Soarta tristă a femeii rămase fără casa ridicată în mijlocul pădurii

Au trecut patru zile de la incendiul care a mistuit casa Mariei, o vârstnică de 72 de ani care trăiește în mijlocul pădurii, la marginea cătunului Grâne, iar ruinele așezării încă mai fumegă.

Maria Stanca și fiul său (cu handicap) împart acum o odaie folosită pe post de bucătărie, unde abia a încăput un pat vechi, de o persoană, o masă și soba pe lemne. Două scaune alăturate sunt folosite de bătrână ca loc de dormit. Casa din cărămidă în care se aflau toate „lucrurile bune” ale familiei, spune Maria, a ars din temelii făcând scrum atât proviziile de iarnă, cât și toate obiectele strânse de-o viață de femeie.

„Flăcările au pornit de la o afumătoare, în care pregăteam o oală de slănină. Un vânt puternic a bătut în acea seară și până să ajung la locul unde a început să ardă a fost prea târziu. Apoi vântul s-a întețit, iar vâlvătaia a crescut și a cuprins acoperișul, care deși era acoperit cu zăpadă mare, a ars cu totul. Camerele, beciul și o altă cămăruță cu tot ce era în ele s-au făcut praf. Mai stă în picioare doar soba de teracotă în mijlocul dărâmăturilor, iar noi am rămas doar cu hainele de pe noi ”, a povestit Maria.

Chemați în ajutor, pompierii au ajuns cu dificultate la casa din Valea Tâlhării. Drumul până la marginea cătunului Grâne care aparține de comuna Ghelari era acoperit cu zăpadă, iar de la capătul lui pe poteca de aproape un kilometru spre casa Mariei, mașinile nu pot ajunge. „După incendiu, am rămas în beznă, fără curent electric. Din lemnele care nu au mai ars facem focul în odaie și ne culcăm atunci când începe să se întunece. Apă aducem de la un izvor din pădure, acum înghețat, mai topim zăpadă sau luăm de la de la oamenii din Grâne”, mai spune bătrâna.

Casa din mijlocul sălbăticiei în care se adăposteau Maria Stanca şi fiul ei a ars din temelii, marţi seara. Flăcările au cuprins clădirea aflată în pădurea care desparte comunele Ghelari şi Topliţa, după ce o afumătoare lipită de ea, în care era pregătită slănina, a fost lăsată nesupravegheată. Casa veche a femeii a fost ridicată în urmă 80 de ani, din cărămidă, însă cu timpul zidurile s-au degradat, iar acoperişul stătea să cadă. Femeia şi-a găsit un loc mai primitor de odihnă în mica odaie din curte.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum se regenerează pădurile din Godeanu         Tragedie pe șosea în apropiere de Orăștie         Magistrala feroviară 200 jefuită de hoți         Micia – arc peste timp         Administratorul unui depozit de haine second-hand a fost amendat cu 200.000 de lei         Hunedoara. Încep înscrierile la Atelierul lui Moș Crăciun         Lansare de carte la Galeria de Arte din municipiul Hunedoara: Mihai Petre, „Birtul parcului”         ALEGERI PREZIDENȚIALE. Câți hunedoreni sunt așteptați la urne și unde pot vota         Carmen Hărău (PNL): Prima ordonanță a Guvernului Orban rezolvă problemele majore ale minerilor din Valea Jiului!         PREMIERA SÂMBĂTĂ. Teatrul de Artă Deva, bastion cultural hunedorean, vă aduce Elogiul vieţii. “Glory of living”         Marile săli ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier         Povestea tristă a unei familii rămase fără casa din mijlocul pădurii         Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației