Turnul Alb al Castelului Corvinilor își recapătă strălucirea

219

Castelul Corvinilor a în șantier în toamna anului 2019, iar primele efecte ale lucrărilor de restaurare sunt tot mai vizbile. Un turn medieval începe să își recapete strălucirea din secolele trecute.

„În urma operațiunilor de hidrogomaj, Turnul Alb începe să revină la culoarea inițială. Acest turn realizat în secolul al XVI-lea, în timpul lui Gabriel Bethlen, a fost numit așa deoarece, fiind doar tencuit cu mortar pe bază de var, contrasta cu restul suprafeței Castelului care era pictată încă din secolul al XV-lea cu motive geometrice ce creau un efect tridimensional. Totodată, se lucrează la curățirea Galeriei suspendate ce leagă Turnul Neboisa de Castel dar și în interior, la toate etajele Turnului Vechi de poartă și ale Turnului Alb”, au informat reprezentanții Muzeului Castelului Corvinilor.

Turnul Alb a fost ridicat la est de vechiul turn de poartă. Este un turn masiv, semicircular, cu patru niveluri de apărare, sprijinite pe platforme de lemn. Data finalizării construcţiei acestuia a fost anul 1621, marcat vizibil în partea superioară a acestuia. Acest turn putea fi înzestrat cu arme de foc, fiind, de asemenea, dublat de terasa de artilerie. El întărea sistemul de apărare al Castelului Covinilor, pe laturile de est şi nord.

În timpul lucărilor, la etajul Turnului Alb, a fost descoperită o încăpere sigilată, care păstrează într-o stare de sănătate excepţională o frescă de secol XV cu care Castelul Corvinilor era împodobit în întregime. O altă surpriză rezervată arheologilor în timpul lucrărilor de restaurare vizează tot Turnul Alb, la baza căruia a fost descoperit un întreg etaj de apărare, care a fost astupat de-a lungul timpului şi necunoscut până în prezent. Lucrările care sunt în plină desfăşurare la Castelul Corvinilor vizează desfacerea acestui întreg etaj, reabilitarea şi punerea lui în valoare.

Proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor, finanţat de Uniunea Europeană cu aproape cinci milioane de euro, se va derula pe următorii doi ani şi vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântana, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată, Turnul Nje Boisia.

Foto: Muzeul Castelului Corvinilor

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *