10.7 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

Ţapinarii ne otrăvesc apa!

Au fost amendaţi de comisarii Gărzii de Mediu de nenumărate ori, dar continuă să otrăvească apele pe care le folosesc pe post de drum, pentru a trage buştenii prin ele. Este vorba despre cei care prelucrează lemnul în zona Taia – Jieţ şi din cauza cărora turbiditatea apelor a fost foarte mare, mai ales zilele acestea, când a plouat.

lemneProblema ţapinarilor din zona Taia – Jieţ, de lângă Petrila, datează de ani de zile şi nu şi-a găsit rezolvarea nici după intervenţia Gărzii de Mediu, care a aplicat numeroase amenzi. Iar acum, când a ploua abundent, problemele au fost fix în acele zone şia sta în ciuda faptului că reprezentanţii Composesoratului Obştea Jiană, care deţin păduri în zona respectivă, susţin că s-au remediat deficienţele privind transportul lemnului şi nu mai otrăvesc apele. „Problemele au continuat pe Taia, exact în acele zone unde s-a exploatat. Am vorbit cu cei de la Ocolul Silvic şi cei de la Composesoratul Obştea Jiană şi ne-au spus că nu e de la ei, este de la ploaie, însă celelalte ape sunt curate”, a declarat Cristian Ionică, şeful departamentului producţie din cadrul SC ApaServ Valea Jiului SA. În plus, sunt martori care au văzut maşini cu lemne coborând din acea zonă, însă apele pot fi afectate şi de exploatările de lemn mai vechi. În valea Jiului a fost cod galben de precipitaţii şi cod portocaliu hidrologic, iar normele spun că atunci când plouă pădurile nu trebuie exploatate, iar apele în nici un caz nu pot fi folosite pentru a trage buştenii. Cristian Ionică spune că au făcut şi adresă scrisă au sesizat şi telefonic faptul că apele sunt din nou tulburate, iar efectul nu este doar imediat, ci în timp. Iar pentru ca populaţia să nu aibă de suferit şi staţia de tratare a apei să nu fie oprită, s-a lucrat cu reactivi, dara sta înseamnă o creştere a costurilor.

An de an creează probleme

Nu este pentru prima dată când cei care exploatează pădurile în Estul Văii Jiului tulbură apele şi nu o dată a fost nevoie ca staţiile de tratare a apei să fie oprite din această cauză, deşi turbiditatea apei a fost crescută. „S-a lucrat cu reactivi, iar staţia nu a fost, din fericire, oprită. Din păcate, nu înţeleg că suntem cu toţii afectaţi”, a mai spus oficialul ApaServ Valea Jiului SA. Şi chiar dacă din cauza ploilor situaţia a fost la limită pe toate captările, s-a reuşit depăşirea momentului, fără să fie nevoie de întreruperea furnizării apei.

Exploatările forestiere din estul Văii Jiului au creat an de an probleme populaţiei şi furnizorului de apă potabilă, iar când turbiditatea creşte foarte mult, oamenii riscă să rămână fără apă la robinete.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/