Soarta tristă a furnalului de la Govăjdia

Furnalul de la Govăjdia, construit la începutul secolului al XIX-lea, a avut de-a lungul istoriei sale un rol extrem de important în dezvoltarea metalurgiei din zona Hunedoarei.

Minereul de fier de bună calitate prelucrat aici şi apropierea de Hunedoara au contribuit, alături de resursele de cărbune din Valea Jiului, de Castelul Corvinilor şi de întinderile de pădure din zonă, la investiţiile uriaşe în construcţia căii ferate Hunedoara – Govăjdia şi a Uzinelor de fier de la Hunedoara.

 

Furnalul de la Govăjdia se află în Ţinutul Pădurenilor, la circa 20 de kilometri de Hunedoara, într-o vale înconjurată de versanţi stâncoşi, acoperiţi cu pădure. A fost clădit la începutul secolului al XIX-lea, la intersecţia pârâurilor Runc şi Nădrab, iar în trecut, calea ferată îngustă care tăia dealurile din jurul Hunedoarei, scurta drumul dintre oraş spre furnal.

Cuptorul a fost scos din funcţiune în urmă cu aproape un secol, însă a rămas într-o stare bună de conservare. Clădirea care îl adăposteşte şi cea mai mare parte a vechilor instalaţii au fost distruse, iar linia ferată îngustă a fost dezafectată. De peste un deceniu, autorităţile locale din Ghelari au anunţat reabilitarea monumentului istoric, însă nu au reuşit să acceseze fonduri pentru o astfel de investiţie.

Turiştii care ajung la Govăjdia găsesc o clădire pustie, nepăzită şi neîngrijită, cu acoperişul prăbuşit parţial, cu pereţii scorojiţi, în centrul căreia se află vestigiul unic în România. Unii dintre oaspeţii locului nu s-au sfiit să lase aici „amintiri” mai puţin plăcute: unii au aruncat gunoaie în cuptor şi le-au dat foc, alţii au măzgălit pereţii furnalului ori l-au vandalizat.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului