SUPERLATIVE ÎN EDUCAŢIE Liceele cu care Hunedoara se mândreşte

colegiul decebal 1Performanţele obţinute de elevi în ultimii ani clasează Colegiul Naţional „Decebal” pe primul loc în ierarhia liceelor din Deva, în timp ce în Hunedoara Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara” este liceul de top al municipiului.

Colegiul Naţional “Decebal” a fost înfiinţat în anul 1871, fiind primul liceu care a funcţionat în Deva. În primii ani ai şcolii devene, localnicii orăşelului de la poalele cetăţii au fost de acord să plătească taxe suplimentare pentru ca banii strânşi să fie folosiţi pentru construirea unei clădiri în care elevii să poată învăţa şi pentru susţinerea acesteia. Niciun localnic al Devei, indiferent că era român, maghiar sau german, nu s-a opus ideii de a contribui la dezvoltarea şcolii.

Eleva model a Colegiului Decebal

În istoria lui, Colegiul „Decebal” a excelat la capitolul rezultate şcolare, iar ultimii ani au demonstrat-o din plin. Una dintre elevele care a contribuit la imaginea de liceu de nota 10 pe care şi-a construit-o liceul din Deva este Ana Maria Herţa, eleva care a obţinut de cinci ori Premiul I la Olimpiada Naţională de Germană. Ana Maria este pasionată de limba germană din primii ani de copilărie. „O învăţ de la doi ani şi o pot considera a doua mea limbă maternă. O ştiu instinctiv. Îmi place complexitatea ei şi pot să mă exprim mai bine în germană, pentru că simt că mi se potrivesc cuvintele mai bine”, a povestit absolventa. Ana Maria a susţinut în aceste zile Bacalaureatul şi se pregăteşte de facultate. Datorită rezultatelor pe care le-a obţinut la olimpiadele naţionale ea poate fi admisă la orice facultate din ţară. I-ar plăcea să studieze în Cluj, însă prima ei opţiune pentru studiile superioare este o universitate din Germania. „Vreau sa merg la o facultate de logopedie din Köln, un oraş universitar mare din vest, care îmi oferă mai multe şanse şi e mai deschis spre lume. Vreau sa fac voluntariat, sa vizitez toate continentele, nu să mă îngrop încă trei ani în cărţi şi cursuri”, a mai spus Ana Maria.

Liceu preferat pentru performanţe

Cel mai bun liceu din Hunedoara, Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”, este cunoscut în judeţ ca un centru de excelenţă în pregătirea elevilor la materii ca matematica şi fizica. În ultimii ani, elevii de la „Iancu de Hunedoara” au obţinut premii importante la olimpiadele şi concursurile naţionale de matematică, iar datorită performanţelor şcolare, colegiul este căutat de elevi din întreg judeţul care îşi doresc să studieze intensiv matematica. Unul dintre elevii care au ales liceul hunedorean pentru performanţă este Cătălin Fetoiu, premiant la olimpiadele naţionale de matematică din ultimii ani. Adolescentul de 17 ani s-a transferat din Petroşani la colegiul din Hunedoara, doar pentru disciplina de care este pasionat. A ştiut că aici va găsi profesorii care îl vor ajuta să se perfecţioneze. „Matematica e o ştiinţă riguroasă, care mă atrage pentru că şi mie îmi place să fiu riguros în ceea ce fac. E grea într-un fel. Trebuie să înveţi mult, poate de aceea sunt mai puţini elevi pasionaţi de matematică decât de alte materii. Dar e şi frumoasă. Nu mă plictiseşte niciodată. Mă oboseşte uneori dar e un antrenament al gândirii”, consideră olimpicul. Potrivit acestuia, profesorii au cea mai mare contribuţie în formarea unui matematician sau măcar în a-i face pe elevi să iubească materia pe care le-o predau.

Cel mai bun liceu din Valea Jiului este considerat Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani A fost înfiinţat în 20 septembrie 1993 ca liceu teoretic, iar din anul şcolar 2010 – 2011 este colegiu. În ultimii ani Colegiul “Mihai Eminescu” a fost în topul promovabilităţii, iar absolvenţii lui au obţinut cele mai mari note la examenele de Bacalaureat. Cei mai buni foşti elevi ai liceului din Petroşani îşi continuă în prezent studiile la universităţi mari din Marea Britanie.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!