4.8 C
Deva
joi, aprilie 18, 2024

Turism în Hunedoara: topul localităților în care turiștii rămân peste noapte

Hunedoara a rămas în ultimii ani un judeţ „de tranzit” pentru turişti, chiar dacă numărul călătorilor care ajung în judeţ a crescut. O arată cele mai recente rapoarte publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit studiilor INS, circa 150.000 de turişti, români şi străini, aleg anual să rămână pentru cel puţin o noapte în judeţul Hunedoara. Dintre aceştia, doar 10.000 provin din alte ţări. În urmă cu un deceniu, numărul turiştilor care alegeau să se cazeze în motelurile, pensiunile şi cabanele din Hunedoara era de 87.000 de persoane.

Topul localităţilor hunedorene la turism, după numărul celor care s-au cazat cel puţin o noapte, în pensiuni, hoteluri şi moteluri:

1 Deva
Deva conduce în lista preferinţelor turiştilor se cazează în judeţul Hunedoara, fiind avantajată de statutul de reşedinţă de judeţ, de accesul mai facil la autostradă şi la reţeaua europeană de drumuri şi căi ferate. Peste 41.000 de turişti au petrecut în 2015 cel puţin o noapte în Deva. La începutul anilor 2.000, Deva înregistra anual mai mulţi turişti, cu câteva mii. Cetatea Devei este principala atracţie turistică a municipiului.

2 Geoagiu
Pe parcursul anului 2015, peste 32.000 de turişti s-au cazat în oraşul Geoagiu, atractiv pentru izvoarele sale termale, dar şi pentru preţurile reduse la sejururile oferite de Casele judeţene de pensii, cu bilete de tratament. În Geoagiu, numărul turiştilor cazaţi s-a dublat faţă de cel înregistrat în urmă cu zece ani. Printre atracţiile staţiunii se află fostele băi termale de la Germisara, Biserica Rotonda şi Cascada Clocota.

3 Hunedoara
Peste 26.000 de turişti au rămas peste noapte în Hunedoara, în 2015, iar anul trecut numărul lor s-a redus cu câteva mii, potrivit unui raport publicat de Institutul Naţional de Statistică. În ultimii doi ani, numărul turiştilor cazaţi în Hunedoara s-a dublat faţă de anul 2014 şi a crescut de patru ori faţă de acum un deceniu. Din oferta atracţiilor turistice ale municipiului Huendoara fac parte Castelul Corvinilor, Mănăstirea Prislop (deşi se află la 25 de kilometri de Hunedoara) şi Lacul Cinciş. Creşterea numărului de turişti rămaşi în Hunedoara a fost favorizată şi de creşterea numărului de hoteluri şi pensiuni din municipiu.

4 Petroşani
În 2015 şi 2016, în municipiul Petroşani s-au cazat anual circa 11.000 de turişti. Petroşaniul a înregistrat o creştere uşoară a numărului de turişti, faţă de anii trecuţi. Zona de agrement a Parângului este principala atracţie turistică a municipiului.

5 Orăştie
În Orăştie s-au cazat peste 10.000 de turişti în fiecare din ultimii doi ani, iar numărul celor care preferă pensiunile şi motelurile oraşului a crescut simţitor. Complexul de agrement de la marginea oraşului, apropierea de aşezările dacice din Munţii Orăştiei şi de autostradă au fost principalele atuu-uri ale municipiului pentru atragerea turiştilor.

6 Haţeg
Peste 10.000 de turişti cazaţi a înregistrat şi oraşul Haţeg atât în 2015, cât şi în 2016, numărul lor fiind în creştere faţă de anii trecuţi. Pelerinajele de la Mănăstirea Prislop au adus oraşului Haţeg prosperitate la capitolul turişti. Oferta locurilor de vizitat pentru cei care vor să rămână în Haţeg cel puţin o zi mai cuprinde Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Biserica din Densuş şi Retezatul.

7 Lupeni
În municipiul Lupeni au fost cazaţi în 2016, potrivit datelor oficiale publicate de INS, peste 5.000 de turişti, numărul lor fiind într-o uşoară creştere. Principala atracţie turistică a zonei este staţiunea Straja. Numărul turiştilor rămaşi peste noapte în Lupeni ar putea fi mult mai mare, decât cel declarat oficial.

8 Brad
Peste 2.600 de turişti s-au cazat în municipiul Brad pe parcursul anului 2016, arată statisticile INS. Muzeul Aurului, unic în Europa, este principala atracţie turistică a municipiului, însă nu este suficient pentru a-i ţine pe vizitatori mai multe zile în Brad.

9 Băcia şi Simeria
Aproape 2.000 de turişti s-au cazat la pensiunile din Băcia în 2015, comuna depăşind oraşul Simeria la capitolul turism.

10 Teliucu Inferior şi Dobra
Pe lista destinaţiilor turistice ofertante din ultimii ani se află şi comuna Teliucu Inferior, cu pensiunile din zona Lacului Cinciş, unde s-au cazat circa 1.500 de turişti, în fiecare din ultimii ani. Şi în Dobra a fost înregistrat un număr similar de turişti.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/