Transporturi ilegale de lemne depistate de polițiști

1033

Poliţiştii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, cu sprijinul reprezentanţilor Gărzii Forestiere Timișoara, au efectuat, în cursul acestei săptămâni, o serie de controalele ce au vizat verificarea modului de utilizare a sistemului informatic SUMAL 2.0, de către transportatori și a modului de comercializare a materialelor lemnoase.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, poliţiştii au stabilit că un bărbat de 38 de ani, din orașul Călan, în perioada 16.12.2021 – 27.05.2022, a efectuat 86 de transporturi de material lemnos (însumând un volum total de 244,649 mc de materiale lemnoase de diferite specii și sortimente), cu o autoutilitară, fără a respecta dispozițiile legale privind utilizarea SUMAL 2.0, ca şi transportator profesionist.

În cauză, poliţiştii au luat măsura sancționării contravenționale a bărbatului, cu amendă în valoare de 10.000 de lei, și au dispus măsura complementară de confiscare valorică a cantității de material lemnos transportate.

Ca urmare a verificărilor privind avizele de însoțire emise în perioada 15.12.2021 – 10.03.2022 pentru o autoutilitară aparţinând unei societăți comerciale din comuna Baru, poliţiştii au constatat faptul că un bărbat de 61 de ani a efectuat 52 de transporturi de material lemnos (însumând un volum total de 115,540 mc de materiale lemnoase de diferite specii și sortimente) cu autoutilitara respectivă, fără a respecta dispozițiile legale privind utilizarea SUMAL 2.0, în calitate de transportator profesionist.

În cauză, poliţiştii au luat măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare de 10.000 de lei și au dispus măsura complementară de confiscare valorică a cantității de material lemnos transportate.

Totodată, în perioada 21 -22 iunie 2022, poliţiştii au efectuat verificări privind modul de exploatare a materialului lemnos de către diferite persoane juridice, din terenuri acoperite cu vegetație forestieră situate în afara fondului forestier național, de pe raza municipiului Brad și a comunei Bulzeștii de Sus.
Cu ocazia verificărilor, poliţiştii au stabilit că reprezentantul unei societăţi comerciale nu a respectat legislația silvică în vigoare privind modul de exploatare a masei lemnoase, motiv pentru care au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 3.000 de lei fiecare, conform Legii nr. 171/2010.

 

IPJ Hunedoara

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *