Tatra Mică – o destinație de vară accesibilă

Pentru că de multe ori briza mării nu este suficientă pentru a domoli canicula verii, vă propunem astăzi o vacanță estivală răcoroasă la munte. Și nu oriunde, ci în Slovacia, în munții Tatra Mică. De ce tocmai acolo? Pentru că e foarte frumosa acolo, pentru că veți descoperi vârfuri alpine, pășuni și lacuri glaciare, peșteri, poteci, cel mai mare lac de acumulare din Slovacia, chiar și un aqualand – cel mai mare din Europa Centrală și, nu în ultimul rând pentru că este o destinație ieftină de vacanță la munte.

 

Nizke Tatry

Tatra Mică (Nizke Tatry) este un lanț muntos care face parte din Carpații de Vest, așa cum mai este denumit lanțul Tatra. Cel mai înalt vârf al Tatrei Mici este Dumbier, 2043 metri. Cel mai cunoscut este vârful Chopok, datorită accesului facil prin instalații pe cablu. Poarta de acces în Tatra Mica este orasul Liptovski Mikulas, un fel de Brasov cu doar cca 35.000 de locuitori, situat însă în imediata vecinătate a lacului de acumulare Liptovska Mara. Infrastructura din Tatra Mică face accesibile mai multe zeci de km de părtii de schi. Stațiunea Jasna este cea mai cunoscută, fiind înscrisă în galeria stațiunilor de schi de renume mondial. Zona cea mai dezvoltată din punct de vedere turistic este Demanovska Dolina (Valea Demanova), unde se află cele mai multe facilități pentru oaspeți.

Ca destinație de vară, Tatra Mică are un sistem de cabluri funcționale, poteci, piste de ciclism montan care o fac egala oricărui masiv din Alpii Austrieci, la prețuri decente.

 

Recomandările noastre

Algeți o cazare în zona Demanovska Dolina. De aici totul este aproape, fie că vorbim de peșteri, lacuri sau piscuri. Dacă vă plictisiți, puteți da o fugă în în Tatra Mare, situat la câteva zeci de km, sau trece granița spre a vedea orașul polonez Zakopane.

Însă plictiseala nu e la ea acasă în Tatra Mică. Recomandăm un sejur de măcar o săptămână, cu cazare la una dintre multele pensiuni, hoteluri sau cabane din zonă. Cumpărați din timp, pe net, de pe www.gopass.sk tichetele pentru telecabinele pe care le veți folosi si pentru intrarea la Tatralandia, cel mai mare Aquapark din Europa Centrală. Astfel săpcați de cozi și aglomerație.

Optați pentru cazare doar cu mic dejun, sau self-cattering. Așa veți avea libertate de mișcare în zonă, fără a avea ore fixe de masă sau meniu fix. Sunt destule locuri unde puteți mânca și bea.

Faceți deplasarea cu mașina personală, tot pentru o mai bună libertate de mișcare, însă dacă ajungeți cu trenul, transportul în comun este o opțiune mai mult decât decentă, chiar dacă uneori limitată.

Stabiliți de acasă traseele sau activitățile din vacanță. Slovacia știe să se promoveze, un simplu search vă va duce în micul paradis de acolo.

 

Musai de văzut

Lacul de acumulare Liptovska Mara

Vârful Chopok

Peștera Jeskyne

Podul natural Ohniste

Lacul Vrbicke

Peștera de gheață Demanovska

Aquapark Tatralandia

 

Buget pentru o săptămână

Încerc o schiță de buget pentru o săptămână în Demanovska Dolina, 2 persoane, cazare în regim self catering, transport cu mașina personală, prețuri valabile pentru luna august 2019.

Cazare se găsește de la 200 de euro pentru un studio sau o cabanută, cu baie și chicinetă proprii până la câteva mii de euro pe noapte pentru un chalet. O masă la un restaurant normal este 5-6 euro/persoană. O cină pentru două persoane, cu trei feluri de mâncare plus un pahar de vin te duce la un 25-30 de euro. O bere în restaurant la halbă face 1,5 euro, la fel ca o cafea. O cola sau alt suc este 1,25 euro.

În supermarket, preturile sunt aproape similare cu cele din România, de multe ori mai mici.

Distanța de la Deva pană în Demanovska Dolina este de cca 680 de km, deci cam 180 de euro combustibilul.

Carduri de acces pentru două persoane la trei isntalații de cablu și la Tatralandia: 135-140 euro.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
SPIRITUL SĂRBĂTORILOR. Seară de colinde cu „LIRA”         D’ALE POLITICII Costel Avram i-a cerut scuze lui Mircea Moloţ la televizor         Programe finanțate corespunzător de UE pentru acțiunea împotriva schimbărilor climatice         Autostrada Lugoj – Deva. Au început lucrările de reparații la Podul peste Mureș         Accident pe Calea Zarandului din Deva         Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști