Straja: noul pol al distracţiei pentru schiori şi snowboarderi

Peste 3.000 de turişti hunedoreni, dar şi din ţară, au urcat în acest sfârşit de săptămână în staţiunea montană Straja, unde au avut parte de condiţii excelente pentru schiat.

 

 

Mii de turiști din toată țara au urcat în acest sfârșit de săptămână la Straja pentru a se bucura de zăpada căzută din abundență. Schiori sau snowboarderi, cu toţii au avut parte de un week-end plin de distracţie, iar monitorii spun că tot mai mulţi turişti sunt interesaţi să înveţe să schieze de la un profesionist. Lecţia de iniţiere începe de la 30 de lei, dar o oră întreagă cu un monitor, individual, poate ajunge la 80 de lei. Desigur, lecţii de schi se pot lua şi pe grup, însă niciodată mai mult de opt persoane, pentru că, în acest caz, eficienţa învăţării ar fi foarte scăzută.

 

Turişti din alte judeţe: „Anul ăsta am vrut altceva!”

 

În ultimii ani staţiunea Straja a fost tot mai căutată de turiştii din alte judeţe, care bat, pentru a ajunge aici, chiar şi sute de kilometri: „Am plănuit să ajungem anul ăsta cu orice preţ în zonă, pentru că am tot for în zona Braşov-Prahova, aşa că ne-am dorit să mai vedem şi altceva. Am zis că facem aşa, o ieşire de ianuarie, pentru că de sărbători am stat acasă, în familie. Nu ne pare rău. Vă daţi seama, cum suntem noi de la mare şi de la câmpie, muntele e un adevărat regal. Ne străduim să-i învăţăm şi pe copii să schieze şi să iubească natura. Până la urmă, vorbim şi de mişcare, de sănătate… Nouă întotdeauna ne-au plăcut ieşirile prin ţară”, spune Marian, un constănţean de 42 de ani. Şi Iulian a venit aici cu familia tocmai din Bucureşti: „Am zis să facem o ieşire într-o zonă mai puţin cunoscută. Să mai vedem un pic şi colţul ăsta de ţară, să ajungem şi pe la Deva şi la Castelul Corvinilor. Suntem plecaţi de joi, iar în vreo două ore cred că vom pleca şi noi spre casă. Vedeţi că a fost senin, dar acum începe să se lase ceaţa şi se va face din ce în ce mai frig”. Andrei, un băieţel de şapte ani, tocmai a luat primele lecţii şi spune că nu e chiar aşa de greu cum i s-a părut la început: „Prima oară când am pus schiurile în picioare parcă eram paralizat. Nu puteam să mă mişc deloc. După aia m-a învăţat instructorul cum strebuie să ţin picioarele, genunchii, cum să mă aplec… Nu e chiar aşa de greu şi nu îmi mai e chiar aşa de frică”, adaugă băieţelul.

 

Preţuri duble sau o gustare de acasă

 

Maria, o hunedoreancă din Lupeni, spune că Straja e alegerea perfectă pentru cei care locuiesc în apropiere: „Noi avem noroc că stăm aşa aproape, aşa că nu se pune problema cazării, care ar creşte cheltuiala bine de tot. Venim dimineaţa şi plecăm seara acasă, odată cu căderea întunericului. Ne place mult aici. Drept e că nici nu am cu ce face comparaţie, pentru că nu am schiat niciodată pe pârtii renumite de peste graniţe, însă nici nu mi-aş dori să fac asta. Noi avem o ţară frumoasă. Uitaţi ce munte, ce peisaj! Ce să îţi doreşti mai mult!” Cine urcă pe pârtie se poate aştepta, însă, la cheltuieli considerabile: pentru un ceai cu lămâie şi miere sau o ciocolată caldă va trebui să scoateţi din buzunar 5 lei, o cafea costă 7 lei, iar dacă vreţi să vă încălziţi puţin oasele, pentru un pahar de cognac sau wisky ar trebui să plătiţi 30 de lei. Cine vine aici pentru o singură zi îşi poate lua o gustare la pachet, de acasă, în condiţiile în care preţurile sunt duble, în comparaţie cu preţurile la care putem servi masa ori o simplă gustare la unul dintre restaurantele obişnuite din Valea Jiului. Schi-pass-ul pentru o zi va costa, şi el, 100 de lei, aşa că ieşirea la munte s-ar putea dovedi costisitoare dacă alegeţi să urcaţi aici cu familia.

 

Pârtiile, perfecte pentru schiat

Alpinista Alexandra Marcu, care a debutat, în această iarnă ca monitor de schi la Straja spune că ninsorile abundente au făcut pârtiile perfecte pentru schiat. „Şi dacă nu ningea atât de mult, erau tunurile de zăpadă, aşa că nu se pune problema schiatului, însă aşa chiar a fost extraordinar. Să sperăm că va ninge şi în perioada următoare, pentru cazăpada să se menţină şi toată lumea să se poată bucura de zăpadă”, spune hunedoreanca. O tendinţă care are tot mai multă căutare în ultimii ani au fost şi taberele de schi pentru copii, în timpul cărora micuţii au parte de cursuri de iniţiere şi sunt supravegheaţi 24 de ore din 24. Preţul pentru o asemenea tabără se învârte în jurul sumei de 1.300 de lei.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 − 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Petrecere în plină stradă, într-un cartier din Hunedoara         Cum arată noul drum spre Vadu Dobrii         Rechizitoriul „revoltei din cartierul Micro 6 – Hunedoara”         Mircea Moloț: „Valea Jiului s-a oprit pe drumul către dezvoltare”         Turistă accidentată în zona Bucura, din Masivul Retezat         Ani grei de închisoare pentru un recidivist din Petrila         Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan         Bazinele cu apă minerală de pe Valea Mureșului         Ce trebuie să știe turiștii care vor să urce în Retezat cu mașinile, spre Poiana Pelegii         Tânără tâlhărită de fostul prieten, cu 20 de ani mai mare decât ea         Muzeul mineritului a fost restaurat cu fonduri UE         ADR VEST. Școală din Uricani modernizată cu fonduri UE         ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte         6 august 2020. Omagiu minerilor din Valea Jiului         Ziua Minerului. Povestea revoltei muncitorilor de la Lupeni – 1929         Furturile din Mina Paroșeni nu au leac         Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice