Țurcana, regina munților 2019 – sărbătoarea oierilor de la Costești

Duminică, la Costeșt, platoul de la poalele cetăților dacice a fost ocupat de dimineață de mii de oameni veniți la „Țurcana – Regina Munților” – un târg destinat producătorilor agricoli și mai ales crescătorilor de oi. Evenimentul a ajuns la a cincisprezecea ediție și s-a bucurat și în acest an de un număr mare de participanți. Oaspeții târgului au fost invitați să guste produsele tradiționale din zonă – balmoșul, pastrama de oaie și tocana de oaie – și să petreacă la spectacolul folcloric. Au fost expuse cele mai frumoase oi din rasele românești, iar crescătorii de animale au putut afla noutăți despre programele destinate lor.

Țurcana este una cele mai cunoscute și răspândite rase de oi din România. Este cunoscută pentru rezistența și adaptabilitatea speciei, care face să poată fi crescută atât în zonele de munte, cât și la câmpie. Oaia Țurcană poare fi, la rândul ei, de mai multe soiuri: Ţurcană albă (Bele), oaie Oacheşe, oaie Bucălăi, oi Brezate sau oi Mărcuşe. Cea mai reprezentativă este oaia Ţurcană Bucălaie cu părul de pe faţă şi picioare de culoare castanie spre negru, crescută în Depresiunea Hațegullui și Munții Orăștiei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere         140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Accident rutier pe Autostrada A1 Deva – Sebeș         Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara