TRADIȚIE. Cea de-a IV-a ediție a “Zilelor Daco – Romane” de la Geoagiu

Orașul Geoagiu este cea mai “tânără” localite urbană a județului Hunedoara, căpătând statutul de oraș după Revoluția din 1989.

Cu toate acestea, localitatea este cunoscută din timpuri străvechi pentru apele sale termale, Geoagiu – Băi fiind o stațiune balneo – climaterică extrem de apreciată.

Întoarcere în istorie

De ceva vreme încoace, autoritățile publice locale din orașul hunedorean Geoagiu scot în evidență și valoarea istorică a așezării, organizând o manifestare, sugestiv intitulată “Zilele Daco – Romane”. Manifestarea, care a devenit deja tradițională, se află la cea de-a patra sa ediție, iar anul acesta a fost organizată la finele săptămânii trecute, în parcul de lângă Termele Romane. “Timp de două zile am făcut o adevărată incursiune în istorie, la care ne-a fost alături un public numeros. Evenimentele au debuta sâmbătă dimineață, cu alocuțiunile invitaților, și au continuat până seara, în programul manifestărilor fiind cuprinse tabere și ateliere meșteșugărești antice, cu demonstrații interactive cu publicul, un concurs pentru copii intitulat .„Mica olimpiadă”, precum și aspecte din viața romană, cum ar fi Civitas (ceremonia prin care era marcată trecerea de la copilărie la maturitate), Rei vindicatio (procesul de revendicare a unei proprietăți), Matrimonium (căsătoria) și banchetul și dansuri antice, reconstituirea primei confruntări dintre daci și romani, iar la final a fost parada costumelor antice. Duminica, în cea de-a doua zi, a început cu deschiderea taberelor și ateliere meșteșugărești antice, cu demonstrații interactive cu publicul,  urmate de ritualul de depunere a plăcuțelor votive la izvorul termal roman, târgul de sclavi, lupte cu gladiatori și bătălia finală între daci, romani și sarmați, evenimentele încheindu-se cu închiderea taberelor și finalul oficial al festivalului”, a declarat Vasile Cărăguț, primarul orașului Geoagiu. Invitați speciali ai evenimentului au fost Asociația de Reconstituire Istorică Antică „Terra Dacica Aeterna” și Asociația „Dacilor Germisari” Geoagiu, iar organizatorii celei de-a IV-a ediții a “Zilelor Daco – Romane” au fost Primăria și Consiliul Local al orașului Geoagiu, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Agricol “Alexandru Borza” din localitate și Parohia Ortodoxă Română Geoagi -Băi.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Polițiști anti-covid. Controale ample în zonele aglomerate din județul Hunedoara         Ce au decis magistrații în dosarul „matriței din Sarmizegetusa Regia”. Soluția dată la cererea de recompensă depusă de o tânără         Consiliul Județean Hunedoara va susține salariile paramedicilor Asociației Salvital – SMURD         BISERICA ROTONDĂ DE LA GEOAGIU         Transalpina Pădurenilor. Cum arată noua șosea din munții Hunedoarei, după finalizare         ALERTĂ. Peste 70 de cazuri noi de Covid 19 în județul Hunedoara         Angajat al Minei Lupeni, infectat cu noul coronavirus         Ecaterina Andronescu: „Nu sunt de acord să eliminăm educația tehnologică!”         După 16 ani și 4 mandate de primar, Gheorghe Ile se retrage din cursa electorală         Noul coronavirus lovește devastator în județul Hunedoara. Nouă localități, la limita carantinării         Ioan de Hunedoara a fost omagiat de hunedoreni         Povestea științifică a Cetății Deva         Situație dramatică în Orăștie: Tâmpenia „Nu purtați mască”, „Nu este Covid 19” dă roade. Finanțele – închise, în urma infectării unor angajate         Dosarul retrocedărilor controversate din Retezat, soluționat după un deceniu. Ce a decis instanța         Fortificația Sarmizegetusei Regia va fi restaurată integral         Începe distribuirea unor produse alimentare destinate anumitor categorii de persoane din Deva         Muncă la negru pe șantierul căii ferate Simeria – Gurasada         Din bugetul județului Hunedoara se va amenaja un compartiment destinat tratării pacienților cardiaci critici         CJ Hunedoara: Încă 3 milioane de lei pentru drumurile județene         CJ Hunedoara va finanța închiderea deponeului neconform de la Vulcan