Trimiși în judecată pentru trafic de mercur și furt de minereu aurifer

765

Cinci bărbați au fost trimiși în judecată, fiind acuzați de infracțiuni vamale, furt de minereu aurifer și trafic de substanțe toxice (mercur).

Procesul are loc la Judecătoria Brad, unde sunt inculpați Constantin Tomescu, Gimenez Machi, Alexandru Neag, Tiberiu Bratima și Ilarion Molocea. Împotriva lor s-au îndreptat în instanță Agenția Națională pentru Resurse Minerale și compania de stat Minvest.

În luna mai, cei cinci au fost puși sub învinuire pentru furt calificat, contrabandă calificată şi trafic de produse sau substanţe toxice, precum şi pentru executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă.

Poliţiştii au stabilit că bărbaţii, unii dintre ei foști mineri, au pătruns în galeriile fostei Mine Barza, de unde au furat minereu aurifer, în scopul prelucrării, a extragerii şi a valorificării aurului din acesta. „Cu ocazia controlului corporal, asupra a trei persoane au fost găsite 50 kilograme de minereu aurifer, trei kilograme de mercur şi mai multe unelte folosite la extragerea minereului din mină, care au ridicate în vederea cercetărilor şi a stabilirii prejudiciului”, informa Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Gurabarza, o exploatare auriferă care a funcţionat intens timp de două secole în vecinătatea municipiului Brad, a fost închisă la mijlocul anilor 2000. Dărâmăturile ocupă hectare întregi din valea în care funcţiona centrul industrial. La începutul secolului trecut, minerii de la Barza scoteau anual peste o tonă de aur pur din galeriile săpate în munte.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *