ȚĂRII CÂT MAI MULT CĂRBUNE??? Complexul Energetic Hunedoara, din rău în mai rău

În prezent în Complexul Energetic Hunedoara (CEH) sunt incluse exploatările de huilă, pe producție, de la Livezeni și Vulcan, minele de la Lonea și Lupeni, aflate pe program de închidre, o socieatea internă de prestări sevicii între unitățile din Valea Jiului, precum și Termocentalelele de la Paroșeni și Mintia. 

Un document al Ministerului Energiei (ME) arată că importanța în Sistemul Energetic Național a ajuns doar la ceva mai mult  un procent.

Mai mult se stă decât se lucrează

Acest lucru reiese din documentele oficiale ale ME, deși, la începuturi, erau alte planuri. “Complexul asigură aproximativ 2% din producţia de energie electrică a României, având o putere instalată existentă de 1.225 MW şi fiind singurul mare producător de energie electrică din zona de centru şi nord-vest a ţării”, se arăta în actul de înființare al CEH. Acum, însă, situația este mult schimbată. Conform datelor oficiale, 2019 a fost anul în care Termocentrala Paroșeni a fost mai mult oprită, funcționând, practic, doar două din cele douăsprezece. Tot anul trecut, Termocentrala Mintia a funcționat majoritar cu un corp cazan, fiind puține momentele în care producătorul de energie de lângă Deva a funcționat cu un grup întreg. Mai mult, CEH nu a putut, nici măcar să asigure serviciile de sistem cerute de Transelectrica. Numai luna trecută, compania a fost penalizată cu milioane de lei pentru neîndeplinirea obligațiilor legate de serviciile de sistem. Lipsa huilei s-a simțit pe tot parcursul anului. Cele patru unități miniere din componența CEH nu au putut asigura necesarul de huilă pentru funcționarea celor două termocentrale. La nivel sindical s-a propus separarea unităților din sudul județului, care ar urma să formeze Complexul Energetic Valea Jiului, de Termocentrala Mintia, aceasta urmând a trece în subordinea Primăriei Deva, dar fără datorii. La ora actuală în cadrul CEH lucrează 4.150 de oameni.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 17 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”         Soluție agreată pentru Termocentrala Mintia: preluarea de către Primăria Deva sau CJ Hunedoara         PSD nu-i lasă pe liberali să dărâme Guvernul Orban II         PLUS și-a desemnat candidatul pentru Primăria Hațeg         SENTINȚĂ ÎNTOARSĂ DE CEDO. Cazul fetei de 11 ani, însărcinată după ce a fost abuzată sexual de 5 bărbaţi         Pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara a fost închisă după un atac informatic