 de hectare de brad şi unul de 40 de hectare de fag) şi la Crişan (21 de hectare de carpen). Cel mai mare volum brut de masă lemnoasă din zona Brad va fi exploatat pe Valea Obrasa (1.252 metri cubi). Ocolul Silvic Brad administrează 18.961 hectare de pădure.

17 loturi forestiere vor fi atribuite pe raza Ocolului Silvic Dobra. Cele mai întinse exploatări, de peste 20 de hectare, vor fi la Prisloape, Caşagu, Târsa, Slanina şi Cabana Verde. La Târsa contractul prevede exploatarea pădurii de fag, prin răritură, pe o suprafaţă de aproape 30 de hectare, cu un volum brut de 3.380 metri cub. Ocolul Silvic Dobra are în administrare 13.172 hectare.

Pe raza Ocolului Silvic Geoagiu vor fi 32 de exploatări forestiere, potrivit caietului de sarcini. Cea mai întinsă dintre ele, pe 24,6 hectare, va o pădure de fag din locul numit Râuşor. Peste 1.000 de metri cubi este volumul brut de masă lemnoasă propus pentru exploatare la Măgureni, unde va fi rasă o pădure de molid. Ocolul Silvic Geoagiu administrează 12.917 hectare.

11 loturi din zona administrată de Ocolul Silvic Grădişte sunt scoase la lictaţie pentru exploatare, cele mai întinse fiind de circa 15 hectare, pe Valea Rea şi Valea Reaua. De aici vor fi exploataţi peste 800 de metri cubi de fag şi carpen. Ocolul Silvic Grădişte deţine 10.435 hectare de pădure.

Trei loturi de pădure vor fi exploatate la Hunedoara, cel mai întins fiind de aproape 33 de hectare la Pârâul Bradului, de unde se vor exploata peste 1.500 de metri cubi de masă lemnoasă (fag). Ocolul Silvic Hunedoara are 12.584 hectare de pădure.

 

11 loturi scoase la licitaţie sunt din pădurile administrate de Ocolul Silvic Ilia, cea mai întinsă exploatare, de peste 18 hectare, fiind în locul numit Balaurul. Oculul Silvic Ilia deţine 13.302 hectare de pădure.

 

Un lot a fost scos la licitaţie la Lupeni, iar 14 pe raza Ocolului Silvic Petroşani. La Sălătruc, exploatarea se va întinde pe 32 de hectare, iar la Stolojoaia pe 37 de hectare. Ocolul Silvic Lupeni administrează 11.639 hectare de pădure. Ocolul Silvic Petroşani administrează 22.361 hectare de pădure.

 

11 exploatări forestire vor funcţiona pe raza Ocolului Silvic Pui, cele ma mari, de peste 25 de hectare, vor fi la Tulişa şi Jigoreasa. Ocolul Silvic Pui administrează 14.135 hectare de pădure.

 

28 de loturi sunt scoase la licitaţie din pădurile administrate de Ocolului Silvic Retezat. Cele mai întinse exploatări vor fi la Valea Mare (20 de hectarede mesteascăn) şi Iubaia (25 de hectare de fag şi

 

18 hectare de molid). Ocolul Silvic Retezat administrează 13.274 hectare de pădure, conform informaţiilor publicate pe site-ul Direcţiei Silvice Hunedoara.

 

24 de exploatări forestiere vor fi înfiinţate în 2020 pe raza Ocolului Silvic Simeria, conform caietului de sarcini, cea mai întinsă dintre ele fiind de 14 hectare. Ocolul Silvic Simeria admnistrează 6.645 hectare de pădure, conform informaţiilor publicate pe site-ul Direcţiei Silvice Hunedoara.

 

Cei peste 63.000 de metri cubi de masă lemnoasă propuşi pentru recoltare de Drecţia Silvică Hunedoara reprezintă doar o mică parte din volumul de masă lemnoasă care va fi recoltat în judeţul Hunedoara în anul 2020. Multe păduri au proprietari privaţi.

 

Cele mai recente rapoarte ale Institutului Naţional de Statistică arată câ în fiecare din ultimii ani, circa 600.000 de metri cubi de lemn au fost recoltaţi în judeţul Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019         ALDE va avea liste și candidații proprii la alegerile locale         Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică