Traseul vechii mocănițe a Hunedoarei, pus în valoare de localnici

1028

În 30 aprilie, hunedorenii sunt invitaţi din nou să se convingă de frumuseţea şi potenţialul fostei căi ferate miniere Hunedoara – Ghelari, la o drumeţie de primăvară.

Voluntarii din Hunedoara au participat, în ultimii ani, la acţiuni de ecologizare a terasamentului vechii mocăniței, pe distanța de aproximativ zece kilometri, din zona Castelului Corvinilor până la Furnalul de la Govâjdia.

„Vrem să mai tragem încă un semnal de alarmă către autorităţi să conştientizeze importanţa refacerii în scop turistic a acestui traseu spectaculos care pleacă de la Castelul Corvinilor şi ajunge la Furnalul de la Govăjdie”, anunţă iniţiatorii acţiunii, pe pagina de Facebook dedicată evenimentului. Dan Bera, unul dintre ei, crede că reabilitarea traseului de cale ferată ar fi o şansă pentru dezvoltarea turismului în zonă şi pentru sprijinirea comunităţilor rurale din Ţinutul Pădurenilor, deoarece o parte din sutele de mii de turişti care ajung anual la Castelul Corvinilor ar avea ocazia să exploreze ţinutul traversat în trecut de linia ferată îngustă.

De peste un deceniu, când fosta cale ferată minieră Hunedoara – Ghelari a fost dezafectată, mai mulţi localnici din Hunedoara au căutat sprijin pentru transformarea traseului ei într-o atracţie turistică.

În acest timp, autorităţile locale şi ale judeţului Hunedoara le-au oferit promisiuni şi au susţinut că au căutat oportunităţi de finanţare a unor proiecte de promovare turistică a zonei.

Încă din anul 2011, administraţiile din Ghelari, Hunedoara şi Consiliul Judeţean Hunedoara au iniţiat o asociere fost iniţiată pentru rabilitarea în comun a căii ferate, însă fără rezultate concrete.

„Calea ferată îngustă de la Hunedoara la Retişoara este prima astfel de cale ferată din Ardeal. Cu toate că aportul industrial al acestei linii de cale ferată nu mai prezintă un interes deosebit, ea poate avea un impact important asupra gradului de atragere al turiştilor în zonă. Astfel, traseul de peste 10 kilometri al mocăniţei hunedorene leagă Castelul Corvinilor de Ţinutul Pădurenilor şi poate fi inclus în circuitul turistic al zonei”, se arată în Strategia de dezvoltare a municipiului Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
One thought on “Traseul vechii mocănițe a Hunedoarei, pus în valoare de localnici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.