Ţapinarii ne otrăvesc apa!

Au fost amendaţi de comisarii Gărzii de Mediu de nenumărate ori, dar continuă să otrăvească apele pe care le folosesc pe post de drum, pentru a trage buştenii prin ele. Este vorba despre cei care prelucrează lemnul în zona Taia – Jieţ şi din cauza cărora turbiditatea apelor a fost foarte mare, mai ales zilele acestea, când a plouat.

lemneProblema ţapinarilor din zona Taia – Jieţ, de lângă Petrila, datează de ani de zile şi nu şi-a găsit rezolvarea nici după intervenţia Gărzii de Mediu, care a aplicat numeroase amenzi. Iar acum, când a ploua abundent, problemele au fost fix în acele zone şia sta în ciuda faptului că reprezentanţii Composesoratului Obştea Jiană, care deţin păduri în zona respectivă, susţin că s-au remediat deficienţele privind transportul lemnului şi nu mai otrăvesc apele. „Problemele au continuat pe Taia, exact în acele zone unde s-a exploatat. Am vorbit cu cei de la Ocolul Silvic şi cei de la Composesoratul Obştea Jiană şi ne-au spus că nu e de la ei, este de la ploaie, însă celelalte ape sunt curate”, a declarat Cristian Ionică, şeful departamentului producţie din cadrul SC ApaServ Valea Jiului SA. În plus, sunt martori care au văzut maşini cu lemne coborând din acea zonă, însă apele pot fi afectate şi de exploatările de lemn mai vechi. În valea Jiului a fost cod galben de precipitaţii şi cod portocaliu hidrologic, iar normele spun că atunci când plouă pădurile nu trebuie exploatate, iar apele în nici un caz nu pot fi folosite pentru a trage buştenii. Cristian Ionică spune că au făcut şi adresă scrisă au sesizat şi telefonic faptul că apele sunt din nou tulburate, iar efectul nu este doar imediat, ci în timp. Iar pentru ca populaţia să nu aibă de suferit şi staţia de tratare a apei să nu fie oprită, s-a lucrat cu reactivi, dara sta înseamnă o creştere a costurilor.

An de an creează probleme

Nu este pentru prima dată când cei care exploatează pădurile în Estul Văii Jiului tulbură apele şi nu o dată a fost nevoie ca staţiile de tratare a apei să fie oprite din această cauză, deşi turbiditatea apei a fost crescută. „S-a lucrat cu reactivi, iar staţia nu a fost, din fericire, oprită. Din păcate, nu înţeleg că suntem cu toţii afectaţi”, a mai spus oficialul ApaServ Valea Jiului SA. Şi chiar dacă din cauza ploilor situaţia a fost la limită pe toate captările, s-a reuşit depăşirea momentului, fără să fie nevoie de întreruperea furnizării apei.

Exploatările forestiere din estul Văii Jiului au creat an de an probleme populaţiei şi furnizorului de apă potabilă, iar când turbiditatea creşte foarte mult, oamenii riscă să rămână fără apă la robinete.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte         Soarta tristă a „autostrăzii – muzeu”, părăsită de două luni         Salarii regești la Consiliul Județean Hunedoara