Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse

Procesul în care Andreea Ciuciu, tânăra care a susținut că a participat la descoperirea matriței antice din Sarmizegetusa Regia și a solicitat o recompensă de 500.000 de lei durează de peste trei ani la Tribunalul Hunedoara. Între timp, instanța a dispus reevaluarea artefactului unic în lume.

Rezultatele expertizei realizate recent de fostul arheolog constănțean Ghiorghe Papuc au fost prezentate celor implicați în proces. Ghiorghe Papuc (75 de ani) a estimat artefactul de bronz la circa 200.000 de lei, din motive care au stârnit controverse. „Se pare că matriţa de la Sarmizegetusa Regia nu a fost folosită în Dacia. Acest lucru ne-a determinat să evaluăm piesa la suma de 200.000 de lei”, arăta expertul Ministerului Culturii. Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, a contestat însă evaluarea și a solicitat detalii despre modul în care ea a fost realizată.

„Tribunalul Hunedoara a fixat, marți, pentru data de 12 noiembrie 2019, pentru ca expertul desemnat în cauză să formuleze răspuns la obiecțiunile părților”, a informat Ildiko Glăman, purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Hunedoara. În dosar, Andreea Ciuciu a chemat în judecată Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Ministerul Culturii, Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, Consiliul Judeţean Hunedoara și Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice.

Iniţial, în 2015, înainte de începerea procesului, matriţa de bronz din Sarmizegetusa Regia a fost evaluată la 560.000 de lei, de către expertul atestat Adriana Pescaru, fost director al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva „Pentru stabilirea preţului estimativ al piesei s-a plecat de la costul cantităţii de material folosit – bronz lingou. Valoarea de execuţie a unui astfel de obiect la ora actuală, la care se adaugă valoarea istorico-documentară, frecvenţa, vechimea, materialul tehnic, valoarea artistică, starea de conservar. La valoarea totală se adaugă valoarea de bun de excepţie, adăugându-se şi valoarea de conservare – restaurare a bunului, astfel valoarea piesei reprezintă suma de 560.000 lei şi poate fi clasată la categoria Tezaur”, se arată în rezultatul evaluării artefactului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului