Stăm şi noi bine la ceva. Judeţul Hunedoara, în topul criminalităţii

Rata infracţionalităţii s-a redus în ultimii ani, dar există locuri pe care chiar autorităţile competente le cataloghează ca periculoase

zonele sarace din judetul hunedoara

În ultimii ani, judeţul Hunedoara s-a aflat pe un trend desccendent în privinţa ratei criminalităţii, stabilită conform criterilului numărului de condamnări la 100.000 de locuitori. Totuşi, judeţul ocupă un loc fruntaş la acest capitol, cu peste 300 de condamnări la suta de mii de locuitori, potrivit Institutului Naţional de Statistică. La sfârşitul anilor 1990, rata criminalităţii în Hunedoara era de două ori mai ridicată.

Dallas-ul de Vulcan

În ce priveşte rata infracţionalităţii, respectiv a numărului de infracţiuni constatate şi soluţionate la 100.000 de locuitori, judeţul se clasează din nou pe un loc de frunte în ţară, cu aproape 2.000 de infracţiuni stabilite, în timp ce media pe ţară este în jurul valorii de 1.500 de infracţiuni la suta de mii de locuitori.

În Hunedoara, există mai multe locuri în care se poate spune că infractorii se simt ca acasă. Unul dintre ele este Cartierul Dallas din Vulcan. În special noaptea, Dallas-ul cu blocurile sale turn cu confort redus şi aleile întunecoase este de nefrecventat. În cartier au avut loc, în ultimii ani, mai multe crime şi infracţiuni grave de violenţă, iar din Dallas – Vulcan provine şi Cosmin Bărbuţi, cel care anul trecut a înjunghiat mortal alţi doi tineri din localitate, în faţa unui bar din municipiu. Un raport al Poliţiei arăta că în Vulcan au fost înregistrate în anii trecuţi peste 500 de sesizări cu privire la comiterea unor infracţiuni, iar o mare parte dintre acestea au fost localizate în zona Dallas.

Aeroportul ororilor

Municipiul Petroşani are, de asemenea, un cartier cu nume rezonant, de evitat în unele zone pe timp de noapte. Cartierul Aeroport a fost în ultimii ani locul a numeroase descinderi, în care poliţiştii au căutat grupuri de spărgători, hoţi, tâlhari, contrabandişti de ţigări şi traficanţi şi consumatori de droguri. În anii trecuţi, reprezentanţii Poliţiei municipale au fost nevoiţi să dezmintă public zvonurile că în Aeroport umbla liber un criminal în serie, care îşi alegea la întâmplare victimele. În cartierul Aeroport a avut loc una dintre cele mai înfiorătoare crime din istoria recentă a Hunedoarei. La sfârşitul anului 2007, Aurel Enea, chiriaşul unui apartament din Aeroport a atras o adolescentă de 17 ani în locuinţa sa, a ucis-o şi i-a tranşat apoi cadavrul, de care a încercat să scape aruncând-ui părţile în Mureş. În acelaşi cartier şi-a comis faptele şi pedofilul Paul Dorday, acuzat că a molestat circa 20 de minori. Recent, o angajată a unui magazin non-stop din cartierul Petroşaniului a fost atacată la locul de muncă de un tânăr recidivist, care a violat-o. Nu a fost singurul astfel de incident raportat din cartierul Aeroport.

Problemele de la periferie

Zonele din Hunedoara în care s-au înregistrat cele mai multe infracţiuni stradale în ultimii ani sunt cartierele Micro 6 şi Micro 7, iar în Deva cartierul Micro 15 şi gara sunt în topul zonelor periculoase.

Oraşul Geoagiu are, de asemenea, un cartier devenit celebru prin numărul mare de infracţiuni: cartierul Muzicanţilor, unde locuiesc un număr mare de romi.

În municipiul Orăştie, turiştilor li se recomandă să nu se aventureze noaptea în colonia de bordeie de pe malul râului Sibişel. Cartierul vechi are mahalale înguste, în care asfaltul şi canalizarea nu au ajuns, iar casele dărăpănate, dar colorate, sunt înghesuite una lângă alta, nemailăsând loc pentru curţi. Femeile spală haine în pârârul invadat de gunoaie, folosit ca loc de bălăceală pentru copii, şi în acelaşi timp ca loc unde sunt aruncate resturile menajere. Localnicii spun că noaptea zona devine periculoasă, însă de multe ori şi ziua scandalurile care se aud dincolo de casele de chirpici îi fac pe străini să grăbească pasul. (Daniel Guţă)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece + optsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia