Soluţie definitivă: primul preot hunedorean care face închisoare pentru evaziune e Ioan Poenar

Ioan Poenar, în vremea în care se afla în campanie electorală.

Ioan Poenar, în vremea în care se afla în campanie electorală.

Preotul hunedorean Ioan Poenar a fost trimis după gratii, printr-o decizie a Tribunalului Bihor, rămasă definitivă după ce miercuri Curtea de Apel Oradea a respins contestaţia acestuia. Ioan Poenar a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, împreună cu alţi şase oameni de afaceri din mai multe judeţe. Cu toţii sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi la spălare de bani, preotul din Podele fiind deja la cel de-al doilea dosar penal pentru evaziune fiscală. Gruparea celor şapte oameni de afaceri este acuzată de înşelarea statului român cu aproape 14 milioane de euro, prin neplata taxelor aferente tranzacţiilor cu produse petroliere. „Creierul” reţelei este orădeanul Vasile Boer. Acesta se află în arest preventiv din luna martie. „În perioada 2008-2012, suspectul Boer Vasile Valer a iniţiat şi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, la nivel naţional, constituit din mai multe societăţi comerciale înfiinţate în diferite localităţi din ţară. Prin aceasta, s-a urmărit justificarea scriptică a achiziţiilor de motorină şi înregistrarea facturilor fiscale de provenienţă, în evidenţele contabile ale SC Oilserv Total SRL Oradea, societate pe care o administra și prin care se atesta efectuarea de operaţiuni comerciale nereale constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăţi comerciale care aveau un comportament tip fantomă”, informau procurorii DNA- Administratorul uneia dintre aceste societăţi era chiar preotul Ioan Poenar, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Luncoiu de Jos, administrator al unor magazine şi firme care tranzacţinau produse petroliere, utilaje de construcţii, piese auto şi materiale de construcţii.

„Modalitatea de acţiune a celor implicaţi consta în aceea că, ulterior efectuării unor plăţi prin virament bancar între societăţile comerciale implicate, inculpații retrăgeau din contul bancar al firmelor respective, în numerar, sumele de bani virate de SC Oilserv Total SRL. Sumele de bani retrase din conturi erau predate imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, suspectului Boer Vasile, reţinând din cuantumul acestor sume comisioane variabile, (de circa 2-3 % din sumele retrase) pe care le foloseau în interes personal”, au mai informat procurorii DNA. În urma arestării, Ioan Poenar a fost suspendat, pe durată nedeterminată, din funcţia de preot-paroh la biserica din Luncoiu de jos, a precizat Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Al doilea dosar de evaziune

Ioan Poenar mai este judecat, din 2012, de magistraţii Tribunalului Hunedoara, pentru evaziune fiscală. Prejudiciul stabilit de procurorii DNA în primul dosar penal al preotului afacerist depăşeşte 5,5 milioane de euro. Infracţiunile fiind comise în perioada 2007 – 2009. „În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada 1 ianuarie 2007—31 decembrie 2009, inculpatul Poenar Ioan, în calitate de administrator al SC Mior Mixt Impex SRL Brad, SC Agrotranscom Hermes Impex SRL Brad și SC Distinct Impex SRL Brad, nu a evidențiat în contabilitatea acestor firme operațiunile comerciale efectuate, respectiv comercializarea de produse petroliere, utilaje pentru construcții, uleiuri minerale, anvelope, etc. și nici veniturile realizate”, transmiteau reprezentanţii DNA. Pe parcursul procesului, Ioan Poenar a cerut efectuarea mai multor expertize, motiv pentru care durata procesului s-a prelungit.

În luna toamna anului 2012, Poenar şi-a dat demisia din funcţia de preot paroh pentru a putea candida, din partea PRM, la un loc de deputat în Parlamentul României. Nu a reuşit să obţină suficiente voturi, astfel că şi-a cerut iertare Episcopiei Devei şi Hunedoarei pentru “rătăcirea” sa în politică şi a fost reprimit în parohie.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
„HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl         TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”         Soluție agreată pentru Termocentrala Mintia: preluarea de către Primăria Deva sau CJ Hunedoara         PSD nu-i lasă pe liberali să dărâme Guvernul Orban II         PLUS și-a desemnat candidatul pentru Primăria Hațeg