TRADIȚIE. Cea de-a IV-a ediție a “Zilelor Daco – Romane” de la Geoagiu

Orașul Geoagiu este cea mai “tânără” localite urbană a județului Hunedoara, căpătând statutul de oraș după Revoluția din 1989.

Cu toate acestea, localitatea este cunoscută din timpuri străvechi pentru apele sale termale, Geoagiu – Băi fiind o stațiune balneo – climaterică extrem de apreciată.

Întoarcere în istorie

De ceva vreme încoace, autoritățile publice locale din orașul hunedorean Geoagiu scot în evidență și valoarea istorică a așezării, organizând o manifestare, sugestiv intitulată “Zilele Daco – Romane”. Manifestarea, care a devenit deja tradițională, se află la cea de-a patra sa ediție, iar anul acesta a fost organizată la finele săptămânii trecute, în parcul de lângă Termele Romane. “Timp de două zile am făcut o adevărată incursiune în istorie, la care ne-a fost alături un public numeros. Evenimentele au debuta sâmbătă dimineață, cu alocuțiunile invitaților, și au continuat până seara, în programul manifestărilor fiind cuprinse tabere și ateliere meșteșugărești antice, cu demonstrații interactive cu publicul, un concurs pentru copii intitulat .„Mica olimpiadă”, precum și aspecte din viața romană, cum ar fi Civitas (ceremonia prin care era marcată trecerea de la copilărie la maturitate), Rei vindicatio (procesul de revendicare a unei proprietăți), Matrimonium (căsătoria) și banchetul și dansuri antice, reconstituirea primei confruntări dintre daci și romani, iar la final a fost parada costumelor antice. Duminica, în cea de-a doua zi, a început cu deschiderea taberelor și ateliere meșteșugărești antice, cu demonstrații interactive cu publicul,  urmate de ritualul de depunere a plăcuțelor votive la izvorul termal roman, târgul de sclavi, lupte cu gladiatori și bătălia finală între daci, romani și sarmați, evenimentele încheindu-se cu închiderea taberelor și finalul oficial al festivalului”, a declarat Vasile Cărăguț, primarul orașului Geoagiu. Invitați speciali ai evenimentului au fost Asociația de Reconstituire Istorică Antică „Terra Dacica Aeterna” și Asociația „Dacilor Germisari” Geoagiu, iar organizatorii celei de-a IV-a ediții a “Zilelor Daco – Romane” au fost Primăria și Consiliul Local al orașului Geoagiu, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Agricol “Alexandru Borza” din localitate și Parohia Ortodoxă Română Geoagi -Băi.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
PETIŢIE ALDE. “Soluții sunt, trebuie doar ca Guvernul să și vrea!”         Dezinfecţia scărilor de bloc, la Deva         Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 8 aprilie 2020         Incendii violente în pădurile în județul Hunedoara         Conducere militară coordonată de medicul Constantin Vlase, la Spitalul Județean de Urgență din Deva.         174 de cazuri de coronavirus în județul Hunedoara         Covid 19. Numărul deceselor în județul Hunedoara a ajuns la 19         Conducere militară la Spitalul Județean de Urgență Deva         17 hunedoreni decedați în spitale, diagnosticați și cu coronavirus. Cel mai recent caz – un bărbat de 67 de ani         Medici și asistente de la Spitalul Județean Deva terorizați de o pacientă cu coronavirus: „Ne-a scuipat”         15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus         Ministerul Sănătății confirmă primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical         Coronavirus. Peste 4.400 de cazuri înregistrate în România         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 7 aprilie 2020         Donație de măști pentru instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Hunedoara         PE SURSE. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se îndreaptă spre o conducere militarizată         Incendiile de vegetație au cuprins 160 de hectare         Un an de lucrări la modernizarea Drumului Județean Hunedoara – Călan         Noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Deva a demisionat         Exponatul lunii la muzeul din Deva se mută on-line. O piesă rară din Ulpia Traiana Sarmizegetusa