Șosele noi în Ținutul Pădurenilor

În următoarele zile vor începe lucrările de modernizare a 10 kilometri de drum în comuna Lunca Cernii de Jos. Investiția estimată la patru milioane de lei este finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală II, iar cel mai important sector va fi drumul care urcă spre Meria și Vadu Dobrii.

DC 94 C, pe tronsonul Lunca Cernii de Jos – Meria, va fi modernizat pe o lungime de 4,5 kilometri. Anul trecut, un sector de 2,5 kilometri al aceluiași drum a fost asfaltat. Astfel, vor mai rămâne de reabilitat circa 8 kilometri de drum de munte, între Meria și Vadu Dobrii. La Lunca Cernii de Jos, vor mai intra în șantier și 2,5 kilometri ai DC 100 B spre Valea Babii, doi kilometri de drum vicinal între satul Negoi și cătunul Căpățâni și un kilometru între satul Meria și cătunul Dosul Odăilor.

„În interiorul satelor, mai ales de-a lungul văilor, circulația se desfășoară pe drumuri nemodernizate, în cea mai mare paret cu îmbrăcăminte provizorie. Drumurile studiate prezintă o stare avansată de degradare, cu gropi și făgașe, cu denivelări cauzate mai ales de anotimpurile cu zăpadă și ploi, când din cauza scurgerii apelor de pe platforma drumurilor se produc degradări continue. Pietruirea nu are o grosime constantă, zestrea existentă fiind redusă. Se impune atât realizarea unei îmbunătățiri adecvate a condițiilor de circulație și a suprafețelor de rulare, cât și mărirea capacității portante”, se arată în documentațiile proiectului.

Și drumul Topliţa – Vălari – Vadu Dobrii va fi transformat într-o şosea modernă. Proiectul, estimat la peste opt milioane de lei, prevede modernizarea drumului comunal DC 103A Vălari – Cernişoara Florese – Vadu Dobrii, în lungime de 13 kilometri. Drumul comunal 103 A este asfaltat din Topliţa până la marginea satului Vălari. În localitatea învecinată, Cernişoara Florese, a rămas acoperit cu piatră pe un sector de circa cinci kilometri, iar de la capătul satului aflat într-o vale a Ţinutului Pădurenilor, se afundă în pădure, rămânând un drum de pământ, aproape inaccesibil autoturismelor. Conform proiectului, drumul va fi asfaltat şi dotat cu rigole şi podeţe. Investiţia este derulată de comuna Bunila, de care aparţine satul Vadu Dobrii, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Alte două drumuri de pământ din zonă vor fi modernizate prin acelaşi program: DC 111 A Bunila – Cernişoara Florese şi DC 109 A Topliţa – Goleş – Dăbâca.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!