Senzații tari pentru turiștii care urcă în Pasul Vulcan

Drumul Judeţean 664 spre Pasul Vulcan (Vâlcan) are ca punct de pornire un sens giratoriu aflat pe DN 66, la ieşire din Vulcan spre Lupeni.

Şoseaua spre zona turistică trece pe lângă cimitirele municipului, ajungând la staţia de urcare a telegondolei, aflată la un kilometru de Vulcan. Din parcarea învecinată acesteia, drumul judeţean, modernizat în 2014 cu fonduri europene, îşi începe urcuşul abrupt şi sinuos spre zona turistică, trecând de mai multe ori pe sub instalaţiile telegondolei, puse în mişcare în această perioadă. La patru kilometri distanţă, pe creste se dezvăluie „staţiunea montană”: un pâlc de cabane vechi, un complex folosit ca tabără şcolară, staţia de coborâre a telegondolei, două pârtii de schi dotate cu teleschiuri şi tunuri de zăpadă, nefolosite în acest sezon şi, ca reper, statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. Zona de agrement este înconjurată de crestele Munţilor Vâlcan, acoperite cu zăpadă, iar la poalele ei se dezvăluie panorama oraşelor Lupeni şi Vulcan, din care se disting rămăşiţele uriaşelor uzine miniere.

Odată cu venirea iernii, în fiecare sfârşit de săptămână parcarea de la poalele Pasului Vulcan se umple de maşini. Turiştii şi localnicii aglomereză cabinele telegondolei inaugurate în 2011 pentru a urca la săniuş. Pârtia lor este chiar şoseaua Pasului Vâlcan. Drumul de patru kilometri pe care coboară cu săniile şi uneori cu schiurile este este punctul de atracţie al unei staţiuni în care investiţiile private au lipsit, iar cele publice în utilităţi (reţeaua de apă şi canalizare, curent) se lasă aşteptate. În iarna trecută, spun localnicii, zona turistică a fost mai animată, pârtiile de schi erau amenajate, iar teleschiurile funcţionau. „Aveai şi unde să bei un ceai”, spune unul dintre cabaneri.

Putea să fie mai atractivă

În aceste zile, turiştilor le-au rămas doar pârtiile de săniuş şi coborârile pe şoseaua – pârtie, pe care există însă riscul să întâlnească maşini care încearcă să urce sau ATV-uri. Un bilet pentru telegondolă costă doar 10 lei, dus – întors, însă unii dintre oaspeţii staţiunii preferă să urce pe jos, într-o plimbare prelungită prin pădure, până în Pasul Vulcan. „Telegondola urma să facă legătura peste munte, cu staţiunea Straja aflată la câţiva kilometri. Au fost montate instalaţiile doar de jos până în Pasul Vulcan. Dacă şi celelalte sectoare până la Straja erau construite, Pasul Vulcan era mult mai atractiv pentru turişti”, spune un alt cabanier.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Conflict între prefect și șefii CJ Hunedoara pe tema crizei de la Spitalul Județean Deva         Încă doi pacienți care au murit în spitalele din județ au fost diagnosticați cu Covid 19         Încă un deces al unui pacient din Hunedoara, diagnosticat cu afecțiuni grave, dar și cu coronavirus         Primăria Hunedoara anunță că va primi ajutor din China împotriva coronavirusului         Spitalul din Orăştie a rămas fără personal ATI. Dr. Lorena Ehim: “Suntem trimişi la moarte, carne aruncată în cuşca leilor”         Demisii la Secția ATI din Orăștie         Managerul Spitalului județean Deva a fost suspendat din funcție         Spitalul Județean Deva a intrat în carantină         Doi pacienți morți în Hunedoara aveau și Covid – 19. Erau vârstnici, cu boli grave         Trei cazuri de coronavirus în municipiul Hunedoara. Un medic a fost diagnosticat pozitiv         Mesajul tranșant al unui medic ginecolog din Brad despre criza coronavirus         TEATRU: „Întâlnire la voi acasă”         BANII NOŞTRI. Deprecierea leului a luat o pauză         ANUNŢ! Auchan anunță case dedicate pentru ONG-uri și vârstnici         România a ajuns la 1.760 de cazuri de coronavirus         Coronavirus: doi pacienți decedați la Spitalul județean din Deva aveau și Covid 19         Un pacient mort la Oncologia din Deva a fost diagnosticat şi cu coronavirus         Încă doi medici de la Spitalul Județean de Urgență din Deva au coronavirus         Șase hunedoreni au fost prinși la vânătoare de mistreți         Tânără găsită moartă, cu gâtul tăiat, pe o stradă din Petroșani