Soarta tristă a femeii rămase fără casa ridicată în mijlocul pădurii

Au trecut patru zile de la incendiul care a mistuit casa Mariei, o vârstnică de 72 de ani care trăiește în mijlocul pădurii, la marginea cătunului Grâne, iar ruinele așezării încă mai fumegă.

Maria Stanca și fiul său (cu handicap) împart acum o odaie folosită pe post de bucătărie, unde abia a încăput un pat vechi, de o persoană, o masă și soba pe lemne. Două scaune alăturate sunt folosite de bătrână ca loc de dormit. Casa din cărămidă în care se aflau toate „lucrurile bune” ale familiei, spune Maria, a ars din temelii făcând scrum atât proviziile de iarnă, cât și toate obiectele strânse de-o viață de femeie.

„Flăcările au pornit de la o afumătoare, în care pregăteam o oală de slănină. Un vânt puternic a bătut în acea seară și până să ajung la locul unde a început să ardă a fost prea târziu. Apoi vântul s-a întețit, iar vâlvătaia a crescut și a cuprins acoperișul, care deși era acoperit cu zăpadă mare, a ars cu totul. Camerele, beciul și o altă cămăruță cu tot ce era în ele s-au făcut praf. Mai stă în picioare doar soba de teracotă în mijlocul dărâmăturilor, iar noi am rămas doar cu hainele de pe noi ”, a povestit Maria.

Chemați în ajutor, pompierii au ajuns cu dificultate la casa din Valea Tâlhării. Drumul până la marginea cătunului Grâne care aparține de comuna Ghelari era acoperit cu zăpadă, iar de la capătul lui pe poteca de aproape un kilometru spre casa Mariei, mașinile nu pot ajunge. „După incendiu, am rămas în beznă, fără curent electric. Din lemnele care nu au mai ars facem focul în odaie și ne culcăm atunci când începe să se întunece. Apă aducem de la un izvor din pădure, acum înghețat, mai topim zăpadă sau luăm de la de la oamenii din Grâne”, mai spune bătrâna.

Casa din mijlocul sălbăticiei în care se adăposteau Maria Stanca şi fiul ei a ars din temelii, marţi seara. Flăcările au cuprins clădirea aflată în pădurea care desparte comunele Ghelari şi Topliţa, după ce o afumătoare lipită de ea, în care era pregătită slănina, a fost lăsată nesupravegheată. Casa veche a femeii a fost ridicată în urmă 80 de ani, din cărămidă, însă cu timpul zidurile s-au degradat, iar acoperişul stătea să cadă. Femeia şi-a găsit un loc mai primitor de odihnă în mica odaie din curte.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 + trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe șoseaua Hațeg – Caransebeș         CJ Hunedoara: „Primăria Șoimuș este obligată să asigure un trafic sigur pe drumurile județene aflate în administrare temporară”         Masivul Parâng. Șantierul drumului județean 709F inspectat de reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara         LA TRÂNTĂ CU COVID 19. Luptătorii deveni așteaptă reluarea competițiilor         Accident mortal. Scene de groază pe șoseaua Hunedoara – Deva         Mii de puieți de păstrăv eliberați în apele Retezatului         Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”