Senzații tari pentru turiștii care urcă în Pasul Vulcan

Drumul Judeţean 664 spre Pasul Vulcan (Vâlcan) are ca punct de pornire un sens giratoriu aflat pe DN 66, la ieşire din Vulcan spre Lupeni.

Şoseaua spre zona turistică trece pe lângă cimitirele municipului, ajungând la staţia de urcare a telegondolei, aflată la un kilometru de Vulcan. Din parcarea învecinată acesteia, drumul judeţean, modernizat în 2014 cu fonduri europene, îşi începe urcuşul abrupt şi sinuos spre zona turistică, trecând de mai multe ori pe sub instalaţiile telegondolei, puse în mişcare în această perioadă. La patru kilometri distanţă, pe creste se dezvăluie „staţiunea montană”: un pâlc de cabane vechi, un complex folosit ca tabără şcolară, staţia de coborâre a telegondolei, două pârtii de schi dotate cu teleschiuri şi tunuri de zăpadă, nefolosite în acest sezon şi, ca reper, statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. Zona de agrement este înconjurată de crestele Munţilor Vâlcan, acoperite cu zăpadă, iar la poalele ei se dezvăluie panorama oraşelor Lupeni şi Vulcan, din care se disting rămăşiţele uriaşelor uzine miniere.

Odată cu venirea iernii, în fiecare sfârşit de săptămână parcarea de la poalele Pasului Vulcan se umple de maşini. Turiştii şi localnicii aglomereză cabinele telegondolei inaugurate în 2011 pentru a urca la săniuş. Pârtia lor este chiar şoseaua Pasului Vâlcan. Drumul de patru kilometri pe care coboară cu săniile şi uneori cu schiurile este este punctul de atracţie al unei staţiuni în care investiţiile private au lipsit, iar cele publice în utilităţi (reţeaua de apă şi canalizare, curent) se lasă aşteptate. În iarna trecută, spun localnicii, zona turistică a fost mai animată, pârtiile de schi erau amenajate, iar teleschiurile funcţionau. „Aveai şi unde să bei un ceai”, spune unul dintre cabaneri.

Putea să fie mai atractivă

În aceste zile, turiştilor le-au rămas doar pârtiile de săniuş şi coborârile pe şoseaua – pârtie, pe care există însă riscul să întâlnească maşini care încearcă să urce sau ATV-uri. Un bilet pentru telegondolă costă doar 10 lei, dus – întors, însă unii dintre oaspeţii staţiunii preferă să urce pe jos, într-o plimbare prelungită prin pădure, până în Pasul Vulcan. „Telegondola urma să facă legătura peste munte, cu staţiunea Straja aflată la câţiva kilometri. Au fost montate instalaţiile doar de jos până în Pasul Vulcan. Dacă şi celelalte sectoare până la Straja erau construite, Pasul Vulcan era mult mai atractiv pentru turişti”, spune un alt cabanier.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara         Prostituție sub amenințarea unei grupări de interlopi din Valea Jiului         S-au publicat rezultatele la Bacalaureat. 9 elevi de nota 10 în județul Hunedoara         Trafic rutier închis temporar pe strada Hărăului         Mineri intoxicați cu fum și gaze toxice în subteranul Minei Livezeni         Cristian Coroiescu, liderul ALDE Călan, candidează la Primăria Călan         Mocănița va circula din nou, în această vară, pe calea ferată îngustă Brad – Crișcior         Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată