Sentință pentru asasinii care au înfiorat două țări, după cel mai sângeros jaf din Hunedoara

5218

Tribunalul Hunedoara i-a condamnat la închisoare pe Emese Turi și pe Șandor Varga, cuplul acuzat de comiterea mai multor jafuri armate pe teritoriul României. Șandor Varga a primit 17 ani de închisoare pentru mai multe fape de tâlhărie calificată și tentativă de omor deosebit de grav, iar fosta sa parteneră a fost condamnată la 13 ani de închisoare pentru infracțiuni similare. Cei doi sunt obligați prin sentința judecătorească la plata unor despăgubiri de peste 120.000 de euro părților vătămate. Sentința dată de Tribunalul Hunedoara nu este definitivă, putând fi contestată.

Şandor Varga şi Emese Turi se află din 2012 în penitenciare din Ungaria, fiind arestați și condamnați pentru patru crime şi trei jafuri armate, comise pe teritoriul țării vecine.

În România, cei doi, supranumiţi „Bonnie şi Clyde ai Estului”, au fost acuzaţi de comiterea, în anul 2007, a patru jafuri armate, cel mai sângeros dintre ele fiind în Hunedoara. Potrivit anchetatorilor, în decurs de câteva luni în 2007, Şandor şi Turi au comis jafurile armate la case de schimb valutar şi de amanet din Codlea, Hunedoara, Oradea şi Pecica. Cea mai gravă faptă a avut loc în 17 decembrie 2007, când cuplul criminal a jefuit o casă de amanet din Hunedoara şi a împuşcat-o pe casieră în cap, furând o geantă cu aproximativ patru kilograme de bijuterii din aur, cu care au plecat în Ungaria. Angajata casei de amanet a supravieţuit miraculos glonţului tras de la mică distanţă, care i-a pătruns prin zona urechii şi a ieşit prin tâmplă. După jaf Şandor Varga şi Emese Turi au dispărut, iar anchetatorii români nu au reuşit să dea de urma lor, până în 2012, când au fost capturaţi de autorităţile ungare. Atunci, Emese Turi le-a mărturisit anchetatorilor, din proprie inițiativă, comiterea jafurilor de pe teritoriul României.

În ţara vecină, cei doi au fost consideraţi „o echipă a morţii“, ale cărei victime au fost împușcate și îngropate în gropi săpate înainte de crime. „Banda condusă de Varga Şandor se face vinovată de patru crime şi trei jafuri armate pe teritoriul Ungariei. Autorităţile române i-au identificat pe cei doi drept autori ai altor patru jafuri armate săvârşite pe teritoriul României“, informa, în 2012, Poliţia Budapesta. Un an mai târziu, cei doi au fost condamnaţi în Ungaria. Şandor Varga a refuzat să depună mărturie despre tâlhăriile din România, deşi a recunoscut că a participat la cea din Hunedoara. Şandor a ispăşit primii ani din cele patru condamnări la închisoare pe viaţă primite în Ungaria, pentru patru omoruri şi trei jafuri, iar Emeşe Turi se află în închisoare, fiind condamnată la o pedeapsă de 18 ani de detenţie, pentru participarea la crimele săvârşite de fostul ei iubit. Presa maghiară relata despre Şandor Varga că este o persoană deosebit de periculoasă şi autorităţile luau măsuri stricte de siguranţă atunci când îl transportau la procese.

„Născut dintr-un tată maghiar şi o mamă româncă, Sándor Varga – care s-a convertit la Islam sub influenţa unuia dintre colegii săi prizonieri din închisoarea din Szeged – este puţin probabil să îşi ispăşească oricum posibila pedeapsă în România, întrucât nu poate fi eliberat condiţionat în Ungaria”, informa, recent, publicaţia ungară Nemzeti.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *