Șosele noi în Ținutul Pădurenilor

În următoarele zile vor începe lucrările de modernizare a 10 kilometri de drum în comuna Lunca Cernii de Jos. Investiția estimată la patru milioane de lei este finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală II, iar cel mai important sector va fi drumul care urcă spre Meria și Vadu Dobrii.

DC 94 C, pe tronsonul Lunca Cernii de Jos – Meria, va fi modernizat pe o lungime de 4,5 kilometri. Anul trecut, un sector de 2,5 kilometri al aceluiași drum a fost asfaltat. Astfel, vor mai rămâne de reabilitat circa 8 kilometri de drum de munte, între Meria și Vadu Dobrii. La Lunca Cernii de Jos, vor mai intra în șantier și 2,5 kilometri ai DC 100 B spre Valea Babii, doi kilometri de drum vicinal între satul Negoi și cătunul Căpățâni și un kilometru între satul Meria și cătunul Dosul Odăilor.

„În interiorul satelor, mai ales de-a lungul văilor, circulația se desfășoară pe drumuri nemodernizate, în cea mai mare paret cu îmbrăcăminte provizorie. Drumurile studiate prezintă o stare avansată de degradare, cu gropi și făgașe, cu denivelări cauzate mai ales de anotimpurile cu zăpadă și ploi, când din cauza scurgerii apelor de pe platforma drumurilor se produc degradări continue. Pietruirea nu are o grosime constantă, zestrea existentă fiind redusă. Se impune atât realizarea unei îmbunătățiri adecvate a condițiilor de circulație și a suprafețelor de rulare, cât și mărirea capacității portante”, se arată în documentațiile proiectului.

Și drumul Topliţa – Vălari – Vadu Dobrii va fi transformat într-o şosea modernă. Proiectul, estimat la peste opt milioane de lei, prevede modernizarea drumului comunal DC 103A Vălari – Cernişoara Florese – Vadu Dobrii, în lungime de 13 kilometri. Drumul comunal 103 A este asfaltat din Topliţa până la marginea satului Vălari. În localitatea învecinată, Cernişoara Florese, a rămas acoperit cu piatră pe un sector de circa cinci kilometri, iar de la capătul satului aflat într-o vale a Ţinutului Pădurenilor, se afundă în pădure, rămânând un drum de pământ, aproape inaccesibil autoturismelor. Conform proiectului, drumul va fi asfaltat şi dotat cu rigole şi podeţe. Investiţia este derulată de comuna Bunila, de care aparţine satul Vadu Dobrii, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Alte două drumuri de pământ din zonă vor fi modernizate prin acelaşi program: DC 111 A Bunila – Cernişoara Florese şi DC 109 A Topliţa – Goleş – Dăbâca.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + 12 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Operațiune DIICOT în Deva: „Arestare în direct”         Ecologizare cu liceenii voluntari în Parcul Dendrologic din Simeria         Un hunedorean, pe podium la Campionatele europene de Karate         Cum arată autostrada Lugoj – Deva, cu o lună înainte de deschidere         Sărbătoare la Mănăstirea Prislop         Accident rutier grav. Șoseaua devastată a Lacului Cinciș face victime         Cele mai recente imagini de pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Vestea mult așteptată de hunedoreni. A intrat în șantier drumul județean Hunedoara – Călan         Carmen Hărău, senator PNL: “Va cădea guvernul Dăncilă?”         WINKLER DESPRE PRIORITĂȚILE PPE. Finanțarea corespunzătoare a Politicii Agricole și celei de Coeziune         SĂNĂTATE “Donăm sânge pentru oamenii orașului”         Ștrandul Municipal din Deva își deschide porțile         Ministrul Răzvan Cuc pe șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva. Când vor fi gata Loturile 3 și 4         Mai puțini turiști în Retezat, după închiderea drumului spre Poiana Pelegii         O viperă uriașă găsită în Sarmizegetusa Regia, pe Soarele de Andezit         Tânăr de 17 ani înecat într-o baltă din Orăștie         TALIBANII ECO DATOREAZĂ SCUZE. APM Hunedoara a scos Râul Alb din aşa-zisul „pericol de moarte”         Exponatul lunii iunie 2019 la muzeul din Deva         Lansare de carte Dumitru Constantin Dulcan         Ce despăgubiri poate primi muzeul pentru matrița antică din Sarmizegetusa Regia