Traian Berbeceanu: „Pot să am neșansa să nu mi se mai facă dreptate niciodată”

Din toamna anului 2013, când a fost reținut și arestat preventiv pentru 30 de zile într-o anchetă penală controversată a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT), soarta polițistului Traian Berbeceanu, la acea vreme șef al Brigăzii de Combatere a Criminatății Organizate (BCCO) Alba a luat o întorsătură dramatică. Berbeceanu a fost îndepărtat atunci din fruntea Brigăzii, iar  ultimii ani, spune el, au fost „o continuă perioadă de luptă și de frustrare ca să îmi dovedesc nevinovăția”.

Luni, 7 octombrie, Completul de 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanța așteptată să dea decizia definitivă în dosarul „Berbeceanu”, a amânat pentru 4 noiembrie 2019 soluționarea apelului în dosarul în care, pe fond, la Completul de 3 judecători al ÎCCJ, polițistul a fost achitat.

Magistrații au așteptat motivarea deciziei din 2019 a Curţii Constituţionale referitoare la legalitatea completelor de trei judecători de la instanţa supremă, după ce în 2016 un astfel de complet a decis achitarea polițistului și condamnarea la închisoare a foștilor săi anchetatori de la DIICOT, acuzați că au falsificat probe pentru a-l incrimina. Dosarul „Berbeceanu”, judecat din 2015, ar putea fi retrimis pentru soluționare la un complet de 3 judecători, iar tergiversarea cauzei poate face ca unele dintre infracțiunile cercetate să atingă termenul de prescriere din 2023.

Într-un interviu acordat recent jurnalistului George Buhnici, Traian Berbeceanu a acuzat faptul că deși au trecut șase ani de la punerea lui sub învinuire, dosarul său a fost tergiversat și riscă să nu i se mai facă dreptate niciodată. „Teoretic, judecarea apelului ar fi trebuit să se termine demult, să fie menținută soluția pronunțată pe fond, deci achitarea mea pe temeiul că faptele de care am fost acuzat nu există. Însă după achitarea mea în primă instanță, din iunie 2016, DIICOT ar fi trebuit să motiveze apelul declarat, în 30 de zile, au făcut-o în aproape un an, ceea ce a reprezentat o tergiversare nejustificată, netemeină și nelegală. Ulterior a început judecarea apelului, a apărut decizia Curții Constituționale cu completele de 5 judecători și s-a reluat judecarea apelului. Poți să ai neșansa să nu ți se mai poată face dreptate niciodată, pentru că toate tergiversările și amânările acestea pot duce în final la intervenirea termenului de prescripție, iar cei care mi-au făcut mie dosarul și au fost condamnați la închisoare cu executare în primă instanță, pur și simplu nu mai răspund pentru niciuna dintre faptele lor”, a declarat Traian Berbeceanu.

În ciuda problemelor din justiție, care au dus la îndepărtarea sa din funcție în 2013, Traian Berbeceanu se bucură de aprecierea românilor. Alături de finul său Marian Godină, Berbeceanu se numără printre cei mai populari polițiști români, iar prima sa carte „Radiografia unei mârșăvii judiciare”, publicată recent, a fost un succes editorial. De asemenea, mesajele publicate de polițist pe pagina sa de Facebook strâng mii de reacții.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Încă un deces al unui pacient din Hunedoara, diagnosticat cu afecțiuni grave, dar și cu coronavirus         Primăria Hunedoara anunță că va primi ajutor din China împotriva coronavirusului         Spitalul din Orăştie a rămas fără personal ATI. Dr. Lorena Ehim: “Suntem trimişi la moarte, carne aruncată în cuşca leilor”         Demisii la Secția ATI din Orăștie         Managerul Spitalului județean Deva a fost suspendat din funcție         Spitalul Județean Deva a intrat în carantină         Doi pacienți morți în Hunedoara aveau și Covid – 19. Erau vârstnici, cu boli grave         Trei cazuri de coronavirus în municipiul Hunedoara. Un medic a fost diagnosticat pozitiv         Mesajul tranșant al unui medic ginecolog din Brad despre criza coronavirus         TEATRU: „Întâlnire la voi acasă”         BANII NOŞTRI. Deprecierea leului a luat o pauză         ANUNŢ! Auchan anunță case dedicate pentru ONG-uri și vârstnici         România a ajuns la 1.760 de cazuri de coronavirus         Coronavirus: doi pacienți decedați la Spitalul județean din Deva aveau și Covid 19         Un pacient mort la Oncologia din Deva a fost diagnosticat şi cu coronavirus         Încă doi medici de la Spitalul Județean de Urgență din Deva au coronavirus         Șase hunedoreni au fost prinși la vânătoare de mistreți         Tânără găsită moartă, cu gâtul tăiat, pe o stradă din Petroșani         CJ Hunedoara va direcționa peste două milioane de lei Spitalului Județean și DGASPC Hunedoara         Carmen Hărău: „Să nu facem lupta mai grea!”