Sentință în dosarul „baronilor fierului” din Hunedoara

La șapte ani de la începerea procesului Tribunalul Hunedoara a pronunțat sentința într-un dosar penal instrumentat de Direcția de Investigație a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată – Serviciul teritorial Alba, în care 12 oameni au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni economice, în care prejudiciul era estimat la 1,8 milioane de euro.

Printre inculpați s-au aflat Adrian Filer, un fost adjunct al Poliției Hunedoara, Florin Uscatu, fost finanțator al clubului FC Corvinul 2005 și un prosper om de afaceri, Dorin Cupețiu, martor în dosarul „Berbeceanu”. Dorin Cupețiu a fost condamnat la șase ani de închisoare. Viorel Oprea a primit noua ani și șase luni de închisoare. Dan Balint a primit opt ani de închisoare. Dorin Șionei a primit șapte ani și șase luni de închisoare. Călin Udrea a primit șapte ani de închisoare. Daniel Nicolae Irinca a primit cinci ani de închisoare. Aceștia vor avea de achitat și despăgubiri de peste șapte milioane de lei, reprezentând TVA, către statul român. În același dosar, Anca Irinca, Adrian Purțuc, Georgeta Ștefan, Claudiu Gheorghe Ștefan, Adrian Filer și Florin Uscatu au fost achitați. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Afaceri ilegale cu laminate

Potrivit anchetatorilor, gruparea din Hunedoara, trimisă în judecată în 4 aprilie 2013, la Tribunalul Hunedoara,a fost formată din 12 inculpaţi pentru evaziune fiscală şi delapidare. Aceștia au fost acuzaţi că au obţinut beneficii financiare substanţiale din efectuarea de operaţiuni comerciale cu produse laminate şi fier vechi şi sustragerea societăţilor pe care le administrează de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, în special TVA. „Ca mod de operare, au achiziţionat, prin cesiune, mai multe societăţi comerciale, pe care le-au utilizat pentru derularea de achiziţii intracomunitare, prin interpunerea lor în relaţiile comerciale dintre partenerii externi din Uniunea Europeană şi beneficiarii reali ai marfurilor, respectiv societăţile comerciale administrate de catre liderii gruparii, din municipiul Hunedoara. Societăţile intermediare controlate de către învinuiţi facturau mărfurile achiziţionate din U.E. către societăţile comerciale beneficiare, fără calculul legal al TVA-ului datorat bugetului de stat şi la aproximativ acelaşi preţ cu cel de achiziţie din import realizand o fraudă de tip „carusel”. În această modalitate, societăţile comerciale beneficiare deduceau ilegal TVA-ul şi practicau un preţ de vânzare diminuat faţă de preţul real al mărfurilor. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 1.800.000 de Euro”, se afirmă într-un comunicat DIICOT de la începutul urmăririi penale.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara a fost închisă după un atac informatic         Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie