Uite pentru ce sunt urmăriţi penal primarul Lupeniului şi afaceristul Adrian Gărdean!

121

Primarul Lupeniului. Cornel Resmeriţă este cercetat de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii în Dosarul „Gala Bute”, acelaşi în care sunt urmăriţi penal şi fraţii Adrian şi Miron Gărdean.

 

perche_resmerita2După 18 percheziţii, urmate de aducerea la audieri a 8 persoane, marţi procurorii DNA au dat publicităţii faptele pentru care au demarat cerecetarea penaă. Un dosar complex cu multiple ramificaţii care, dacă se va dovedi 100% real, demască o caracatiţă care şi-a întins tentaculele adânc în interiorul instituţiilor statului pentru a beneficia de banii publici.

Potrivit DNA, în acest dosar sunt cercetate 7 persoane printre care primarul Luoeniului, Cornel Resmeriţă – reţinut pentru 24 de ore şi propus pentru arestare preventivă – dar şi reprezentanţii Termogaz Company Haţeg, printre care afaceriştii hunedoreni Adrian şi Miron Gărdean. Astfel, pe lângă Rudel Obreja, care la data comiterii faptelor era reprezentant al S.C. Europlus Computers S.R.L şi preşedintele Federaţiei Române de Box, Gheorghe Nastasia – fost secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, respectiv Ştefan Lungu, fost consilier personal al Elenei Udrea, procurorii au decis începerea urmăririi penale faţă de primarul Cornel resmeriţă, cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii. Miron Gărdean, acţionar majoritar şi administrator al S.C. Termogaz Company S.A, societate specializată în lucrări de construcţii, este cercetat pentru infracţiunile de cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu.Adrian Gărdean, reprezentant al S.C. Termogaz Company S.A, a fost pus sub urmărire penală pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă , în timp ce Miron Lupulescu, director general al S.C. Termogaz Company S.A, este cercetat cu privire la infracţiunile de cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Care sunt faptele
Cercetarea penală şi reţinerea unora dintre personajele implicate în afacere vine ca urmare a unor fapte comise în în urmă cu mai bine de 4 ani. Astfel, în 2011 spun procurorii, Nastasia Gheorghe, secretarul general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (M.D.R.T.), i-a solicitat lui Gărdean Adrian, reprezentantul în fapt al societăţii Termogaz Company S.A., un procentaj de aproximativ 10% din valoarea plăţilor încasate de această societate, în schimbul promisiunii că va facilita aprobarea finanţărilor pentru lucrările executate de societate în cadrul programului „Schi pentru România”. DNA arată că nastasia i-a idiocat clar lui Gărdean că această sumă, de circa 3.000.000 lei, trebuie să o plătească societăţii lui Rudel Obreja, Europlus Computers S.R.L., cu titlu de sponsorizare pentru Gala Bute.
S.C. Termogaz Company S.A. este o societate specializată în lucrări de construcţii, care a încheiat în perioada 2010 – 2011 mai multe contracte de achiziţie publică finanţate din fondurile M.D.R.T. prin programul „Schi în România”. Cele mai importante contracte aveau ca obiect amenajarea domeniilor schiabile din zonele turistice Gutâiul Doamnei (gestionat de UAT Cavnic) şi Straja (gestionat de UAT Lupeni), precum şi a unei pârtii de teleschi în oraşul Borsec. În perioada respectivă, veniturile societăţii ar fi fost reprezentate în cea mai mare măsură, din plăţile efectuate din fonduri publice. Anchetatorii au mai stabilit că, un an mai devreme, Lungu Ştefan, care îndeplinea la acel moment funcţia de consilier personal al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit suma totală de 695.367,06 lei, în două tranşe, de la inculpaţii Gardean Adrian, Gardean Miron şi Lupulescu Miron, reprezentanţi ai S.C. Termogaz Company S.A, în schimbul promisiunii că va determina funcţionarii din conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului să aprobe finanţarea unor contracte de lucrări încheiate de societatea respectivă cu mai multe unităţi administrativ teritoriale. „ Suma de 695.367,06 lei, primită de inculpatul Lungu Ştefan, reprezintă 10% din suma finanţată de minister, iar pentru a ascunde natura acestor plăţi au fost întocmite mai multe contracte fictive de achiziţie, prin care o societate controlată de Lungu Ştefan, SC Last Time Studio SRL, a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia, cu scopul exclusiv de a majora artificial preţul produselor şi de a transfera diferenţa în patrimoniul inculpatului. De altfel, în urma unui control efectuat de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală la societăţile implicate, a reieşit că SC Last Time Studio SRL a fost o firmă interpusă, care nu a efectuat transport, montaj sau un alt serviciu care să justifice creşterea de peste 5 ori a preţului”, se asrată în rechizitoriul DNA.

Intră Lupeniul în scenă

Cât priveşte faptele comise de Cornel Remseriţă, anchetatorii au stabilit că, la data de 11.11.2011, municipiul Lupeni a atribuit societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale M.D.R.T., având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja. Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, împreună cu şeful biroului de achiziţii şi investiţii al primăriei, a atribuit contractul fără licitaţie publică, cu încălcarea dispoziţiilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice şi au supraevaluat, cu intenţie, valoarea contractului, deşi cunoşteau că valoarea reală a lucrărilor era de 8.318.490 lei, aşa cum rezulta din proiectul tehnic pe care Primăria Lupeni îl realizase anterior. Diferenţa de 2.577.869,11 lei reprezintă prejudiciu pentru persoana vătămată municipiul Lupeni. Cea mai mare parte a preţului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată la data de 21.12.2011, folosind fonduri alocate de M.D.R.T. în regim de urgenţă, iar 3 milioane lei din această sumă obţinută a fost transferată către S.C. Europlus Computers S.R.L., pentru acoperirea unui credit bancar contractat pentru organizarea unei “Galei Bute”.
Diferenţa până la valoarea integrală a contractului a fost achitată în mai multe tranşe până la data de 19.09.2013. pe de altă parte, arată DNA, la data de 22.12.2011, între S.C. Termogaz Company S.A., reprezentată de inculpatul Lupulescu Miron, şi S.C. Europlus Computers S.R.L., reprezentată de inculpatul Obreja Rudel, s-a încheiat un contract având ca obiect prestarea de serviciilor de publicitate şi consultanţă în cadrul galelor sportive, estimate a fi organizate de prestator în luna februarie 2012. În aceeaşi dată, SC Europlus Computers S.R.L. a emis o factură în valoare de 3.000.000 lei, care a fost achitată integral de S.C. Termogaz Company S.A. la data de 28.12.2011.
Din probele administrate în cauză a rezultat că această operaţiune a avut caracter fictiv, scopul real fiind de a ascunde transferul fondurilor obţinute de la M.D.R.T. prin infracţiunea de abuz în serviciu descrisă anterior.Totodată, prin înregistrarea operaţiunii în contabilitatea S.C. Termogaz Company S.A. ca o cheltuială deductibilă, au fost diminuate în mod nelegal obligaţiile datorate de societate către bugetul de stat cu titlu de taxă pe valoare adăugată şi impozit pe profit, fiind produs un prejudiciu în valoare totală de 967.743 lei.

Se închide cercul pe Rudel Obreja

În perioada octombrie 2011 – august 2012, Obreja Rudel a realizat demersuri pentru a obţine înscrisuri emise de societăţile tip fantomă SC Biovros SRL şi SC Egeo Pro Market SRL care atestau efectuarea de cheltuieli fictive de publicitate şi consultanţă, documente pe care le-a înregistrat ulterior în contabilitatea S.C. Europlus Computers S.R.L.
În acest mod, a fost diminuat impactul fiscal al tranzacţiilor fictive încheiate cu Termogaz Company, în urma cărora acumulase obligaţii semnificative de plată la buget în contul taxei pe valoare adăugată încasate şi a profitului obţinut, şi a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 737.507 lei (646.838 lei pe relaţia cu Biovros şi de 90.669 lei pe relaţia cu Egeo Pro Market).
Sumele obţinute prin tranzacţiile încheiate cu Biovros S.R.L. au fost retrase în numerar de persoanele care controlau în fapt firmele fantomă şi au fost restituite lui Obreja Rudel, fiind astfel ascunsă originea ilicită a acestora.

Ca urmare a acestor fapte, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru aceştia. La fel ca şi Rudel Obreja, primarul Resmeriţă a fost prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, în timp ce pentru Adrian şi Miron Gărdea, respectiv Miron Lupulescu s-a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu obligaţia de a nu părăsi ţara pe perioada măsurii.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.