Soarta tristă a femeii rămase fără casa ridicată în mijlocul pădurii

Au trecut patru zile de la incendiul care a mistuit casa Mariei, o vârstnică de 72 de ani care trăiește în mijlocul pădurii, la marginea cătunului Grâne, iar ruinele așezării încă mai fumegă.

Maria Stanca și fiul său (cu handicap) împart acum o odaie folosită pe post de bucătărie, unde abia a încăput un pat vechi, de o persoană, o masă și soba pe lemne. Două scaune alăturate sunt folosite de bătrână ca loc de dormit. Casa din cărămidă în care se aflau toate „lucrurile bune” ale familiei, spune Maria, a ars din temelii făcând scrum atât proviziile de iarnă, cât și toate obiectele strânse de-o viață de femeie.

„Flăcările au pornit de la o afumătoare, în care pregăteam o oală de slănină. Un vânt puternic a bătut în acea seară și până să ajung la locul unde a început să ardă a fost prea târziu. Apoi vântul s-a întețit, iar vâlvătaia a crescut și a cuprins acoperișul, care deși era acoperit cu zăpadă mare, a ars cu totul. Camerele, beciul și o altă cămăruță cu tot ce era în ele s-au făcut praf. Mai stă în picioare doar soba de teracotă în mijlocul dărâmăturilor, iar noi am rămas doar cu hainele de pe noi ”, a povestit Maria.

Chemați în ajutor, pompierii au ajuns cu dificultate la casa din Valea Tâlhării. Drumul până la marginea cătunului Grâne care aparține de comuna Ghelari era acoperit cu zăpadă, iar de la capătul lui pe poteca de aproape un kilometru spre casa Mariei, mașinile nu pot ajunge. „După incendiu, am rămas în beznă, fără curent electric. Din lemnele care nu au mai ars facem focul în odaie și ne culcăm atunci când începe să se întunece. Apă aducem de la un izvor din pădure, acum înghețat, mai topim zăpadă sau luăm de la de la oamenii din Grâne”, mai spune bătrâna.

Casa din mijlocul sălbăticiei în care se adăposteau Maria Stanca şi fiul ei a ars din temelii, marţi seara. Flăcările au cuprins clădirea aflată în pădurea care desparte comunele Ghelari şi Topliţa, după ce o afumătoare lipită de ea, în care era pregătită slănina, a fost lăsată nesupravegheată. Casa veche a femeii a fost ridicată în urmă 80 de ani, din cărămidă, însă cu timpul zidurile s-au degradat, iar acoperişul stătea să cadă. Femeia şi-a găsit un loc mai primitor de odihnă în mica odaie din curte.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece − zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Furturile din Mina Paroșeni nu au leac         Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical         Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Scene cumplite în Călan: un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost tâlhărit         Cadavrul tânărului dispărut de trei săptămâni în Lacul Cinciș a fost scos la suprafață         Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic         Bărbat condamnat în dosarul morții unui copil de șase ani, din Hunedoara         Polițistă atacată de o tânără într-un bloc din Hunedoara. Agresoarea, mamă a trei copii și însărcinantă, făcea chef în toiul nopții         Adolescentă răpită din Cartierul Muzicanților – Geoagiu         Carte veche din 1863, restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Controale ITM Hunedoara în perioada 27 iulie – 2 august 2020         Proiectul tehnic al construcției unui traseu pentru bicicliști în Deva, scos la licitație publică         Un turist și-a dat ultima suflare pe munte, în Masivul Parâng         Mircea Moloț: „Am îndrăgit mereu Țara Hațegului”         Profesori condamnați pentru purtare abuzivă față de elevi