Soarta clădirilor istorice ale Minei Petrila va fi decisă în următoarele zile

299

Consiliul Judeţean Hunedoara va finaliza în următoarele zile – potrivit administratorului public al judeţului, Costel Avram – achiziţia a cinci clădiri istorice de patrimoniu ale fostei mine Petrila din Valea Jiului şi a terenului de peste 16 hectare pe care acestea au fost edificate.

Exploatarea minieră înființată la mijlocul secolului al XIX-lea şi-a încetat activitatea la sfârşitul anului 2015, iar cea mai mare parte a fostelor sale secţii au fost demolate. În schimb, clădirea compresoarelor vechi şi fostele ateliere mecanice, puţul nou cu schip, puţul central (turnul şi hala), aflate în proprietatea Societăţii Naţionale de Închideri  Mine – Valea Jiului, au fost clasate ca monumente istorice în cadrul „Ansamblului istoric Mina Petrila”, iar demolarea lor a fost oprită.

 

 

Consiliul Judeţean Hunedoara şi societatea de stat din Valea Jiului au ajuns la un acord de achiziţie a terenului fostei mine, a clădirilor istorice şi a altor imobile din incinta fostei exploatări pentru suma de 1,5 milioane de lei. Monumentele vor fi reabilitate şi vor primi destinaţii culturale, iar terenurile vor fi reintroduse în circuitul economic, cu ajutorul finanţărilor europene, susţine Costel Avram.

Primul lucru pe care autorităţile îl vor face în privinţa Ansamblului Istoric Mina Petrila va fi asigurarea pazei adecvate a acestuia, pentru că în ultimii ani hoţii au produs numeroase distrugeri, potrivit administratorului public al judeţului Hunedoara. De asemenea, sunt necesare intervenţii de urgenţă pentru repararea vechilor clădiri.

În Valea Jiului, transformarea clădirilor miniere de patrimoniu în obiective turistice a fost privită de autorităţi ca o oportunitate de a dezvolta turismul, însă de-a lungul timpului, planurile care au vizat monumentele au eşuat.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.