Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara

Colecţia impresionantă de trenuleţe, garnituri şi maşini clasice în miniatură a fostului campion naţional de raliuri, Valentin Banciu, decedat în 2018 la vârsta de 54 de ani, a fost transformată într-o expoziţie inedită, la care publicul va avea acces din 1 iunie.

Delia Banciu, soţia fostului pilot şi colecţionar Valentin Banciu, împreună cu prietena ei Dana Ilie, au avut iniţiativa deschiderii unui muzeu dedicat pasiunii sale.

„Am avut un vis. Am muncit pentru el, împreună, zi de zi, timp de un an. O pandemie ne-a mai întârziat două luni. Dar pasiunea şi energia cu care ne dorim să vă oferim în dar această experienţă unică nu poate fi oprită de nimic, şi astăzi suntem fericiţi să va anunţăm că Muzeul Trenuleţelor Valentin Banciu se deschide pentru voi la sfârşitul lunii mai; 29 mai este ziua rezervată evenimentului de lansare, iar din 1 iunie publicul poate vizita zilnic muzeul”, informează pagina de Facebook a Muzeului Trenuleţelor – Valentin Banciu.

Spaţiul expoziţional a fost amenajat în apropiere de Centrul Vechi al Hunedoarei, pe traseul turiştilor spre Castelul Corvinilor, iar intrarea în muzeu se face printr-o uşă de tren.

Colecţia fostului campion de raliuri
Valentin Banciu, unul dintre cei mai cunoscuţi piloţi români de raliu, a murit la vârsta de 54 de ani. Pilotul din Hunedoara a participat încă de la începutul anilor 1990 la campionatele de raliu, prima cursă fiind la o etapă a Campionatului Naţional de Raliuri, din anul 1994, la Braşov. De atunci, Valentin Banciu a strâns peste 100 de participări la competiţii şi şi-a îmbogăţit palmaresul cu o mulţime de trofee, inclusiv cu cel de campion national.
Într-un reportaj adevarul.ro, hunedoreanul dezvăluia a doua sa mare pasiune: colecţia de trenuleţe. „Pasiunea pentru modelism am căpătat-o de la vârsta de zece ani, când am primit o locomotivă în miniatură, de la unchiul meu din Austria, de profesie inginer feroviar”, relata hunedoreanul. În peste trei decenii a reuşit să transforme o încăpere a locuinţei sale într-un adevărat muzeu al miniaturilor feroviare.

După 1990, orizontul i s-a deschis colecţionarului spre Occident, unde acest gen de hobby este mult mai răspândit. Pentru o singură piesă din colecţia lui, Valentin Banciu a cheltuit 800 de euro. Este vorba de replica în miniatură a celei mai puternice locomotive cu aburi construită vreodată: Big Boy-ul american de la Union Pacific, o garnitură de 541 de tone-forţă, care a făcut furori în Statele Unite în 1941, la data aducerii ei pe continentul nord-american. Colecţia lui mai conţinea piese din diferite epoci ale istoriei, inclusiv machete ale unor locomotive şi vagoane româneşti.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara         Prostituție sub amenințarea unei grupări de interlopi din Valea Jiului         S-au publicat rezultatele la Bacalaureat. 9 elevi de nota 10 în județul Hunedoara         Trafic rutier închis temporar pe strada Hărăului         Mineri intoxicați cu fum și gaze toxice în subteranul Minei Livezeni         Cristian Coroiescu, liderul ALDE Călan, candidează la Primăria Călan         Mocănița va circula din nou, în această vară, pe calea ferată îngustă Brad – Crișcior         Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată