Țurcana, regina munților 2019 – sărbătoarea oierilor de la Costești

Duminică, la Costeșt, platoul de la poalele cetăților dacice a fost ocupat de dimineață de mii de oameni veniți la „Țurcana – Regina Munților” – un târg destinat producătorilor agricoli și mai ales crescătorilor de oi. Evenimentul a ajuns la a cincisprezecea ediție și s-a bucurat și în acest an de un număr mare de participanți. Oaspeții târgului au fost invitați să guste produsele tradiționale din zonă – balmoșul, pastrama de oaie și tocana de oaie – și să petreacă la spectacolul folcloric. Au fost expuse cele mai frumoase oi din rasele românești, iar crescătorii de animale au putut afla noutăți despre programele destinate lor.

Țurcana este una cele mai cunoscute și răspândite rase de oi din România. Este cunoscută pentru rezistența și adaptabilitatea speciei, care face să poată fi crescută atât în zonele de munte, cât și la câmpie. Oaia Țurcană poare fi, la rândul ei, de mai multe soiuri: Ţurcană albă (Bele), oaie Oacheşe, oaie Bucălăi, oi Brezate sau oi Mărcuşe. Cea mai reprezentativă este oaia Ţurcană Bucălaie cu părul de pe faţă şi picioare de culoare castanie spre negru, crescută în Depresiunea Hațegullui și Munții Orăștiei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi