În top la datorii. Firmele hunedorene, codaşe la plata taxelor

101

Firmele din judeţul Hunedoara se află în topul datornicilor din Regiunea Vest, în ceea ce priveşte obligaţiile de plată către bugetul de stat. Dintre cei 50 de agenţi economici, cu cele mai mari datorii din această regiune, 23 sunt din judeţul Hunedoara, acestea însumând creanţe de peste 256.000.000 de lei.

Un top 50 al agenţilor economici, realizat de către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara, situează judeţul Hunedoara pe locul întâi din Regiunea Vest, însă nu la venituri, ci la datorii. Dintre cele 50 de firme cu cele mai mari creanţe către bugetul de stat, 23 adică aproape jumătate, sunt de la noi din judeţ. Totuşi, reprezentanţii finanţelor sunt de părere că există şi o explicaţie pentru această situaţie.

Din păcate, în primii 50 de datornici la nivelul regiunii, o bună parte din ei, chiar primii trei, sunt din judeţul Hunedoara. Aici ne referim la Compania Naţională a Huilei, la Minvest, adică întreprinderi cu capital de stat, care de 20 de ani au tot acumulat datorii şi care la ora actuală se află în diferite faze de reorganizare sau privatizare, dar care încă grevează bugetul de stat prin faptul că nu îşi achită la timp obligaţiile pe care le datorează”, a declarat Lucian Heiuş,  directorul general al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Timişoara.

 

Sancţiuni clasice

 Cei 23 de agenţi economici hunedoreni au acumulat datorii de peste 256 de milioane de lei, ceea ce reprezintă un procent de aproape 70% din totalul creanţelor pe care firmele din regiunea vest le au către bugetul de stat.  În această situaţie, reprezentanţii finanţelor nu pot decât să continue să încerce să îşi recupereze banii, fapt destul de greu de realizat. „Sancţiunile pe care le aplicăm sunt cele clasice adică executare silită şi conturi blocate în bancă. În plus, încercăm să valorificăm cât mai multe bunuri dintre cele pe care companiile datornice le deţin, dar din păcate nu prea avem ce valorifica ţinând cont că, de-a lungul anilor, tot ce a fost viabil în aceste societăţi a fost deja vândut”, a conchis Lucian Heiuş.

 

Timiş pe locul II

 În topul celor 50 de agenţi economici, cu cele mai mari datorii către bugetul de stat din regiunea vest, judeţul Hunedoara este urmat de Timiş, cu 14 firme care însumează creanţe de peste 55 de milioane de lei. În judeţul Arad doar şapte agenţi economici au restanţe la plata obligaţiilor, a căror valoare se ridică la suma la 19 milioane de lei, în timp ce  firmele din judeţul Caraş stau cel mai bine la acest capitol, aici existând doar şase agenţi economici care nu şi-au achitat contribuţiile către stat. Aceştia au datorii de peste 7 milioane de lei.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.