Sfaturi pentru drumeții montane reușite pe timp de iarnă

77

Ascensiunile pe munte în timpul iernii sunt, pentru mulți turiști, un mijloc de a rămâne activi pe tot parcursul anului, fiind considerate revigorante și benefice pentru sănătate. Hunedoara oferă o mulțime de astfel de destinații amatorilor de drumeții.

Salvamontiștii le recomandă amatorilor de drumeții ca întotdeauna înainte de a porni în expediții montane în această perioadă să verifice prognoza meteorologică din zona unde călătoresc și condițiile de ascensiune pe munte.

De asemenea, turiștii trebuie să acorde importanță calității echipamentelor și îmbrăcăminții. Trebuie să rămână hidratați și hrăniți, lucruri necesare în reglarea temperaturii corpului. Este recomandată evitarea acțiunilor riscante.

„Niciodată să nu intrați într-o zonă închisă. Nu plecați singur. Consultați buletinele meteorologice, prognozele referitoare la avalanșe și informațiile locale. Folosiți materiale adecvate și verificați-le starea. Anunțați o persoană de contact pe ce traseu veți merge. Urmați sfatul unei persoane experimentate, bună cunoscătoare a zonei pe care doriți să o parcurgeți. Nu înaintați în grup, ci unul în spatele celuilalt, la distanță de siguranță. Anunțați dacă întârziați. Solicitați informații de la profesioniști: salvatori montani, ghizi montani, cabanieri, monitori de schi. Considerați că nu există zonă sigură”, este recomandarea Salvamont România, pentru cei care vor să parcurgă trasee montane în condiții de iarnă.

Salvamont Hunedoara oferă, pe pagina sa de Internet, o serie de sfaturi turiștilor care urcă în această perioadă pe traseele montane:

– Informați-vă despre itinerarul propus, gradul de dificultate al traseului, precum și despre starea vremii. Luați și o hartă a zonei.

– Alegeți echipamentul, materialele și alimentele necesare, în funcție de anotimp și de condițiile meteo, prevăzând și situații deosebite.

– Porniți devreme la drum, dar evitați să plecați singur.

– Dozați-vă forțele și respectați regulile de igienă și alimentație la efort.

– Informați cabanierul, salvamontiștii sau apropiații asupra traseului pe care doriți să-l urmați și ora aproximativă de revenire.

– Alegeți traseele în funcție de pregătirea celui mai slab membru al grupului.

– Nu părăsiți poteca. Urmăriți marcajele și indicatoarele de pe traseu.

– Respectați restricțiile impuse pe anumite porțiuni ale traseului;

– În cazul apariției unor dificultăți sau a înrăutățirii vremii, retrageți-vă la cel mai apropiat refugiu sau cereți ajutor. În nici un caz nu lăsați în urmă pe cei obosiți sau accidentați.
– În caz de furtună sau descărcări electrice părăsiți imediat creasta și nu va adăpostiți lângă stânci sau copaci singuratici.

– Dacă în caz de ceață trimiteți în cercetare pe cineva, acesta nu trebuie să se îndepărteze mai mult decât îl puteți auzi.

– Nu faceți zgomot și evitați locurile cu pericol de avalanșe.

– Nu consumați băuturi alcoolice înaintea sau în timpul drumețiilor.

– În caz de accident reacționați prompt și eficace pentru a proteja și a asigura accidentatul.

– În caz de rătăcire păstrați unitatea grupului. Rămâneți treji și conștienți. Mișcați-vă pentru a preveni hipotermia. Anunțați Salvamontul (telefon Salvamont: 0725.82.66.68 sau 0-SALVAMONT).

Potrivit salvamontiștilor, din bagajul celor care se aventurează în vreme de iarnă pe munte nu trebuie să lipsească sistemele de comunicare și navigație (busolă, telefon cu aplicații GPS, hartă), îmbrăcămintea adecvată (echipamente impermeabile pentru ploaie sau ninsoare, pulovăr gros sau un polar, căciulă și mănuși, bocanci, parazăpezi, îmbrăcăminte lejeră care să nu jeneze și care să nu vă facă să transpirați.

Sunt necesare și bidonul cu apă, alimentele, lanterna (cu baterii de rezervă), o trusă de prim-ajutor, bricheta sau chibritele pentru foc, o pătură care ar putea fi folosită ca adăpost de urgență și un sac pentru strângerea deșeurilor, care nu trebuie aruncate pe munte. Lista lucrurilor necesare pe munte rămâne deschisă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *