Țurcana, regina munților 2019 – sărbătoarea oierilor de la Costești

Duminică, la Costeșt, platoul de la poalele cetăților dacice a fost ocupat de dimineață de mii de oameni veniți la „Țurcana – Regina Munților” – un târg destinat producătorilor agricoli și mai ales crescătorilor de oi. Evenimentul a ajuns la a cincisprezecea ediție și s-a bucurat și în acest an de un număr mare de participanți. Oaspeții târgului au fost invitați să guste produsele tradiționale din zonă – balmoșul, pastrama de oaie și tocana de oaie – și să petreacă la spectacolul folcloric. Au fost expuse cele mai frumoase oi din rasele românești, iar crescătorii de animale au putut afla noutăți despre programele destinate lor.

Țurcana este una cele mai cunoscute și răspândite rase de oi din România. Este cunoscută pentru rezistența și adaptabilitatea speciei, care face să poată fi crescută atât în zonele de munte, cât și la câmpie. Oaia Țurcană poare fi, la rândul ei, de mai multe soiuri: Ţurcană albă (Bele), oaie Oacheşe, oaie Bucălăi, oi Brezate sau oi Mărcuşe. Cea mai reprezentativă este oaia Ţurcană Bucălaie cu părul de pe faţă şi picioare de culoare castanie spre negru, crescută în Depresiunea Hațegullui și Munții Orăștiei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara