Susţinere pe toate fronturile. Petiţie on – line pentru tragerea la răspundere a celor incriminaţi de Traian Berbeceanu

69

Susţinătorii comisarului şef Traian Berbeceanu, fostul şef al Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba reţinut sub acuzaţia de sprijinire a unui grup infracţional, au lansat o petiţie on – line referitoare la raportul depus la IGPR de către Traian Berbeceanu.

IMG_0265Petiţia este adresată tuturor instituţiilor abilitate, respectiv Consiliului Superior al Magistraturii, Guvernului, Ministerului Justiţiei, Ministerului Public – DNA, DIICOT, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Afacerilor Interne, SRI şi Avocatul Poporului. Semnatarii documentului cer reprezentanţilor acestor  instituţii să dispună verificări „cu privire la modul în care s-a desfăşurat ancheta în dosarul penal în care a fost cercetat comisarul şef Traian Berbeceanu, modalitatea aplicată de către procurori la audierile din dosar, modalitatea de înregistrare a convorbirilor ale căror stenograme au fost depuse la dosar, respectiv dacă au fost obţinute toate autorizaţiile în conformitate cu prevederile legale şi dacă au fost folosite potrivit legislaţiei în vigoare”. În doar câteva ore de la lansarea în spaţiul virtual, petiţia a strâns sute de semnături mai ales din judeţele Hunedoara şi Alba, dar şi din Bucureşti sau din străinătate. Sunt oameni care l-au cunoscut personal pe comisarul Traian Berbeceanu sau care au citit despre acuzaţiile care i se aduc şi cred în nevinovăţia lui. Practic, petiţia face referire la un raport pe care Berbeceanu l-a depus la IGPR încă din luna iulie, în care erau reclamate fapte săvârşite de către persoane ce aveau calităţi speciale în cadrul unor instituţii publice.

„Prezenta petiţie este justificată de faptul că, în luna iulie 2013, comisarul şef de poliţie, Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, a depus la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), un raport prin care reclamate fapte săvârşite de către unii procurori şi unii poliţişti în activitatea lor profesională. Observând că în raport erau reclamate fapte săvârşite de către persoane ce aveau calităţi speciale în cadrul unor instituţii publice şi considerând că funcţionarii IGPR nu au competenţa şi atribuţiile necesare pentru cercetarea lor, IGPR a înaintat, prin două adrese, raportul întocmit de către comisarul şef Traian Berbeceanu, către Parchetul General (Parchetul d.p.l. ÎCCJ) şi către Direcţia Naţională Anticorupţie (D.N.A.). La data de 15 iulie 2013, ora 10:56 PM, aşa cum reiese din Anexa 1 la prezenta petiţie, comisarul şef Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, i-a trimis doamnei Procuror Şef, Alina-Mihaela Bica, de la DIICOT, o solicitare prin care o ruga ca, în măsura în care timpul dumneaei îi permite, să-i acorde o audienţă în data de 16.07.2013, începând cu orele 12:30, arătând că la acea dată el se află în Bucureşti şi doreşte să-i comunice unele disfuncţionalităţi apărute în colaborarea dintre BCCO Alba Iulia şi DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Solicitarea a fost cuprinsă într-un mesaj pe care comisarul şef Traian Berbeceanu, l-a trimis de pe adresa de poştă electronică personală (e-mail), pe adresa de poştă electronică (e-mail) de la DIICOT – Structura Centrală, diicot@mpublic.ro. Subsemnaţii nu cunoaştem dacă Traian Berbeceanu a primit vreun răspuns la solicitarea sa, dacă a reuşit  să o întâlnească pe doamna Procuror Şef, Alina-Mihaela Bica, de la DIICOT şi dacă a reuşit să discute despre cele menţionate în cererea lui de audienţă. Solicitările pe care subsemnaţii vi le adresăm, sunt motivate de împrejurarea că, după ce a realizat demersurile menţionate mai sus, împotriva comisarului şef, Traian Berbeceanu, a fost începută urmărirea penală de către procurori din cadrul DIICOT, a fost dispusă reţinerea lui Traian Berbeceanu în calitate de învinuit şi a fost solicitată arestarea preventivă a acestuia în dosarul penal nr.932/57/2013, soluţia Curţii de apel Alba Iulia a fost de admitere a solicitării procurorilor şi a fost dispusă arestarea preventivă a inculpatului Berbeceanu Traian”, arată cei care au redactat petiţia on – line.

 

Vor să afle de ce niciunul dintre acuzaţi nu a fost cercetat

 

Totodată, semnatarii petiţiei vor să afle  din ce cauze poliţiştii şi procurorii care au fost menţionaţi în raportul întocmit de către comisarul şef Traian Berbeceanu nu au fost cercetaţi disciplinar şi/sau penal de către autorităţile competente, ci au întocmit un dosar în care au efectuat cercetare penală împotriva celui care i-a reclamat prin raportul depus la IGPR în iulie 2013. „Aşa cum am văzut în cadrul emisiunilor televizate, au fost invocate presiuni la audieri şi abuzuri săvârşite din partea acelor procurori care au procedat la audierea martorilor şi învinuiţilor din dosarul în care comisarul şef Traian Berbeceanu a fost învinuit, apoi inculpat şi arestat preventiv.

Presiunile şi abuzurile săvârşite de către procurori, au fost semnalate de către unele persoane dintre cele audiate în dosarul în care a fost întocmit rechizitoriul în baza căruia s-a dispus reţinerea lui Traian Berbeceanu şi, ulterior, s-a solicitat de către procurori arestarea preventivă a acestuia (…) Subsemnaţii, în calitate de cetăţeni responsabili şi conştienţi de drepturile noastre, VĂ RUGĂM SĂ VĂ EXERCITAŢI DREPTURILE ŞI SĂ VĂ RESPECTAŢI OBLIGAŢIILE PE CARE VI LE CONFERĂ FUNCŢIILE PUBLICE OCUPATE ÎN INTERESUL CETĂŢENILOR ROMÂNIEI, să dispuneţi verificări cu privire la modul în care s-a desfăşurat ancheta în dosarul penal în care a fost cercetat comisarul şef Traian Berbeceanu, modalitatea aplicată de către procurori la audierile din dosar, modalitatea de înregistrare a convorbirilor ale căror stenograme au fost depuse la dosar, respectiv dacă au fost obţinute toate autorizaţiile în conformitate cu prevederile legale şi dacă au fost folosite potrivit legislaţiei în vigoare”, se mai precizează în documentul la care facem referire.

În paralel cu această petiţie, pe Facebook se derulează în continuare o campanie de susţinere a lui Traian Berbeceanu, unde au fost postate o mulţime de mesaje de încurajare a acestuia şi au fost aduse acuze grave la adresa procurorilor DIICOT care îl cercetează pe fostul şef al BCCO, înlocuit luni din funcţie.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.