Splendoarea Retezatului. Doi iezi de capră neagră, în imagini inedite pe stânci

137

Parcul Național Retezat este un adevărat tărâm al caprelor negre. Rareori, însă, aceste animale sălbatice au mai mult de un pui. Doi iezi au fost de capră neagră au fost surprinși, în imagini, cățărându-se pe stânci, de Lucia Ursu, angajată a rezervației naturale. Clipul a fost publicat pe pagina de Facebook a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

„Caprele negre trăiesc în ciopoare, grupuri de până la 30 de exemplare, conduse de femele în vârstă și cu experiență. Masculii trăiesc în grupuri separate. Caprele negre au de obicei un singur ied, mai rar câte doi. Iezii sunt foarte jucăuși și ating maturitatea la trei ani. Iedul este avertizat de capra neagră la observarea unui pericol printr-un sunet caracteristic”, a informat Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, alături de imaginile cu cei doi iezi, publicate pe Facebook.

Parcul Naţional Retezat are o populaţie bogată de capre negre, arăta un raport al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

„Pe raza parcului, specialiştii estimează un număr de peste 200 de capre negre. Capra neagră are habitatul în zonele stâncoase montane din Europa. Având musculatura foarte dezvoltată şi copite despicate, capra neagră se poate deplasa cu uşurinţă în zone stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-şi procură hrana şi se refugiază din faţa prădătorilor. România are o populaţie dezvoltată de capre negre, specialiştii în cinegetică estimând-o la peste 7.000 de exemplare”, informa Romsilva, în urmă cu doi ani.

Capra neagră are o înălţime de până la 130 de centimetri şi o greutate de până la 50 de kilograme, putând trăi până la 20 de ani. Caprele trăiesc în grupuri de până la 30 de exemplare, structura grupurilor fiind schimbată în funcţie de anotimp.

„Grație musculaturii foarte dezvoltate și a copitelor despicate, capra neagră se poate deplasa cu ușurință în zone stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-și procură hrana și se refugiază din fața prădătorilor”, arată Romsilva.

Capre negre in Retezat

Foto: Lucia Ursu ANPR

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *