Suprafeţele pe care au avut loc regenerări artificiale de pădure în Hunedoara au scăzut de la an la an

Judeţul Hunedoara înregistrează, potrivit rapoartelor Institutului Naţional de Statistică, peste 317.000 de hectare de pădure, o suprafaţă în creştere faţă de anul 1990, când erau 304.000 de hectare de pădure.

600.000 de metri cub de lemn exploatați anual

Doar Caraş-Severin (427.000 de hectare) şi Suceava (437.000 de hectare) au suprafeţe mai întinse de pădure. În Hunedoara, peste 230.000 de hectare sunt acoperite cu păduri de foioase, iar 81.000 de hectare reprezintă suprafaţa pădurilor de răşinoase din judeţ. Anual, circa 600.000 de metri cubi de lemn sunt exploataţi din fondul forestier al Hunedoarei, jumătate din volumul de masă lemnoasă provenind din păduri de fag.

Tot mai puţine plantări

Suprafaţa pe care au avut loc regenerări artificiale a scăzut de la an la an în judeţ, cu câteva excepţii. În anul 1990, în Hunedoara au avut loc plantări de pădure pe mai mult de 1.000 de hectare. De atunci, suprafeţele pe care s-au efectuat regenerări artificiale au scăzut treptat, ajungând în anul 2.000 la 180 de hectare. În anul 2018, în judeţul Hunedoara au fost create noi arboretumuri pe o suprafaţă de doar 131 de hectare: 104 hectare de răşinoase şi 27 de hectare de foioase. În România anului 1990, s-au înfiinţat 25.489 hectare de pădure, iar Hunedoara era în primele şapte judeţe din ţară la capitolul regenerări de pădure. În 2018, suprafaţa din România pe care s-au creat păduri noi a ajuns la 9.071 hectare. În Suceava, arată rapoartele INS, au fost înfinţate peste 1.400 de hectare de pădure, în timp ce Hunedoara a ajuns al 21-lea judeţ din ţară la capitolul împăduriri. Reducerea drastică a suprafeţelor pe care au loc regenerări artificiale este compensată în unele zone din judeţ de împăduriri naturale. „Pădurea seacă” a crescut, spre exemplu, pe locul fostelor păşuni ale unor sate aproape părăsite de munte.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Gest oribil al unor copii: au ucis un câine aruncându-l de pe bloc         Patru mașini distruse pe un bulevard din Deva, de șoferul unui bolid. Tânărul de 19 ani s-a făcut apoi nevăzut         Prins la furat, deși trebuia să rămână în izolare         Tânără anchetată după ce a fugit de la locul accidentului         Accident rutier. Biciclist rănit grav         Tineri trimiși în carantină pentru că nu au respectat măsura izolării         Hoți prinși la Mina Paroșeni         Hunedorean prins cu țigări de contrabandă         556 de hunedoreni vindecați de Covid 19         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         CJ Hunedoara distribuie echipamente de protecție spitalelor suport Covid-19         Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare