TRADIȚIE. Cea de-a IV-a ediție a “Zilelor Daco – Romane” de la Geoagiu

Orașul Geoagiu este cea mai “tânără” localite urbană a județului Hunedoara, căpătând statutul de oraș după Revoluția din 1989.

Cu toate acestea, localitatea este cunoscută din timpuri străvechi pentru apele sale termale, Geoagiu – Băi fiind o stațiune balneo – climaterică extrem de apreciată.

Întoarcere în istorie

De ceva vreme încoace, autoritățile publice locale din orașul hunedorean Geoagiu scot în evidență și valoarea istorică a așezării, organizând o manifestare, sugestiv intitulată “Zilele Daco – Romane”. Manifestarea, care a devenit deja tradițională, se află la cea de-a patra sa ediție, iar anul acesta a fost organizată la finele săptămânii trecute, în parcul de lângă Termele Romane. “Timp de două zile am făcut o adevărată incursiune în istorie, la care ne-a fost alături un public numeros. Evenimentele au debuta sâmbătă dimineață, cu alocuțiunile invitaților, și au continuat până seara, în programul manifestărilor fiind cuprinse tabere și ateliere meșteșugărești antice, cu demonstrații interactive cu publicul, un concurs pentru copii intitulat .„Mica olimpiadă”, precum și aspecte din viața romană, cum ar fi Civitas (ceremonia prin care era marcată trecerea de la copilărie la maturitate), Rei vindicatio (procesul de revendicare a unei proprietăți), Matrimonium (căsătoria) și banchetul și dansuri antice, reconstituirea primei confruntări dintre daci și romani, iar la final a fost parada costumelor antice. Duminica, în cea de-a doua zi, a început cu deschiderea taberelor și ateliere meșteșugărești antice, cu demonstrații interactive cu publicul,  urmate de ritualul de depunere a plăcuțelor votive la izvorul termal roman, târgul de sclavi, lupte cu gladiatori și bătălia finală între daci, romani și sarmați, evenimentele încheindu-se cu închiderea taberelor și finalul oficial al festivalului”, a declarat Vasile Cărăguț, primarul orașului Geoagiu. Invitați speciali ai evenimentului au fost Asociația de Reconstituire Istorică Antică „Terra Dacica Aeterna” și Asociația „Dacilor Germisari” Geoagiu, iar organizatorii celei de-a IV-a ediții a “Zilelor Daco – Romane” au fost Primăria și Consiliul Local al orașului Geoagiu, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Agricol “Alexandru Borza” din localitate și Parohia Ortodoxă Română Geoagi -Băi.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci − unsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara         ATENȚIE LA NEATENȚIE. O pensionară a fost lăsată fără o importantă sumă de bani         LA PETROȘANI. Un șofer beat a lovit două mașini         Parcul Corvin, simbolul neglijat al Hunedoarei         DN 68 A, șoseaua dezastruoasă care dublează „autostrada – muzeu”