TRADIȚIE. Cea de-a IV-a ediție a “Zilelor Daco – Romane” de la Geoagiu

Orașul Geoagiu este cea mai “tânără” localite urbană a județului Hunedoara, căpătând statutul de oraș după Revoluția din 1989.

Cu toate acestea, localitatea este cunoscută din timpuri străvechi pentru apele sale termale, Geoagiu – Băi fiind o stațiune balneo – climaterică extrem de apreciată.

Întoarcere în istorie

De ceva vreme încoace, autoritățile publice locale din orașul hunedorean Geoagiu scot în evidență și valoarea istorică a așezării, organizând o manifestare, sugestiv intitulată “Zilele Daco – Romane”. Manifestarea, care a devenit deja tradițională, se află la cea de-a patra sa ediție, iar anul acesta a fost organizată la finele săptămânii trecute, în parcul de lângă Termele Romane. “Timp de două zile am făcut o adevărată incursiune în istorie, la care ne-a fost alături un public numeros. Evenimentele au debuta sâmbătă dimineață, cu alocuțiunile invitaților, și au continuat până seara, în programul manifestărilor fiind cuprinse tabere și ateliere meșteșugărești antice, cu demonstrații interactive cu publicul, un concurs pentru copii intitulat .„Mica olimpiadă”, precum și aspecte din viața romană, cum ar fi Civitas (ceremonia prin care era marcată trecerea de la copilărie la maturitate), Rei vindicatio (procesul de revendicare a unei proprietăți), Matrimonium (căsătoria) și banchetul și dansuri antice, reconstituirea primei confruntări dintre daci și romani, iar la final a fost parada costumelor antice. Duminica, în cea de-a doua zi, a început cu deschiderea taberelor și ateliere meșteșugărești antice, cu demonstrații interactive cu publicul,  urmate de ritualul de depunere a plăcuțelor votive la izvorul termal roman, târgul de sclavi, lupte cu gladiatori și bătălia finală între daci, romani și sarmați, evenimentele încheindu-se cu închiderea taberelor și finalul oficial al festivalului”, a declarat Vasile Cărăguț, primarul orașului Geoagiu. Invitați speciali ai evenimentului au fost Asociația de Reconstituire Istorică Antică „Terra Dacica Aeterna” și Asociația „Dacilor Germisari” Geoagiu, iar organizatorii celei de-a IV-a ediții a “Zilelor Daco – Romane” au fost Primăria și Consiliul Local al orașului Geoagiu, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Agricol “Alexandru Borza” din localitate și Parohia Ortodoxă Română Geoagi -Băi.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia         EXPERTIZA IPTANA: Toate „defectele” Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         De Ziua Naţională la mormântul lui Avram Iancu         PE EȘICHIER. “Cupa 1 Decembrie” la şah de la Deva         Patinoarul de la Deva se deschide marţi, 3 decembrie 2019         Accident pe DN 66: trei mașini s-au ciocnit, doi oameni sunt răniți         Accident mortal pe DN 66, în apropiere de Hațeg. Un polițist local din Deva a murit         Procesul retrocedării controversate a Retezatului împins în 2020         Accident soldat cu doi răniți în Defileul Jiului         LA UN PAS DE TRAGEDIE. Copil de 5 ani, rănit într-un accident produs de un pensionar`         Bărbat electrocutat pe calea ferată, la Orăștie         Rareș Demian, președintele Văii Dacilor, a murit. Tânărul ar fi fost găsit spânzurat cu un tricolor         Cum a fost celebrată Ziua Națională a României în Hunedoara