Traian Berbeceanu: „Pot să am neșansa să nu mi se mai facă dreptate niciodată”

Din toamna anului 2013, când a fost reținut și arestat preventiv pentru 30 de zile într-o anchetă penală controversată a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT), soarta polițistului Traian Berbeceanu, la acea vreme șef al Brigăzii de Combatere a Criminatății Organizate (BCCO) Alba a luat o întorsătură dramatică. Berbeceanu a fost îndepărtat atunci din fruntea Brigăzii, iar  ultimii ani, spune el, au fost „o continuă perioadă de luptă și de frustrare ca să îmi dovedesc nevinovăția”.

Luni, 7 octombrie, Completul de 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanța așteptată să dea decizia definitivă în dosarul „Berbeceanu”, a amânat pentru 4 noiembrie 2019 soluționarea apelului în dosarul în care, pe fond, la Completul de 3 judecători al ÎCCJ, polițistul a fost achitat.

Magistrații au așteptat motivarea deciziei din 2019 a Curţii Constituţionale referitoare la legalitatea completelor de trei judecători de la instanţa supremă, după ce în 2016 un astfel de complet a decis achitarea polițistului și condamnarea la închisoare a foștilor săi anchetatori de la DIICOT, acuzați că au falsificat probe pentru a-l incrimina. Dosarul „Berbeceanu”, judecat din 2015, ar putea fi retrimis pentru soluționare la un complet de 3 judecători, iar tergiversarea cauzei poate face ca unele dintre infracțiunile cercetate să atingă termenul de prescriere din 2023.

Într-un interviu acordat recent jurnalistului George Buhnici, Traian Berbeceanu a acuzat faptul că deși au trecut șase ani de la punerea lui sub învinuire, dosarul său a fost tergiversat și riscă să nu i se mai facă dreptate niciodată. „Teoretic, judecarea apelului ar fi trebuit să se termine demult, să fie menținută soluția pronunțată pe fond, deci achitarea mea pe temeiul că faptele de care am fost acuzat nu există. Însă după achitarea mea în primă instanță, din iunie 2016, DIICOT ar fi trebuit să motiveze apelul declarat, în 30 de zile, au făcut-o în aproape un an, ceea ce a reprezentat o tergiversare nejustificată, netemeină și nelegală. Ulterior a început judecarea apelului, a apărut decizia Curții Constituționale cu completele de 5 judecători și s-a reluat judecarea apelului. Poți să ai neșansa să nu ți se mai poată face dreptate niciodată, pentru că toate tergiversările și amânările acestea pot duce în final la intervenirea termenului de prescripție, iar cei care mi-au făcut mie dosarul și au fost condamnați la închisoare cu executare în primă instanță, pur și simplu nu mai răspund pentru niciuna dintre faptele lor”, a declarat Traian Berbeceanu.

În ciuda problemelor din justiție, care au dus la îndepărtarea sa din funcție în 2013, Traian Berbeceanu se bucură de aprecierea românilor. Alături de finul său Marian Godină, Berbeceanu se numără printre cei mai populari polițiști români, iar prima sa carte „Radiografia unei mârșăvii judiciare”, publicată recent, a fost un succes editorial. De asemenea, mesajele publicate de polițist pe pagina sa de Facebook strâng mii de reacții.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață         Accident mortal pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier