Tragedia de la mina Uricani, soldată cu doi morți. Ancheta ITM a fost finalizată

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a prezentat concluziile anchetei efectuate în cazul accidentului de muncă din incinta Exploatării Miniere Uricani, soldat cu moartea a doi oameni. Tragedia a avut loc în 15 aprilie 2020. Atunci, doi muncitori, cu vârste de 30 şi 41 de ani, au fost prinşi sub turnul de extracţie de la Mina Uricani aflat în curs de demolare, dar care s-a prăbușit necontrolat. Trupurile celor doi au fost găsite după ore de căutări, sub dărâmături.

„Anterior producerii efective a evenimentului au fost efectuate diferite lucrări pregătitoare pentru a uşura munca de demolare. Astfel, aceste lucrări au condus la o scădere semnificativă a capacităţii de rezistenţă a structurii (cu circa 65%) şi la o creştere a solicitării masei structurii cu peste 350 la sută faţă de starea iniţială. Circulaţia utilajelor grele (excavator şi autocamion) în jurul structurii au indus vibraţii şi pe cale de consecinţă a condus la cedarea succesivă a elementelor de structură rămase pe faţada sudică şi în final la colapsul turnului”, arată cercetarea efectuată de ITM Hunedoara.

În urma studiilor şi analizelor s-a concluzionat faptul că prăbuşirea necontrolată a turnului s-a datorat unui cumul de factori: lucrărilor pregătitoare de demolare parţială a elementelor structurale de la baza turnului şi defectele de material ale betonului din care a fost realizată construcţia, şi, nu în ultimul rând faptul că beneficiarul nu a solicitat şi nu a asigurat verificarea proiectului de demolare prin specialişti atestaţi.

„Sancţiunile contravenţionale aplicate au fost în număr de 10: cinci avertismente şi cinci amenzi în cuantum de 8.000 lei fiecare( în total 40.000 lei). Astfel pentru neconformităţile constatate în urma cercetării evenimentului beneficiarul a primit o amendă în sumă de 8.000 lei, executantul o amendă de 8.000 lei fiecare, firma care asigura dirigenţia de şantier a încasat două amenzi de câte 8.000 lei fiecare şi firma prestatoare la care s-a produs evenimentul a primit o amendă 8.000 de lei”, a informat Sorin Istrate, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara.

Cercetarea evenimentului, datorită complexităţii acestuia a avut loc de la producere pană în data de 04.08.2020. Cercetarea a avut drept scop stabilirea împrejurărilor şi cauzelor care au condus la producerea evenimentului, stabilirea abaterilor, stabilirea reglementărilor legale ce au fost încălcate, stabilirea răspunderilor şi a sancţiunilor aplicate persoanelor care au încălcat prevederile legale, stabilirea caracterului evenimentului, a angajatorului care înregistrează evenimentul şi stabilirea măsurilor de prevenire a altor evenimente similare.

ITM Hunedoara va prezenta rezultatele anchetei Parchetului de pe lângî Judecătoria Petroșani, iar identificarea responsabilităţilor şi a persoanelor care pot fi trase la răspundere vor fi stabilite de către procurori.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului