Sentință în dosarul farmaciștilor și al medicilor oncologi, la șapte ani de la valul de arestări

1053

Magistraţii Tribunalului Sibiu au pronunţat, luni, sentinţa pe fond în dosarul farmaciştilor şi al medicilor oncologi acuzaţi de infracţiuni economice şi de constituirea unui grup infracţional organizat.

A fost ultima anchetă răsunătoare în care a fost implicat Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, cu câteva luni înainte de a fi arestat preventiv şi înlăturat de la conducerea BCCO Alba.

În aprilie 2013, în urma unor descinderi ale ofiţerilor de combatere a criminalităţii organizate aflaţi sub comanda lui Traian Berbeceanu, peste 30 de hunedoreni au fost aduşi la audieri, iar ulterior 12 dintre ei, printre care medicii oncologi Nadia Ţârvuloiu, Alina Popa şi Elisabeta Mezo, dar şi mai mulţi administratori ai unor farmacii din judeţul Hunedoara, au fost reţinuţi şi puşi sub învinuire pentru infracţiuni economice grave.

„Poliţiştii din cadrul BCCO Alba, în colaborare cu procurorii DIICOT din Hunedoara şi cu sprijinul SRI – secţia Hunedoara, au procedat la destructurarea unei grupări infracţionale organizate. Au fost efectuate 16 percheziţii, dintre care patru la sediile unor unităţi farmaceutice de pe raza municipiilor Hunedoara şi Deva şi la două cabinete medicale din cadrul secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean – Deva. Sunt ridicate la momentul acesta circa 35 de persoane, învinuiţi şi făptuitori, membrii ai grupării infracţionale sau persoane care au sprijinit gruparea infracţională. Urmează să fie conduşi la sediul DIICOT – Hunedoara, pentru audieri. Membrii grupării infracţionale sunt învinuiţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea de grup infracţional organizat, cu infracţiuni în scop de înşelăciune în dauna casei de Asigurări de Sănătate, infracţiuni de spălare de bani, evaziune fiscală şi delapidare. La acest moment, pentru segmentul infracţional al grupării investigat am stabilit un prejudiciu de circa trei milioane de lei, însă cercetările urmează a fi extinse, din indiciile pe care le avem în acest moment prejudiciul total fiind de circa 11 milioane de lei”, afirma, în aprilie 2013, Traian Berbeceanu, la data reţinerii medicilor şi farmaciştilor hunedoreni.

Fostul şef al BCCO Alba, preciza, de asemenea, că gruparea acţiona pe mai multe paliere: „medicii prescriau reţete pentru medicamente oncologice sau medicamente de suport, prescrise în fals, care ulterior erau duse la farmacii şi decontate la Casa de Sănătate, banii find însuşiţi în acest fel”. Potrivit procurorilor, pentru a influenţa rezultatul cercetărilor, „membrii grupului infracţional organizat au modificat în repetate rânduri evidenţele contabile si actele de gestiune ale medicamentelor, urmărind inducerea în eroare a organelor de control care au efectuat verificările financiar-contabile în cauză. De asemenea, au întocmit acte fictive din care rezultă în mod fals distrugerea unor cantităţi de medicamente negăsite pe stoc cu ocazia controlului. Rulajul sumelor de bani realizat prin intermediul firmelor controlate de către membrii grupării depăşeşte suma de 11.000.000 lei”, precizau reprezentanţii DIICOT, în anul 2013. Cei mai mulţi dintre inculpaţi, inclusiv medicii Alina Popa şi Elisaveta Mezo, au stat circa trei luni în arest preventiv.

La şapte ani şi jumătate de la data punerii sub învinuire a celor 12 inculpaţi din dosar, instanţa de fond a decis achitarea a zece dintre ei, pentru toate infracţiunile de care au fost acuzaţi. Medicii oncologi Elisaveta Mezo, Alina Popa şi Nadia Ţârvuloiu au fost achitaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat întrucât instanţa a decis că fapta de care a fost acuzată nu există. A fost achitată şi pentru infracţiuni de fals şi înşelăciune şi fals în înscrisuri, iar magistraţii au stabilit că nu există probe că ar fi săvârşit infracţiunea de luare de mită. Alţi opt inculpaţi au fost achitaţi, în timp ce administratorii de societăţi comerciale Tatiana Făgădar şi Mihai Drăgoescu au fost condamnați la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru evaziune fiscală. Sentinţa pronunţată în 9 noiembrie nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.