ŢEBEA 2014, de la decenţa politicienilor la bucuria muzicii. Klaus Johannis i-a cucerit pe moţi VIDEO-FOTOGALERIE

Buni de gură din fotolii sau de pe podiumurile bucureștene sau fiefurile de partid, pesediștii, în frunte cu Victor Ponta, au dat cu flit Serbărilor Naționale de la Țebea. Nici un lider important al PSD nu s-a arătat la Țebea, lăsându-i pe colegii lor din județul Hunedoara să-și înece amarul la ușa cortului. Marele câștigător al respectului oamenilor veniți la mormântul lui Avram Iancu a fost Klaus Iohannis, ovaționat de mii de persoane, condus de un alai uriaș,fără să strice sărbătoarea cu discursuri și declarații pompoase. (TEXT: Marcel Bot, Volodia Macovei, Petronela Tămaş,  Fotografie: Cristian Vatavu)

main mare

De la eveniment au lipsit toate numele grele ale actualei puteri, de la preşedintele ţării, şeful Guvernului şi conducătorii celor două camere ale parlamentului.

Spre deosebire de anii trecuţi nu au mai existat discursuri politice la mormântul Crăişorului. Înaintea slujbei de pomenire, garda de onoare a prezentat onorul, după care a urmat un  moment festiv în care drapelul Batalionului de Vânători de Munte „Avram Iancu” a primit Ordinul Virtutea Militar în grad de Cavaler cu însemne de  Pace. Evenimentul s-a petrecut la intrarea în Cimitirul Eroilor de la Ţebea. De acest moment au profitat Elena Udrea, Emil Boc, Dan Diaonescu şi grupul lor de susţinători care au ocupat locul lăsat de celilalţi demnitari plecaţi la ceremonia oficială şi s-au plasat într-o poziţie cât mai vizibiă  în faţa mormântului, poziţie pe care nu au mai cedat-o până la finalul manifestării din cimitir.

Onoarea moților

Un moment extrem de emoţionant a fost acela în care moţii care au descoperit avionul sanitar prăbuşit în Apuseni au depus o coroană de flori la mormântul Crăişorului, îmbrăcaţi în strai popular şi încălţaţi cu opinci.

Au fost depuse sute de coroane de flori. Prefectul Sorin Vasilescu a depus coroana premierului Victor Ponta şi pe aceea a Guvernului. Coroana prefectului a fost depusă de subprefect.

 

Iohannis nu a ținut discursuri

 

Puţin înainte de finalul ceremoniei, Klaus Iohannis s-a retras pe poarta laterală a cimitirului, ocolind scena amenajată pentru discursuri politice. Candidatul ACL a fost asaltat de mulţime, astfel că propaganda politică a rămas fără auditoriu. Doar câteva zeci de persoane au mai rămas pe platoul din faţa căminului cultural, în vreme ce Iohannis a fost purtat în alai pe tot platoul de la Ţebea până la corturile Alianţei.

La câţiva metri depărtare de entuziaştii susţinători ai lui Iohannis, pesediştii se aşezaseră la ospăţ într-o linişte mormântuală, de priveghi, cu Mircia Muntean şi Laurenţiu Nistor în capul mesei.

Peste drum, în cortul PMP, Elena Udrea a avut parte de câţiva simpatizanţi, dar şi de contestatari guralivi.

 

Românii se țin aproape

Partea mereu dragă a serbărilor a fost, evident, marele concert de muzică populară, cu nume mari, cu mulțime de oameni trăind momentul așezați pe panta dealului din preajma scenei. Au fost și români care nu pierd nicio ocazie să îmbrace, din nou, costumul popular. A fost bucuria unei sărbători atât de mari, încât cei care lipsesc voit de la ea au o mare negură pe suflet.

Ei, și dincolo de eveniment, dincolo de partea festivă, lucrurile au stat ca întotdeauna. Puzderie de oameni, străbătând cu greu printre sutele de tarabe care ofereau orice îți trece prin minte, de la obiecte tradiționale deosebite, la kitsch de colorat privirea, evident în fumul gros al grătarelor. Dar oamenii parcă, pentru o zi și jumătate, s-au înseninat. Poate și pentru că au lipsit mulți politicieni de paradă.

 

[box border=”full”]

Klaus-IohannisKlaus Iohannis„Nu de vorbărie duce lipsă România”

Candidatul ACL la preşedinţia României a fost, cum era de aştepta, rezervat în declaraţii. „România nu de vorbe duce lipsă, nu de vorbărie are nevoie”, a explicat Klaus Iohannis celor care i-au cerut să fie mai vorbăreţ. De altfel, nici Crăişorul Moţilor nu era lung la vorbă şi probabil şi de aceea liderul Dreptei Unite a fost primit cu mult entuziasm la Ţebea. „Sunt foarte impresionat de ospitalitatea, de căldura cu care am fost primit astăzi, aici. Oamenii cred că au fost bucuroşi că ne-am întâlnit. Eu am fost foarte bucuros că am putut să strâng mâna, probabil, a câtorva sute de români care s-au adunat aici. Este o sărbătoare deosebit de frumoasă şi emoţionantă. Am fost invitat de domnul preşedinte Moloţ şi sunt foarte bucuros că am dat curs acestei invitaţii. Este un eveniment emoţionant, un mare erou al neamului românesc şi o zi foarte frumoasă”, a declarat candidatul ACL la preşedinţia României. Întrebat dacă se aştepta să scape de huiduieli, Klaus Iohannis a replicat scurt: „A fost o primire foarte frumoasă. Nu ştiu cum a fost altă dată. Pentru mine este o premieră şi pot să vă spun că o să revin”. [/box]

[box border=”full”]

elena-udreaElena Udrea – „Avem nevoie de unitate”

„E un moment important şi faptul că din ce în ce mai mulţi români vin aici, cred că arată nevoia pe care România o are de lideri patriotici, lideri care să aibă românismul şi naţionalismul în suflet, români care aşteaptă de la cei care îi conduc să aibă grijă de ţară, să aibă grijă de popor. Cred că momentul prin care trece România astăzi este unul în care avem nevoie de unitate. Avem nevoie de lideri care să nu mintă, de lideri care să îşi iubească ţara, să îşi iubească poporul şi eu cred că sunt mulţi români care pot construi o ţară frumoasă în care să ne fie drag tuturor să trăim” [/box]

[box border=”full”]

blagaVasile Blaga: „Vin să văd bucuria și mândria oamenilor”

„Sunt politicieni care vin la Țebea în an electoral și pe urmă nu mai vin ani de zile. Nu este cazul nostru pentru că de obicei venim în fiecare an, de mulți ani, nu numai acum, pentru a-l sărbători pe eroul nostru, pe Avram Iancu. Spun al nostru pentru că și eu de loc sunt de peste deal, din Ștei. De fiecare dată vin cu mare bucurie, dar și ca să văd bucuria și mândria oamenilor, care nechemați, de obicei mii, zeci de mii, vin să îl sărbătorească pe cel care le-a fost model. Și model ar trebui să fie și pentru oamenii politici de astăzi. Am venit să-l sărbătorim pentru patriotismul lui, pentru determinarea de a arăta că și în părțile astea ale României de astăzi trăiau și trăiesc și acum români”. [/box]

[box border=”full”]

orban-300x204Ludovic Orban: „Avram Iancu s-a născut ca o nevoie a românilor”

„Am venit la Țebea când nu erau camere de filmat, când nu se comemora Avram Iancu, când băiatul meu a împlinit 14 ani. Am cosiderat că e timpul să cunoască și țara în care trăiește și unul dintre locurile în care l-am adus, l-am adus la Țebea, la mormântul lui Avram Iancu. (…) Practic Avram Iancu s-a născut ca o nevoie a românilor de a avea întruchiparea năzuințelor, aspirațiilor, la ceea ce merita fiecare român. E greu de egalat un asemenea om care practic a renunțat la orice fel de interes personal și s-a dedicat apărării și susținerii aspirațiilor românilor” [/box]

SPECTACOL FOLCLORIC APLAUDAT LA SCENĂ DESCHISĂ

Serbările Naţionale Ţebea au fost dedicate împlinirii a 142 de ani de la trecea în nefiinţă a conducătorului moţilor, Avram Iancu, în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. Evenimentul a fost organizat mai devreme cu o săptămână, decizia fiind luată la solicitarea Bisericii, întrucât duminică, în data de 14 septembrie, va avea loc hramul Mănăstirii Prislop.

 

Nume de seamă ale cântecului popular, pe scena de la Țebea

 La fel ca în fiecare an, spectacolul folcloric a adus pe scenă reprezentanţi de seamă ai cântecului popular românesc. Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Ionuţ Fulea, Floarea Calotă, Mariana Anghel, Mariana Deac, Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor, Tudor Furdui Iancu, Bogdan Toma, Codruţa Rodean, Grup Bărbăresc Oradea, dar şi alţi interpreți. „Ne bucurăm că am reușit, și în acest an, să aducem în fața românilor nume de seamă a cântecului popular românesc. De fiecare dată când vin aici, mă cuprind emoțiile, pentru că acest pământ are o încărcătură istorică puternică pentru noi toți”,  a precizat Mariana Deac, directorul Centrului Județean pentru Conservare și Promovarea Culturii Tradiționale Hunedoara. Emoții au avut și ceilalți interpreți înainte de a urca pe scenă. „Nu avem cum să nu avem emoții atunci când venim aici, mai ales că oamenii ne răsplătesc în cel mai frumos mod, prin aplauze. Mă bucur că încă se mai păstrează vie memoria lui Avram Iancu și că vin români din toată țara”, a precizat Nicolae Furdui Iancu. Acompaniamentul a fost asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean” Deva.

 

Spectacolul folcloric a adunat mii de români

Mii de români au participat, și în acest an, la Sărbătoarea de la Țebea. Și vremea a ținut cu ei, unii înarmându-se chiar cu umbrele pentru a se proteja de razele soarelui. Cu mic, cu mare toți au fluturat tricolorul și au purtat în piept cocarde cu Avram Iancu. Mulți dintre ei vin aici aproape în fiecare an, mai ales pentru spectacolul folcloric. „Venim la Țebea de mai bine de zece ani, și, deși suntem bătrâni, ne place și nouă să mai ascultăm muzică frumoasă și să îi vedem pe acești interpreți în carne și oase, nu numai la televizor. Este un spectacol reușit”, a spus Viorica Popa din județul Arad. Moș Gheorghe a venit de la Bretelin și, deși are 75 de ani, nu a participat niciodată la sărbătoarea de la Țebea. „Am crezut că mor și nu mai ajung aici. Îi tare frumos și muzica asta ne umple sufletul de bucurie”, a povestit emoționat moș Gheorghe.

 

Țebea, între tradiții, istorie și miros de mici

Sărbătoarea Națională Țebea este un bun prilej pentru micii sau mai marii comercianți care vând, unii dintre ei „chinezărisme”, iar alții produse realizate chiar de ei. Diferite obiecte artizanale din porțelan, butoaie de stejar pentru păstrarea unor licori bahice, ceaune, vase din lut, dar și alte obiecte confecționate de meșterii hunedoreni au putut fi găsite pe tarabele de aici. „Venim de vreo cinci ani aici, dar de la un an la altul vânzările sunt tot mai slabe. Nu mai au oamenii bani, iar noi nu mai avem cui să transmitem aceste meșteșuguri”, a declarat Vasile Cojocaru, meșter popular.

 

Organizatorii acestui eveniment de amploare la nivel național au fost Consiliul Județean Hunedoara, Centrul Județean pentru Conservare și Promovarea Culturii Tradiționale Hunedoara și Primăria Comunei Baia de Criș.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + 15 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan         Bazinele cu apă minerală de pe Valea Mureșului         Ce trebuie să știe turiștii care vor să urce în Retezat cu mașinile, spre Poiana Pelegii         Tânără tâlhărită de fostul prieten, cu 20 de ani mai mare decât ea         Muzeul mineritului a fost restaurat cu fonduri UE         ADR VEST. Școală din Uricani modernizată cu fonduri UE         ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte         6 august 2020. Omagiu minerilor din Valea Jiului         Ziua Minerului. Povestea revoltei muncitorilor de la Lupeni – 1929         Furturile din Mina Paroșeni nu au leac         Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical         Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Scene cumplite în Călan: un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost tâlhărit         Cadavrul tânărului dispărut de trei săptămâni în Lacul Cinciș a fost scos la suprafață         Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic