Strada Batiz din Hunedoara „ocupată” de Poliție, Jandarmerie și Poliția Locală

Strada Batiz din cartierul Micro 6 al Hunedoarei a devenit, de sâmbătă, un loc „militarizat”, spre nemulţumirea tot mai multor localnici, care se plâng că prezenţa echipajelor de Poliţie, Jandarmerie şi Poliţie Locală le creează disconfort.

La rândul lor, forţele de ordine care patrulează prin cartier susţin că o fac spre binele oamenilor şi pentru a preveni răspândirea virusului şi le cer oamenilor să respecte regulile.

În Hunedoara, un cartier întreg a fost pus, începând de sâmbătă, sub paza echipajelor de Poliţie şi Jandarmerie, după ce în Ajunul Paştelui aici a izbucnit o adevărată revoltă împotriva forţelor de ordine. Incidentele au început sâmbătă după-amiază, când un echipaj de Poliţie a oprit pe Strada Batiz, din cartierul Micro 6, pentru a legitima mai multe persoane aflate în faţa unui bloc. Poliţiştii au dat peste un bărbat aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, care a refuzat să prezinte documentele solicitate şi a devenit recalcitrant. În scurt timp, pe stradă şi-au făcut apariţia câteva zeci de oameni, unii curioşi de ce se întâmplă, alţii revoltaţi de atitudinea forţelor de ordine care au încercat să îl imobilizeze pe bărbat, pentru a-l aduce la secţie.

„Imediat după acest moment, poliţiştii au fost atacaţi cu pietre şi alte obiecte contondente de mai multe persoane din respectivul cartier, rude şi cunoscuţi ai bărbatului care era legitimat de poliţie”, informa Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Mai multe echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei au ajuns la faţa locului, unde tensiunea dintre forţele de ordine şi localnici crescuse. Poliţiştii au folosit armamentul din dotare şi au tras un foc de armă în plan vertical, pentru a dispersa mulţimea. Au fost întâmpinaşi cu strigăte, înjurături şi pietre, iar unii dintre localnici s-au repezit spre autospecialele de Poliţie şi le-au avariat. Mai mulţi localnici au acuzat forţele de intervenţie de comportament abuziv. „Au legitimat pe unul care bătea covoarele, dar puteau acţiona mai diplomaţi”, a spus un martor la scenă. Unele imagini publicate pe Facebook de martorii evenimentului arată un bărbat care loveşte cu pumnii geamurile unei maşini de Poliţie şi rupe oglinda acesteia. Într-un alt clip apar poliţiştii care sunt asaltaţi cu pietre aruncate de persoane necunoscute. Alte imagini publicate pe Facebook surprind forţe de ordine cum intră într-un apartament şi strigă „Culcat!” unui bărbat, în timp ce restul membrilor familiei strigă panicaţi.

La faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje de Poliţie, Jandarmerie şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale. Strada Batiz a fost blocată, oamenilor li s-a cerut să intre în locuinţe, iar ordine ordinea şi siguranţa publică a fost restabilită, susţineau reprezentanţii IPJ Hunedoara.

Nouă oameni au fost aduşi la sediul Poliţiei din Hunedoara, unde au fost audiate în cadrul unei anchete penale privind infracţiunile de ultraj, distrugere şi tulburarea liniştii şi ordinii publice.

Duminică, Judecătoria Hunedoara a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, pe numele lui Ionel Lucian Costineanu, Gheorghe Moldovan, Ştefan Laco şi Francisc Iulian Moldovan, acuzaţi de ultraj.

„Ancheta va continua in acest caz, în vederea luării de măsuri legale faţă de toţi cei implicaţi (în urma analizării imaginilor video, urmează a fi aplicate sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea ordonanţelor militare faţă de toţi cei care nu şi-au justificat prezenţa la locul incidentului”, a informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului