Top 10 Locuri de Vizitat în Județul Hunedoara

128

Plaiurile pitorești și pline de farmec ale județului Hunedoara au fost o atracție turistică importantă încă de acum sute de ani. Îmbinarea armonioasă a reliefului, semnificația istorică, mâncarea bună și oamenii primitori sunt doar puțin dintre motivele pentru care orice român și nu numai ar trebui să viziteze acest județ măcar o dată în viață. Fără să mai pierdem timpul, haideți să descoperim împreună cele mai frumoase 10 locuri de vizitat din județul Hunedoara.

I Giardini di Zoe – Grădinile Bonpotoc

Grădinile Banpotoc se află nu departe de orașul Deva, mai exact la 16,2 km de el, în localitatea Banpotoc și la 70 de km de Alba-Iulia. Așa cum implică și numele, I Giardini di Zoe îți dă impresia că ai părăsit granițele acestei țări și ai ajuns în celebra Italie, acolo unde își au originea celebrele grădini italiene din Florența, Roma sau Verona. Adevărul e undeva la mijloc, aceste grădini din Banpotoc sunt proprietatea unui cetățean italian care este îndrăgostit de grădinărit și care a reușit după mai bine de un deceniu de muncă să aducă o mică parte din Italia în satul hunedorean.

Băile termale romane “Germisara”

Cu toții știm din cărțile de istorie cât de mult iubeau romanii băile termale. Acest izvor termal a fost folosit încă de dinaintea cuceririi Daciei, dar după ce Imperiul Roman a cucerit această parte a Daciei, acest izvor termal a fost îmbunătățit. Popularitatea complexului Germisara era în continuă creștere în imperiu, datorită proprietății vindecătoare a apei. Chiar dacă în ziua de azi aceste băi termale nu mai sunt la fel de impresionante ca în vremurile de glorie, ele tot reprezintă un obiectiv turistic importanta pentru cei ce-și doresc să admire ingeniozitatea românilor.

Parcul Național Retezat

Parcul Național Retezat este primul parc național de pe teritoriul României, declarat încă din anul 1935. Parcul are peste 38.000 de hectare, iar jumătate din suprafața lui este alcătuită din păduri, printre care jumătate sunt păduri cvasivirgine și virgine. Vârful Peleaga este cel mai înalt vârf montan din zonă cu cei 2509 metri ai săi. 

Fiind situat în partea de vest a Carpaților Meridionali, parcul mai este supranumit și “Tărâmul cu Ochi Albaștri”, datorită numeroaselor lacuri glaciare ce se găsesc în zonă, nu mai puțin de 80 la număr. Dintre cele 80 de lacuri este important să menționăm câteva, precum: Bucura, care este cel mai mare lac glaciar din țară, Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din țară, Ana, Lia, Tăul Negru, Tăul Porții, etc.

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor, cunoscut în popor și sub denumirea de Castelul Huniazilor este unul dintre cele mai importante obiective istorice transilvănene, fiind totodată și cel mai mare monument medieval din Europa de Sud-Est. Legenda spune că aici ar fost întemnițat Vlad Țepeș de către regele Matia Corvin al Ungariei. Castelul construit în stilul arhitectural gotic a fost folosit ca platou pentru numeroase filme istorice și nu numai, dar cel mai important aspect despre castel rămâne istoria bogată prin care a trecut.

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia este situată în comuna Orăștioara de Sus și face parte din complexul de cetăți dacice din Munții Orăștiei. Ea este de altfel și cea mai mare așezare dacică descoperită până acum, servind drept capitala regatului dac pe timpul lui Burebista. Sarmizegetusa Regia a reprezentat un important centru politic, religios, economic și militar al geto-dacilor. Astăzi, turiștii pot vizita ruinele fortificațiilor ce datează din perioada războaielor daco-romane.

Peștera Bolii

Peștera Bolii este un obiectiv turistic mai puțin cunoscut, chiar dacă probabil este unul dintre cele mai importante obiective turistice din zonă. Peștera este la mai puțin de 1 km de șoseaua ce leagă Hațegul cu Petroșani și poate fi străbătută fără echipament special. Această peșteră a fost folosită drept adăpost pentru mărfurile aduse de către negustori și care se îndreptau spre centrele romane importante din zonă precum Appullum și Potaissa, unde erau cantonate și cele două legiuni prezente în Dacia, a XIII-a Gemina și a V-a Macedonica. 

Numele peșterii nu vine de la o afecțiune de sănătate ci toponimia locului este dată de către Voievodul Bolia, care a intrat în posesia peșterii după ce aceasta a fost dăruită drept cadou de către regele Sigismund.

 Cetatea Mălăiești

Cetatea Mălăiești a fost construită la ordinele cnejilor din Sălașu de Sus undeva la sfârșitul secolului al XIV-lea și a reprezentat o fortificație importantă ce putea ține piept atacurilor venite din partea familiilor rivale din zonă. Cetatea a fost ridicată de către familia Sărăcin, nobilii ce stăpâneau domeniile din jur. Astăzi cetatea este folosită ca obiectiv turistic și odată cu instalarea unui telescop și ca un observator astronomic.

Mănăstirea Prislop

Când vine vorba despre cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, atunci Mănăstirea Prislop cu cele șapte secole de existență este probabil cel mai important. Biserica datează încă din secolul al XVI-lea și este declarată monument istoric.

Astăzi, mănăstirea este asociată cu părintele Arsenie Boca, care a devenit starețul mănăstirii în anul 1948, iar după ce locașul de cult s-a transformat în mănăstire de maici, Boca a rămas ca duhovnic până în 1959 atunci când încep problemele părintelui cu regimul comunist. Importanța părintelui Arsenie Boca pentru această mănăstire a fost una semnificativă, el fiind considerat și cel de-al treilea ctitore al mănăstiri. În cei 41 de ani pe care i-a petrecut aici, Boca a pictat numeroase icoane și fresce, redând totodată mănăstirii gloria de odinioară.

Biserica de Piatră din Densuș

Despre biserica de piatră din Densuș se spune că este cea mai veche biserică de piatră din țară. Fie că acest fapt este adevărat sau nu, biserica rămâne un obiectiv turistic la fel de important.

Un detaliu pe care probabil o să-l remarcați dacă vizitați această biserică este că ochii sfinților de pe pereți sunt scoși cu tot cu tencuială. Sătenii povestesc cum că invadatorii musulmani care au ajuns în zonă au dorit să se răzbune pe creștini, iar profanarea picturilor rupestre este unul dintre lucrurile pe care aceștia le-au făcut. 

Cetatea Deva

Ultimul obiectiv turistic din lista noastră este cetatea Devei. Aceasta a fost una dintre cele mai importante fortificații din zonă în Evul Mediu. Construită în secolul al XIII-lea pe cel mai înalt deal din apropierea Devei, cetatea se bucură în zilele noastre de o mare popularitate turistică. 

Turiștii ce ajung aici pot admira panorama superbă a orașului precum și zonele adiacente. Deva este de asemenea un oraș recunoscut pentru căldura cu care își primește turiștii, numeroasele cafenele și restaurante vor îndeplini toate cerințele unui vizitator. Așa că nu mai aștepta, petreceți un weekend minunat în acest județ plin de istorie și reliefuri geografice impresionante, iar la sfârșitul unei vizite delectează-te la un pahar de vin, încercând delicatesele locale sau pur și simplu jucând cele mai noi jocuri gratis accesibile direct pe smartphone-ul dumneavoastră.


Comentarii FB

comentarii
One thought on “Top 10 Locuri de Vizitat în Județul Hunedoara

  1. DomnuRoz

    in cele doua vizite in interes de serviciu in Hunedoara, nu am avut timp niciodata sa vizitez ceva. Poate voi reusi data viitoare.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *