Sentința în dosarul „revoltei din Hunedoara”. Ce pedepse au primit cei 25 de inculpați

1327
  • Judecătoria Hunedoara u pronunțat sentința în dosarul „revoltei din Hunedoara”, în care 25 de hunedoreni au fost trimiși în judecată pentru participarea la incidentele grave petrecute pe Strada Batiz (cartierul Micro 6) din municipiu.
  • Scenele s-au petrecut în după-amiaza de 18 aprilie, chiar în Ajunul Paştelui și în timpul Stării de Urgenţă, iar principalii acuzați pentru infracţiuni de ultraj împotriva poliţiştilor şi jandarmilor au fost Ştefan Laco, Ionel Costineanu, Gheorghe Moldovan şi Francisc Moldovan. Cei patru au fost trimiși în arest preventiv doua zi.

Joi, magistrații au decis punerea în libertate a celor patru și condamnarea lor după cum urmează:

Ionel Costineanu a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de un an și șase luni de închisoare, pentru două fapte de ultraj, comise asupra unui polițist și a unui jandarm, pedeapsa fiind cu suspendare. Ionel Costineanu ar fi amenințat cu moartea forțele de ordine, a scos un spray lacrimogen pe care l-ar fi îndreptat spre ele și a încercat să lovească un polițist cu pumnul și s-a opus încătușării. A fugit apoi în casă și de la fereastră a continuat să îi amenințe pe polițiști.

Ștefan Laco a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de doi ani de închisoare, pentru două infracțiuni de ultraj, comise asupra unui polițist și a unei polițiste, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, distrugere, instigare publică, lovire, amenințare, pedeapsa fiind cu suspendare. Ștefan Laco a instigat mulțimea la violență împotriva polițiștilor și jandarmilor, a lovit cu un bolovan o mașină a Poliției și a lovit cu o cărămidă, în spate, o polițistă. Doar faptul că poliţista purta vesta antiînjunghiere din dotare a făcut ca aceasta să nu sufere o vătămare corporală gravă. De asemenea, a aruncat cu pietre asupra mașinilor Poliției, una dintre ele lovind un polițist, care se afla în interior și cauzându-i o „contuzie piramidă nazală”.

Gheorghe Moldovan a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de doi ani de închisoare pentru dou fapte de ultraj, asupra unui polițist și a unui jandarm, precum și pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și instigare publică, pedeapsa fiind cu suspendare. Gheorghe Moldovan s-ar fi năpustit asupra organelor de ordine şi-ar fi început să lovească cu pumnii şi braţele în geamurile şi caroseria unui autoturism al Poliției, în care se refugiaseră un agent de polişie şi un poliţist local. De asemenea, i-a instigat pe localnici să arunce cu bolovani și să atace forțele de ordine. Le-a strigat: „vă omor, mergeţi mă de aici”. La scurt timp, când polițiștii s-au prezentat la ușa locuinței sale, i-a atacat cu o sticlă și s-a luptat cu ei, în încercarea de a scăpa.

Iulian Francisc Moldovan a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de doi ani de închisoare, pentru două fapte de ultraj comise asupra a doi polițiști, pedeapsa fiind cu suspendare. Francisc Moldovan s-ar fi repezit la un poliţist cu o bâtă groasă din lemn și l-ar fi lovit-o în cap (zona frunţii), provocându-i instantaneu sângerarea şi pe moment dezechilibrarea. De asemenea, s-a luptat cu un alt poliţist, pe canapea, şi a reuşit să îi ia acestuia, din tocul de pe centură, tubul de spray iritant lacrimogen din dotare. Ar fi început să îl lovească cu tubul de spray în zona feţei şi capului, cauzându-i mai multe leziuni şi provocându-i sângerarea imediată. A luat și tomfa (bastonul) unui polițist și a fugit, sărind pe fereastră, însă a fost capturat de polițiști și luptătorii Serviciului de Acțiuni Speciale.

„Faptele de care au fost acuzaţi inculpaţii ar fi fost comise prin ameninţări cu acte de violenţă, dar şi prin agresarea fizică efectivă a poliţiştilor, violenţe ce în cazul unora dintre aceştia au avut ca urmare leziuni corporale ce au necesitat îngrijiri medicale. Nu putem ignora nici numărul mare de poliţişti şi jandarmi ce ar fi fost agresaţi de inculpaţi”, se arată în dosarul.

Magistrații au condamnat la nouă luni de închisoare, cu suspendare, alte două femei, inculpate pentru instigare publică la ultraj, iar cei mai mulți din restul hunedorenilor anchetați au primit amenzi penale de până la 2.400 de lei. Sentința pronunțată de Judecătoria Hunedoara nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.

Ancheta în dosarul „recoltei din Hunedoara” a fost coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara, iar mai mulţi dintre inculpaţi au fost identificaţi în urma vizionării imaginilor video şi „Live-urilor” (transmisiuni video în direct) din timpul incidentelor publicate de localnici pe paginile reţelelor de socializare. Potrivit procurorilor incidentele au început în după-amiaza de 18 aprilie 2020, în Ajunul Paștelui, când un echipaj de Poliţie a oprit pe Strada Batiz, din cartierul Micro 6, pentru a legitima mai multe persoane aflate în faţa unui bloc. Patrula mixtă, formată dintr-un polițist și un jandarm, a dat peste un bărbat aflat sub influenţa băuturilor alcoolice (Ionel Costineanu), care a refuzat să prezinte documentele solicitate şi a devenit recalcitrant. În scurt timp, pe stradă şi-au făcut apariţia câteva zeci de oameni, unii curioşi de ce se întâmplă, alţii revoltaţi de atitudinea forţelor de ordine care au încercat să îl imobilizeze pe bărbat, pentru a-l aduce la secţie. Mai multe echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei au ajuns la faţa locului, unde tensiunea dintre forţele de ordine şi localnici crescuse. Poliţiştii au folosit armamentul din dotare şi au tras un foc de armă în plan vertical, pentru a dispersa mulţimea. Au fost întâmpinaţi cu strigăte, înjurături şi pietre, iar unii dintre localnici s-au repezit spre autospecialele de Poliţie şi le-au avariat. Mai mulţi localnici au acuzat forţele de intervenţie de comportament abuziv. La faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje de Poliţie, Jandarmerie şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale. Strada Batiz a fost blocată, oamenilor li s-a cerut să intre în locuinţe, iar ordinea şi siguranţa publică a fost restabilită în aceeaşi seară, informau reprezentanţii Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara. Timp de o săptămână, pe Strada Batiz au fost trimise în patrulare forțe de ordine, pentru a preveni izbucnirea unor conflicte similare, în contextul Stării de Urgență.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.