Soarta tristă a autostrăzii – muzeu, aflată de aproape 4 luni în blocaj

Din luna august, Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva (A1)a primit numele de „autostrada – muzeu”, după ce, deşi constructorii au arătat că au finalizat lucrările începute în 2014, Compania Naţională de Adminstrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, s-au opus recepţiei celor 21 de kilometri. Contractul încheiat în toamna anului 2013 între fosta Companie Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi asocierea de firme spaniole a fost reziliat de CNAIR în luna august şi face obiectul unor plângeri în justiţie. De atunci, singurele activităţi derulate pe autostrada închisă din vestul ţării au fost expertizele tehnice.

„De patru luni, nu s-a făcut nimic pe acest lot, în afară de a fi date nişte găuri de carote, pentru teste. Noi am spus de la bun început că acest tronson poate fi dat în trafic, câ rezlierea contractului, când lucrările au ajuns la 98 la sută, a fost o prostie monumentală. Chiar dacă mai erau lucruri de făcut, acest tronson putea fi deschis. Nu exstă niciun risc pentru siguranţa trafcului şi chiar dacă ar fi fost undeva o crăpătură, acel loc putea fi izolat pentru remedierea problemelor, se putea face o deviere aşa cum sunt pe restul autostrăzilor care sunt date în folosinţă. Pentru că una este să izolezi câteva sute de metri şi să circuli totuşi pe 20 – 21 de kilometri de autostradă şi alta este să o ţii închisă şi să circuli pe mizeria de DN 68 A Deva – Lugoj, un drum cu două benzi, plin de cratere”, susţine Ionuţ Ciurea, preşedintele Asociaţiei Pro Infrastructură, care a monitorizat în ultmii ani lucrările pe autostrada din vestul ţării. Peste 8.000 de oameni au semnat petiţia lansată de asociaţie, pentru deschiderea de urgenţă a Lotului 3 al A1.

Potrivit reprezentanţilor CNAIR în 28 octombrie a avut loc Inspecţia preliminară a lucrărilor la Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, în vederea efectuării recepţiei aşteptate. „Lucrările executate în acest stadiu, nefiind finalizate la parametrii proiectaţi, prezentând numeroase defecte, degradări în evoluţie, nu permit deschiderea traficului în condiţii de confort si siguranţă, aşa cum sunt stabilite prin reglemăntările tehnice în vigoare şi prin documentaţia de proiectare care a stat la baza executării lucrărilor”, informa CNAIR. Fără a preciza o dată certă, oficialii companiei anunţau la începutul lunii noiembrie că traficul rutier pe „autostrada – muzeu” se se va deschide, în prima fază, în regim de drum cu 4 benzi de circulaţie cu restricţii severe de tonaj şi viteză. Sunt vizate maşinile grele, care nu vor putea circula pe cei 21 de kilometri. „Deschiderea circulaţiei pentru vehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone se va face numai după aplicarea măsurilor de remediere a defectelor constatate în cadrul expertizei tehnice pentru domeniul poduri. În funcţie de concluziile şi recomandarile ce vor fi prezentate în Raportul final al Expertizei Tehnice, CNAIR S.A. va decide: dacă remedierea lucrărilor ce prezintă deficiente se va putea face sub trafic; ce proceduri administrative ar trebui să iniţieze/parcurgă pentru a putea deschide traficul, când va putea deschide traficul; în funcţie de anvergura lucrărilor rămase de executat, dacă acestea vor finalizate în regie proprie sau prin contractarea lor”, mai informa CNAIR.

Lotul 3, de 21 de kilometri, se întinde între Ilia şi Holdea şi a fost construit de Asocierea de firme Teloxim Con SRL, Comsa SA, Aldesa Construcciones SA şi Arcadis Eurometudes SA, care a obţinut în toamna anului 2013 contractul pentru derularea investiţiei, estimată iniţial la 580 de milioane de lei, fără TVA. Lucrările aveau termen de finalizare luna mai 2016.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 + 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”         JUDEŢUL HUNEDOARA. Prefectul „bagă viteză” în birocraţii care se ocupă de Legile proprietăţii